• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"


    Diskuse o DMT - Dimethyltryptaminu a s ním úzce souvisejících jevech

    - teoretické poznatky
    - prameny (knihy, dokumenty)
    - praktické zkušenosti
    - souvislosti a návaznosti na další substance
    - spirituální pohledy
    - vědecké pohledy a poznatky
    - asociace
    - vlastní názory a zamyšlení- výtvarná tvorba
    - zážitky podobné stavu na DMT a s ním související
    - historie
    - ayahuaska

    Jde mi o ucelení informací o této látce a s ní úzce souvisejících jevů.
    DMT jako univerzální jazyk...


    http://www.rickstrassman.com/
    http://wiki.dmt-nexus.me/Main_Page
    https://www.dmt-nexus.me/forum/
    http://www.dmt.20m.com/

    http://www.erowid.org/chemicals/dmt/ - rozcestník

    bylinky
    http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rpsv.html

     

    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MICHAL_R: pěkně napsaný... tak strachový ptoenciál zase vidím mnohem menší než u šlavěje, ale to už by byla zase jiná pohádka :)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    DARJEEL: Já mám DMT-Nexus proštudovanej poměrně důkladně (sám jsem zde na Nexus upozorňoval jako na velmi kvalitní zdroj informací v této oblasti; Erowid má např. v této oblasti spíše zastaralé a nepřesné informace). Máš pravdu, že skalní jádro členů DMT-Nexusu tvoří pár... asi dost zvláštních lidí..., kteří již přestávají být nám obyčejným smrtelníkům srozumitelní. Na druhou stranu je právě z příspěvků na Nexusu patrná jedna věc: že DMT prostě nejde "zneužívat"/"nadužívat" dlouhodobě. Že to, jak jsi napsal, přináší "závažné poznatky", a člověk to bez důkladné práce v oblasti integrace do normálního života dlouhodobě nezvládne dávat moc často, a začne časem připadat jako magor i sám sobě. To je pak druhá kategorie příspěvků na tom fóru: příspěvky typu "končím, protože to je celý velký podvod", nebo "lituju, že jsem DMT kdy kouřil (a ne málo)." To jsem měl na mysli tím, když jsem říkal, že otázka "závislosti" (alespoň tak, jak se o drogové závislosti přemýšlí obvykle) je zde okrajová. Třetí kategorie příspěvků na DMT-Nexus, když už na to přišla řeč, je pak od lidí, kteří to vyzkouší jednou a mají z toho solidní trauma ("CO TO KURVA BYLO?"). Sem patří i členové fóra, kteří se tak přihlásí, protože se chtějí naučit DMT extrahovat sami, ale když už se zdá, že se jim to snad i podařilo, tak se odmlčí a nikdo se už od nich nikdy nedozví odpověď na otázku "tak jaké to bylo"" :-)

    I náš oblíbený hrdina heroických dávek McKenna po nějaké době DMT kouřit přestal, protože to už dle vlastních slov přestal psychicky ´dávat´. A v tom taky McKenna spatřoval taky jeden z hlavních rozdílů mezi vitamínem K a DMT (když pomineme poměrně odlišná rizika zdravotní, resp. jejich "bezpečnostní profil"): na K člověk nepociťuje nějaký zásadní strach, a nebrání mu to v tom se do "díry" vracet příliš často, a stále hlouběji. Na zkušenosti DMT je významný (zde již taky diskutovaný) aspekt strachu, což - pokud člověku zbylo aspoň trochu pudu sebezáchovy - působí jako jistá pojistka proti konzumaci příliš často. Jsou 2 důvody, které mne vedly k tomu zde tvrdit, že je závislost na DMT věcí spíš okrajovou (ve srovnání s jinými "drogami", a když pomineme to, že si lze vybudovat vážnou závislost v podstatě na čemkoliv):
    (1) posírat se strachy příliš často vlastně není zrovna moc zábavné, a
    (2) když si člověk nedá říct a bude cestovat příliš často, tak prostě dřív nebo později s DMT sám skončí v okamžiku, když v hyperprostoru dostanou důkladnou existenciální nakládčku s tím, že tam už nemá co pohledávat, a ať se laskavě a důkladně zamyslí nad důvody, který ho k tomu vedou :-)

    Někomu to dojde dřív samotnýmu, někdo prostě potřebuje dostat po své metaforické hyperprostorové hubě. Čili jak jsi napsal, a v tom se spolu rozhodně shodneme, že u těchto věcí prostě "je už na zvážení každého, jak si chce tuhle storku poznání odžít a jak daleko v ní zajít" :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: no, miril jsem sve vety na tebe... trosku mimo, ze?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MICHAL_R: tohle máš to stejný u vitamínu k, je už na zvážení každého, jak si chce tuhle storku poznání odžít a jak daleko v ní zajít, příběh se postupně skládá, mozaika se doplňuje.. a jak jsi správně poznamenal, nejde sama před sebou dělat, že to nevím :-)
    Poznání s sebou přináší tíhu a vážnost, to už tak je a dmt přináší závažné poznatky...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MICHAL_R: čoveče pročti si třeba víc příspěvků na dmt nexus, jsou lidi, co jsou schopný to vyloženě fetovat 20 hodin v kuse :-( právěže tahle varianta dmt (narozdíl od ayawasky, která dost impaktová a závažná pro lidské vědomí) má tahle forma vyloženě feťáckej potenciál... mimochodem když jsem si jako děcko představoval, jak asi vypadá stav na drogách (aniž bych tehdy nějaké zkušenosti měl), tak dmt má k téhle přestavě (vytvořené názory rodičů a učitelů) zdaleka nejblíž (ještě teda K a trochu opiáty :-)
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: nevim jak ten, na kohos mířil svoje věty, ale já si myslím, že jednak mícháš víc pojmů do jednoho a druhak já netvrdím nic proti bažení natož o odůvodňování, nebo kdovíco tam zas kdo chápe.. imho je to už stejnak jedno.. buď se bavíme o voze a nebo o koze, žejo. jako ale můžem zkusit vozokozu no. ((. O_o .))


    MIRIS:
    MICHAL_R:
    imho nejde být závislý čistě na DMT, jako spíš na stavu a stavech, které látku obklopují, provázejí ji.. ale to pak může vzniknout i závislost na nadměrném pití vody nebo loupání samolepek či koukání do "pravého blba". a závislost to je tehdy, kdy to vadí dotyčnému, případně spolu s okolím.. v opačném případě to není nic, co by se mělo zařazovat do závislosti v onom známém, a spíš negativním, kontextu.
    JULIE7
    JULIE7 --- ---
    vtipny clanek

    William Burroughs had tried it in London and reported it in the most negative terms. Burroughs was working at that time on a theory of neurological geography--certain cortical areas were heavenly, other areas were diabolical. Like explorers moving into a new continent, it was important to map out the friendly areas and the hostile. In Burroughs' pharmacological cartography, DMT propelled the voyager into strange and decidedly unfriendly territory.

    Burroughs told a gripping tale about a psychiatrist in London who had taken DMT with a friend. After a few minutes the frightened friend began requesting help. The psychiatrist, himself being spun through a universe of shuttling, vibratory pigments, reached for his hypodermic needle (which had been fragmented into a shimmering assemblage of wave mosaics) and bent over to administer an antidote. Much to his dismay his friend, twisting in panic, was suddenly transformed into a writhing, wiggling reptile, jewel-encrusted and sparkling. The doctor's dilemma: where to make an intravenous injection in a squirming, oriental-martian snake?
    JULIE7
    JULIE7 --- ---
    "Suddenly I opened my eyes and sat up... the room was celestial, glowing with radiant illumination... light, light, light... the people present were transfigured... godlike creatures... we were all united as one organism."

    Programmed Communication During Experiences With DMT (dimethyltryptamine)
    Originally appeared in the eighth issue of Psychedelic Review, 1966
    by Dr. Timothy Leary

    Programmed Communication During Experiences With DMT
    http://deoxy.org/h_leary.htm
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    MIRIS: Já plně souhlasím. U vaporizovaného DMT je otázka závislosti opravdu dosti okrajová. Dokonce si myslím, že něco takovýho vůbec není možný. Většina lidí to totiž nemají chuť zažít znovu...
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    dmt je podle myho uz hranicni latka do ktery musis jit srdcem , uprimne a zvedave, a stejne te muzou osukat krokodyli , ale ta prava vyhra je z toho vyjit s virou ze to bylo pro tvoje dobro jinak zcvoknes :D zavislosti bych neresil...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: no proste jde o to, jak si svy experimenty s drogama sam sobe oduvodnis.... :)))
    kdybys nebazil, tak bys nevyhledaval latky, ktere ti prinaseji stesti a pocit spokojenosti. a rikej tomu jak chces ;0)
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: tak to jsi tak nějak mimo, pač jednak žádný výzkum není definitivně vyzkoumaný, to je jakobys tvrdil, že se vesmír ukončil nebo jsme se jako lidi přestali pohybovat, a druhak (ad můj další post) výzkum pro DMT byl předčasně ukončen a osobně si nemyslím, že stihli rozšířit pole zkoumání o hlubší řešení problému závislosti.
    jasně - budeš-li se dívat jen ze svýho úhlu pohledu, uvidíš tam mmj. to, cos už napsal níž.. bažení - touha - závislost - údajné štěstí - netřeba zkoumat dál.. z čehož vyplývá omezenost a k ničemu to dál vlastně není třeba. výzkumy závislostí (a není to jen "o látkách štěstí, ale taky o činnostech štětí" že) stále probíhájí. ale když se nestočí téma závislosti k tématu auditka, tak se to tak nějak začíná míjet účinkem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: na to vyzkum nepotrebujes, to uz maji odbornici vyzkoumany a rikaji tomu "bazeni" ... touha zavisleho po latce jeho stesti... ;0)
    MEA
    MEA --- ---
    MIRIS: jo..... :))) a co na to Vorel? mmj. pěstoval se svou milou zrzečkou houbičky v Bráníku... To je ta, co hrála slečnu z lesní chaloupky .))) a co na to Cesta do Lesa? A Arnoštek??? A jeho diskotéka?
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: jo vlastně jsi mne nakonec ispiroval :) craving vs. extatický stav.. ;)
    ---

    1. myslíte si, že má craving (bažení po jakékoliv návykové látce) a extáze (extatický stav daný citlivostí jedince) nějaký společný základ?

    2. jak a zda-li vůbec souvisí craving s DMT?
    MEA
    MEA --- ---
    MICHAL_R: ajo vlastně, no tak tady je to aspoň online :)
    imho začíná být opět čas začít další aktuální výzkumy v této oblasti..
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    MEA: Celá je třeba na uloz.to ... Je to taková klasika žánru. Mě třeba přišlo docela zajímavý, jak vysvětluje, že ten výzkum v podstatě předčasně ukončili.
    MEA
    MEA --- ---
    jinak jsem našla zatím části knihy o molekule duše, v čestině, v e-podobě

    DMT: molekula duše: převratný vědecký výzkum stavů blízkých smrti a ... - Rick Strassman - Knihy Google
    http://books.google.cz/books?id=2HSuQKJY1ysC&pg=PA94&lpg=PA94&dq=dmt+sn%C4%9Bn%C3%AD&source=bl&ots=ZQC6ZBgXaQ&sig=yC4GsJNThpJAo1HuGsdM2-CdS3U&hl=cs&sa=X&ei=65RlUcjXL4SWtAadtID4Aw&ved=0CEYQ6AEwAw#v=onepage&q=dmt%20sn%C4%9Bn%C3%AD&f=false
    MEA
    MEA --- ---
    jinak ty oftopiky si nechte na jinam.. či chcete smazat?
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: ty si dělás srandičky, ale víš co.. je to hodně zajímavá věc na další zkoumání a zvlášť, když je mozek schopen stimulace tak jednoduše.. na co pak drogy? ;))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HESPELER: imho si myslim, ze uz chapu tu PM co jsi mi nedavno posilal za dlouhe noci a chtel si mi dat parno do zily....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam