• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: postavím model, zvětším.

    samozřejmě, že čísla jsou vycucany z prstu: jenže, jestliže vím, že closed wing křídlo může mít účinnost až 130% obyčejného křídla, a že existují obyčejná křídla (včetně celých letadel) s klouzavostí až 60:1 (celkem běžně pak u větroňů mezi 20:1 a 30:1) a jestliže vím, že to co na to potřebuju, je v podstatě hlavně dostatečná štíhlost křídla (aby to křídlo přitom zůstalo mechanicky stabilní)... tak jediné, co je potřeba, je iterovat mezi různými parametry, a najít kompromis mezi tvarem, který je příliš "párátkovitý" a takovým, který má požadované mechanické parametry.

    v praxi to vidím na několik modelů v měřítku tak 1:4, na kterých bych vyzkoušel, jak se to chová. a tím myslím model závěsného kluzáku:
    rc hang glider Moyes Litespeed 1/4 scale
    https://www.youtube.com/watch?v=9InAqS2wPoA
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: netuším jak by to muselo být velkjé, jakou by to mělo klouzavost - LOL. Ale hlavne ze vis, ze to postavis.

    Co takhle klouzavost 24:1 bez zavěšené tříkolky s pilotem, ale jen 16:1 s ní? - a co by to bylo za xchaosuv "design" kdyby neobsahoval par naprosto z prstu si vycucanejch cisel? Hele, vis ze plati "vetsi klouzavost = vetsi vizionar"? Proc se zastavit i 16:1? Proc si rovnou nevivizionarujes 12894:1?

    a co kdyby to vážilo prázdné daleko méně - a co kdybys to vyrobil z motylich kridel a vazilo to pet gramu? OMG! To je genialni!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Volmer VJ-23 Swingwing - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Volmer_VJ-23_Swingwing
    David Cook flying VJ23E
    https://www.youtube.com/watch?v=CYq6T-C6OBQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Rigid wing hang glider VJ23 (Volmer)
    https://www.youtube.com/watch?v=z-YNURlbN3Y
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, tak spíš něco jako tohle. Podotýkám, že to není v měřítku, netuším jak by to muselo být velkjé, jakou by to mělo klouzavost, apod. Určitě by to nemělo tak dobrou klouzavost, jako třeba Archeopteryx, protože to prostě nemá tak čistou aerodynamiku. Uzavřené křídlo by ale obecně mohlo mít lepší aerodynamické vlastnosti, než běžný deltaplán... pokud mělo stejnou plochu při větším rozpětí (a tím i štíhlosti). Co takhle klouzavost 24:1 bez zavěšené tříkolky s pilotem, ale jen 16:1 s ní? a co kdyby to vážilo prázdné daleko méně, než 90 kg? a tím pádem by stačilo méně, než 20 m2 plochy fotovoltaiky? (v tomto případě navíc platí, že čím je křídlo oproti pilotovi s motorem lehčí, tím lepší bude ovladatelnost v nízkých rychlostech)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (no dobře... ta řídící hrazda by asi musela být upevněná někde jinde... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GESTO:
    REDGUY: zkonstruuju něco, solárního, s doletem kolem 150 km za jeden letní den, což podle mě bohatě dostačuje (viz moje letošní cesta na kole). pokud bych létal po Evropě z jednoho malého klubového letiště na druhé, tak bych pro propagaci solárního létání udělal víc, než když sedím u netu, a třeba by to i někoho zaujalo... a byly by z toho dobrý fotky a videa, celkově...

    já se ještě ani nerozhodl pro koncepci (ultralehký motorový kluzák vs. závěsný motorový kluzák). od té druhé varianty si slibuju, že bych mohl dosáhnout nižší pádové rychlosti a lepší ovladatelnosti. vypadat by to mohlo například takhle:

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GESTO: Protoze "za pet let" je daleko a doufa, ze za tu dobu zapomeneme 8))
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: Tak tady tak sebehustejiste jiste nevykladej co za par let zkonstruujes kdyz to ani sam nevis :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GESTO: no a co?
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: LOL, podle tyhle diskuze spis jeste X krat zmenis co chces vubec delat... :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: uvidíme, jestli to bude. zatím to vypadá, že bude solární nákladní kolo (např. proto, že z pořizovací ceny všech komponent kolem 40 000 je už cca 30 000 tak či onak zaplaceno). na bambus mám materiál (totiž: zbylý bambus z té stříšky :-) ne dub...). a mám za sebou pár konzultací ohledně standardních interfaců na připojování řídítek a šlapek s talířem..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hmmm. Takze uz si chystas zduvodneni, proc to puvodni "chci to mit na jare" nakonec nebude. Ooooook 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: to bambusový kolo nemá zas takovou megaprioritu, protože jeden z plánů je vyzkoušet panely, motor a vůbec elektroniku pro příští solární kolo pořád ještě na stávajícím tandemu (a podniknout na něm cestu do Skandinávie...). prostě plánů je hodně a největší ztráta času je pořád je vytrubovat místo realizovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: offtopic! (a navíc, nevysral jsem se na to bezdůvodně) (a nenapadlo mi fakt kupovat si dubový hranolky v e-shopu, to je fakt)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak nazyvej veci pravym jmenem. Nejdriv se vymluvis, ze se musis necemu branit a proto neni cas, nasledne z tebe vypadne, ze ses na to vlastne zatim vysral..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je sice efektní, ale prostě jsem projekt odložil, až bude dokončené solární nákladní kolo, které mám z větší části vyzkoušené a postavené i zaplacené, jenom chci mezi svátky vytisknout na 3D tiskárně kryt na elektroniku a pak na něj koupit hliníkovou zamykatelnou nákladní bednu (což je docela výdaj a nechce se mi ho dělat v zimě, když s tím moc jezdit nebudu)

    jednoduše mám projektů moc, teď jsem spíš ve fázi vydělávání na to, za co bych z 5 let rád utrácel... takže prosím, uhánění "proč jsem ještě nezačal s XY" je tu fakt offtopic (zvlášť pokud jde o kolo).

    ale plán je naučit se mezi svátky s nějakým z 3D kreslítkem pod Linuxem (což jistě zvýší i diváckou atraktivitu tohohle klubu)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hmmm... no, ja jen ze cas leti. Jaro je tady za tri mesice a jestli teprve "shanis dubovy drevo" a planujes "srovnavat"... no uvidime. Kazdopadne bude zajimave se podivat, jak dlouho ti trva sestavit ram kola a z toho potom extrapolovat, jak realny je behem tri let postavit letadlo 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, nedostal jsem se k tomu, protože se tu furt bráním nějkaým trollům :) tak mi ho sežeň :-)

    (prosím, nechte offtopiců!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam