• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    KABIS
    KABIS --- ---
    KACERR: jen low carb a ne vylozene cilene - jedu primal/paleo a s tim to jde ruku v ruce :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KACERR: ja jsem uvazovala o investici do glukometru, jsou to nejaky dva litry a mas v tom dvacet testu, no nevim, prijde mi, ze se drzim v pohode v ketoze i bez toho, ale samozrejme ze to nemuzu vedet uplne jiste kdyz merim jen z moci...
    KACERR
    KACERR --- ---
    MUI: co jsem tak pochopil (i z toho clanku co jsem pastoval), tak pokud clovek skutecne je v ketoze - zajimalo by mne, jak moc tezky je se v ni udrzet (pac to prej bez pristroje na mereni obsahu ketonu v krvi je temer nemozny - stejnej zdroj - a to mereni moci meri neco trochu jinyho), tak je nezadouci konzumovat vicemene jakykoliv cukry (protoze i maly mnozstvi inzulinu zastavi spalovani "ketone bodies" a jede se na glykogen + ten cukr v krvi)

    Normalne (v ketoze) se pri vyssim (asi kazdym) vykonu jede taky na glykogen + ty ketony .....

    Zajimalo by mne, co se stane kdyz je clovek v ketoze a rekneme jednou tydne se "napali" cukry (z toho clanku vyplyva, ze telo prestane ketony pouzivat a po nejaky dobe dojde glykogen), ale po jaky dobe se telo vrati do ketozy? pokud je mtabolismus "keto adapted" jak moc jeden takovejhle den (dva?, tri?) tu ketoadaptaci ovlivni?

    Ma nekdo nejaky nazory? Tahle cesta se mi totiz jen tak zvoleje zda "dobra", jenze co jsem tak precetl to spise nebude fungovat (v kombinaci s ketozou ).

    BTW: koupil jsem si kokosovej tuk/olej a jsem prekvapenej, jak to dobre chutna a zrejme se to da krasne pouzivat na smazeni, rovnou jsem to flaknul i do kafe a to se mi zda taky dobry ...
    KACERR
    KACERR --- ---
    KABIS: A jedes jen low carb, nebo se snazis byt v ketoze?
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: ha! nalezeno:
    How a low carb diet affected my athletic performance (Part 4) « The Eating Academy | Peter Attia, M.D. The Eating Academy | Peter Attia, M.D.
    http://eatingacademy.com/how-a-low-carb-diet-affected-my-athletic-performance

    je to hodne zajimave cteni.

    jinak ja nejsem vytrvalec, delam kombinaci sprintu a silovych veci, navic se zivim mozkem. Zkousim ted zvednout prijem sacharidu (citila jsem se obcas trosku blba a jelikoz to nebylo jen v pondeli, tak jsem si rekla ze to je mozna timhle :) ) podle cviceni - ve dny kdy cvicim o cca 50-100g denne vic nez normalne, tak jsem zvedava, co to udela (zaroven se snazim totiz porad zmenit pomer tuku/svalu v tele - uz nechci moc hubnout vahove)
    KABIS
    KABIS --- ---
    FRONEMA: doma pohledam.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KABIS: to si nevzpominam ze bych videla, dala bys link jestli na to narazis?
    KABIS
    KABIS --- ---
    Taky by me zajimal efekt low carb na sportovce typu fighteri. Nekde jsem videla krasny experiment s ketozou (myslim ze to probehlo v primal/paleo klubu), kde zaver byl ze pro vytrvalce ok, pro vybusny sporty aspon nejake sacharidy pridat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    btw autori te knizky maji i stranku http://www.artandscienceoflowcarb.com/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KACERR: jj super clanek.

    stranka zamerena na aktivni v ketoze je treba http://www.runketo.com/

    knizka co ted ctu http://www.amazon.com/dp/0983490716 je taky z 98% o sportovcich.

    A treba Dr Attia kteryho tu zminuju co chvili zacat se snizovanim sacharidu kdyz trenoval mnoho hodin denne, tusim na ironmana. viz treba vtomhle videu FRONEMA:
    KACERR
    KACERR --- ---
    co se tyce ty vlakniny, tak ja bych se taky priklanel k tomu, ze by se nemela pocitat (protoze je nestravitelna, a zadna energie z ni neni), ovsem otazka je, jak jsou postaveny ty limity (prave jestli pocitaji s nejakym prumernym obsahem vlakniny a je to zahruto v tech 50g, nebo tech 50g jsou ciste cukry a skroby), nicmene asi neni problem na zkousku tech sacharidu konzumovat <50g vcetne vlakniny ....

    jinak jsem narazil na dalsi zajimavej clanek: (aspon pro lidi, ktery by chteli byt nadprumerne fyzicky aktivni)
    Primal North: Keto-Adaptation vs. Low Carb Limbo
    http://primalnorth.blogspot.ca/p/keto-adaptation-vs-low-carb-limbo.html

    trosku mne znervoznuje, ze typicky zminovany priklady ve knihach doporucujicich very low carb/keto diety jsou lidi, kteri vubec nic nedelaj a vazi 150+kg (rozumim tomu, ze pro tyto "modely" to bezpochyby muze byt prinosem a pomoci jim vyresit spoustu problemu)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    KACERR: osobne tech <50 pocitam vsechny sacharidy, vcetne vlakniny, Zuzka tu nejak rozebirala ze by se vlaknina nemela pocitat, ale nevzpominam si ze by to takhle nekde resili v tech chytrejch knizkach. tj, pocitat to i s vlakninou je jistotka.

    ohledne toho urychleni, nekomu pry nejaky pohyb pomuze, nekomu ne, imho je lepsi spis nizsi intenzita, aby vic telo rozjelo to zpracovani tuku nez nejaky "nalozeni" na sto procent.
    KACERR
    KACERR --- ---
    a jeste jeden dotaz ohledne very low carb
    kdyz to s tou stravou ponekud vyhrotim = poslu se do ketozy, da se ty keto adaptaci nejak pomoci aby probehla rychleji? (je jasny, ze co nejmin cukru a asi co nejvic tuku, takze mozna zkraje i min bilkovin, nez by mohlo byt adekvatni).
    Ale co treba telu trochu nalozit, i kdyz se clovek zrovna neciti dobre? Bude to pusobit pozitivne (urychli to adaptaci), negativne, zadny vliv?

    a druhej dotaz: to doporucovany mnozstvi cukru (<50g) je skutecne mnozstvi cukru, nebo sacharidu (treba takovy avokado, kde v jednom kousku bude nejakejch cca 20g sacharidu, a z toho treba 16 je vlaknina a pouze cca 4g jsou cukry a skroby)?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem se v art and science ... performance docetla neco o jidle po treninku (SIVERE?) pisou, ze pokud je nasim cilem byt adaptovani na tuky a vyuzivat je, tak je carb loading po treninku blbej napad. Telo se totiz potrebuje regenerovat, a pokud mu sacharidama zvednes inzulin, tak mu znemoznis energii na to cerpat prave z tuku.
    dal samozrejme tvrdi, ze je potreba doplnit proteiny, ale jenom tolik, aby to taky nebranilo te metabolizaci tuku
    tj ja to vidim, ze moje potreninkove jidlo jsou vajicka na masle :) snazim se je solit, ale je to pro mne zatim hroznej nezvyk

    a musime se vam pochlubit, trenuju na 10km zavod v zari, a vcera jsem bezela deset kilometru za 1:11, a dneska za 1:06. mam z toho fakt vybornej pocit, puvodne mel byt dneska odpocinkovej den, ale proste se mi hrozne chtelo vybehnout. a to, ze po relativne kratkym treninku muzu bezet tolik dva dny po sobe pricitam prave ketoze, telo to dava hrozne zlehka, svaly pak prakticky necitim. jo a btw beham to rano bez snidane, coz by pro mne driv bylo uplne nepredstavitelny, a tedka se v tom citim uplne vyborne.
    KACERR
    KACERR --- ---
    Nenarazil jste nekde nekdo na informace ohledne low carb diet a nevytrvalostnich sportu?
    Co se tyce vytvrvalostnich sportu, tak to zda se krasne funguje, ale co u sportu, kde se strida maximalni zatez s fazi relativniho odpocinku (fotbal treba)? co se tyce vydrze po nejaky delsi casovy usek, tak jet na tuky/ketony bude zrejme v poradku, ale ma to nejaky negativni vliv na tu "okamzitou vykonnost" v momentu maximalniho nasazeni?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: po upozornění mažu ATP a měním za jednoduché cukry :-) (může se stát že máte výkonnou mikrofloru a umíte strávit i část vlániny- ta se pak ale počítá jako tuk, takže celkovou uhlovodanovou rovnici to nemění)

    Physiological Effects of Dietary Fibre
    http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e0l.htm

    P.S. grilovaný křidýlka a mísa asijského zelného salátu (čínské zelí a k tomu zelenina co přijde pod ruku, asijské bylinky (alespoň jarní cibulka) zálivka z rýžového octa, slušné sojovky, zázvoru, česneku, sezamového oleje a chilli papriček) . K obědu chlodník (řepný kvas (při nejhorším nálev ze sterilované a nebo řepný vývar), kysaná a nebo vařená řepa, okurka, kopr, jarní cibulka, česnek - vše nakrájet na drobno, zalít kvasem, nechat vychladit. Podávat s vejcem na tvrdo a se spoustou zakysanky, pro běžnou stravu k tomu ještě patří vařený brambor)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, dnesni vecere: guacamole servirovane na tenkych platcich mlade cukety a patizonu. K tomu grilovany camembert. Dokonale!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: vzhledem k tomu, že sacharidy zahrnují i vlákninu, ze které prostě žádný cukr nevyrobíš, pokud tedy máš standardní lidský trávicí systém, tak se počítá s těmi sacharidy, které jde přeměnit na ATP. Tedy cukry a škroby. Pro zjednodušení a nižší riziko, že toho sníš moc je snazší počítat celkové sacharidy, ale pak budeš mít málo zeleniny a nedostatek vlákniny. Kromě nedostatku mikronutrientů to sebou nese třeba zácpu.

    Klasickým případem budiž třeba avokádo, kde základní kalorické tabulky praví na 100g 8,5 g sacharidů, ovšem ve skutečnosti to je 6,7 vlákniny, 0,7 škrobů a 0,1 cukru. (teď si nejsem jistá kde se jim tam ztratil ten jeden gram, ale jsou to tabulky od FDA)


    Nutrition Facts and Analysis for Avocados, raw, all commercial varieties
    http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Jedna pekna uvodni prednaska o ketoze, hodne tammluvi o tom, jak to zkoumal a testoval

    Peter Attia - An Advantaged Metabolic State: Human Performance, Resilience & Health - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NqwvcrA7oe8
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam