• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/

http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER: polévková korejská sojovka neobsahuje pšenici a je to jen soja-voda-sůl- kus uhlí- papričky, zbabělci to nebudou kvasit na divoko, ale přidají kodži) https://www.maangchi.com/recipe/doenjang

klasická sojovka - ta korejská je odvozená od japonské je soja, voda, sůl a pšenice s kodži. Poměry se liší - zejména poměr soja-pšenice a slanost. Podle toho se taky mění výsledná chuť. Japonci a korejci do klasické sojovky dávají víc pšenice, takže je taková kulatější a sladší, čínské sojovky bývají slanější, thajské jemnější
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ZUZKAOU: Dík za odkaz. Dozvedel jsem se spoustu veci, ale ne odpoved na moji otazku. :)
    V cem je korejska sojovka jina nez japonska / cinska?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    MGMBILL: A v cem je jina, nez nekorejska sojova omacka?
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj, ma tu nekdo zkusenosti s vyrobou korejske sojove omacky?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    VOZKA: je to možný, že to byla nějaká light, ikdyž ten odér tam furt byl :)
    Spíš ale zgumovatěly a celkově chuť byla taková nijaká.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ZATAMOKO: A tos měl nějakou odrůdu která nesmrdí? Mně kvašené překrojené na půlky celkem chutnaly, i když ta chuť byla docela sirnatá, ale jak jsem je kvasil ve vakuovacím pytli a ne ve vodě, tak se mi s tím kromě řekdviček vygenerovala nádrž velmi koncentrovaných prdů, které při prvním otevření okamžitě zaplnily (velkou) místnost a i následně smrděly při každém otevření skladovací krabičky. Bylo to natolik výrazný (a nesrovnatelný třeba s kimči nebo zelím), že jsem pokus neopakoval.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Kvasíte někdo celé ředkvičky nebo naopak nahrubo strouhané ve směsi s něčím dalším?
    Vloni jsem dělal půlky a čtvrtky, ale nějak mě to neuchvátilo, přišlo mi, že se vytratila "ředkvičkovost", jak se obarvil a změnil chuť ten bílej střed.
    Zase jsem si nedal pozor a vysel jich až moc a už mi to leze ušima :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a tady ho dělají mí oblíbení azebajdžánci

The Scent of Spring - Homemade Lilac Syrup
    https://www.youtube.com/watch?v=Th3Vp5ljb-c
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přihlásit se k Facebooku
    https://www.facebook.com/kytkykjidlu/posts/pfbid02y2bkpRMRxNgm3TGMxkKy5PJ5f7jCkmP6aijtYRMU8NamNvNpGUPhqm4jrfeHwgnTl

tady to Jana Vlková vylouhovává do alkoholu a pak svařuje cukrem (ale teda toho cukru je potřeba výrazně víc, aby to mělo konzervační funkci.

Což by mohlo fungovat, stejně tak by mohlo být zajímavé hodit to do druhé fermentace kombuči.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    vám to voní? :) pro mě je to pekelný zápach, teda :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: bych to obrala , abych měla jen kvítky a hodila si to do horké vany a užila si vůni :-D
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Mám len biely a bledofialový.

Ok, ďakujem, tak vyskúšam čaju len trochu, zo zbytku skúsim džem (sirupy v našej domácnosti nejak nenašli uplatnenie), impulzívne som dnes nazbierala tašku kvetov a teraz dumám, čo s nimi:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: při karamelizaci se barva ztratí, při sirupu a jiném louhování - když máš hodně hodně tmavého šeříku, tak se nějaká barva vylouhuje, jinak moc ne.

Chuť není úplně totožná s vúní, něco tam je, ale ne moc. Na tohle jsou teda ideální violky vonné. Nebo akátové květy.
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: Nijaké, akože sa stratí vôňa, farba, alebo oboje? (Strata farby mi nevadí.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: oxidace vede k tomu, že to zhnědne a je to takové nijaké - můžeš z toho uděalt sirup - svaříš cukr s vodou 1:1 a nasypeš do toho co nejvíc šeříku, chvíli vaříš a pk necháš louhovat. Ale žádný extra zázrak to není.

Případně to přidej do nějaké limonády - voda, cukr, citron, květy, nechat 24-48 fermentovat, vychladit a vypít.
    IKA
    IKA --- ---
    Nazbierala som trochu orgovánu (=šeříku:), prosím čo by sa s ním dalo podniknúť?
    Skúšali ste niekto oxidovať ho na čaj, alebo kvasiť (s čím?) Aké boli výsledky?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: a dalsi ponauceni, vlocky fakt namlit .. drceny v tom delaji dost velky cucky

potkali jste kysel nekde v Praze? v nejaky ukrajinsky/rusky specialce? zajima me, jestli jsem to chutove trefil :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak dalsi pokus, tentokrate o kysel .. delal jsem to teda z mensiho mnozstvi, ktery mel pohledove pomer vody a skronu tak 3:1 .. presto to pri prvnim prevareni s hrstkou vlocek zhoustlo na pudinkovou konzistenci, to je tak na prendani do kelinku, to do lahve nedostanu .. nejak jsem myslel, ze to bude ridsi :/ zahrival jsem to moc dlouho?
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Dík všem!
    ZUZKAOU VANEK KID_MCHUTT:
    Uzavřené nádoby v lednici. Odpařování nepravděpodobný. Slanost bych už zvyšovat nechtěla.
    Jedná se tak o 1,5-2 cm ze sklenice.
    Čím větší sklenice, tím větší úbytek tekutiny.
    Záhada je pražská, kočky z venkova tak dlouhý tlapišty nemají, aby dosáhly z chalupy :)
    A muž je hlavní kvasič (by škodil sám sobě), já jsem kráječ a podržtaška s Nyxem, takže on má skills, ale já mám zdroje, kde se zeptat!

Dík.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak jestli je uzavřená, tak jistě, ale tím spíš by si v lednici člověk všiml díry (a třetí možnost záhadné vsakovací reakce snižující objem taky nutně přidávání soli nevyžaduje).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam