GORG: ó, nikoli, já mám všeobecně, NZP/neNZP názor, že lenost je vrozená a to je ten dědičný hřích (anžto se s ním rodíš a má to každý, naprosto každý, jde jen o to, jak s tím bojuje). No a že z tohoto hříchu pak rostou ty další (jako závist těm, co mají/makají atd.).
Samozřejmě, tohle jsem nevynašla já, našla jsem si to v jedné knížce mimochodem psychiatra, ale celkově ten text dával logiku, kterou beru...
Ono totiž, čím víc se člověk poddává lenosti, tím slabší vůli má (a dále leniví), tohle je pak stěží diskutovatelný fakt, stejně jako je to s čímkoli, co se necvičí, třeba i kondice fyzická.
Vidím X důvodů proč zainvestovat i do prodělečných prací pro práci, než do dávek - a jak si vemeš kteroukoli monografii o dlouhodobé nezaměstnanosti, zjistíš, že je-li člověk +-2 roky na ... ehm, NZP a gauči, pak je takřka nezaměstnatelný (říkaj tomu ztráta pracovních návyků, je to ale prakticky zeslabení vůle, lenost). Překonává se to fakt těžce (asi stejně, jako 50kg nadváhy a gaučování sice lze rozběhat do figury a svalů, ale dá to jen málokdo a ještě míň jaksi samospádem - proč to tedy podporovat?)