KAVEN: Svoboda je poznaná nutnost, neasi :D
No tak vážně: já s těmi ideovými východisky taky nesouhlasím a predestinace je mi proti srsti, ale ta povídka mi připadala nesmírně působivá
za což samozřejmě může hlavně fakt, že vypravěčka celou dobu ví, že její dcera zemře - to je pro čtenáře otřesné dokonce hned dvakrát; poprvé při pomyšlení, že dítě teprve počnou, a přitom už předem vědí, jak dlouhý (respektive krátký) jeho život bude - a podruhé když člověku dojde, že tohle přece vlastně děláme všichni, když máme děti, že ano... ale uznávám, že tohle zrovna s lingvistikou nesouvisí :D
. No a zajímavá je myšlenka, že jazyk přímo ovlivňuje vnímání - o tom se samozřejmě dávno mluví i mimo sci-fi, jak moc charakter jazyka a dostupnost výrazů pro různé pojmy determinuje způsob myšlení lidí, kteří ten jazyk užívají. Tady je to dovedené do důsledků - a to je správná spekulativní sci-fi, tak to má vypadat, ne nějaké usekávání chapadel a vůbec! :D
A v argenitovém vesmíru je přímo součástí "pravidel", že žádné jasnovidectví není možné; tak je ten vesmír nadefinovaný a hotovo, protože znalost budoucnosti (což je vlastně, když se to tak vezme, jen zvláštní případ časového paradoxu, jak ho popisují různé sci-fi o cestování časem) nadělá ve vymyšleném vesmíru hroznou paseku.