GORG: Nie - vsetky priklady ktore boli linkovane nezodpovedaju tomu profilu NZP o ktorom sa bavime. Tj. dane priklady nic nevyvratili a nic nedokazali. Ono je to uplne jednoduche - keby NZP realne niekde fungovalo v tom rezime ako sa bavime, tak sa o tom nemusime bavit.
Ak to potrebujes konkretne tak to zopakujem:
Kanada - samofinancujuce, dostava kazdy obcas, ale realna vyska je v historickom priemere cca 1000$ na rok (dalej hadam nemusim komentovat, pri danej urovni som nenasiel ziadnu studiu ktora by tvrdila, ze to je nejaky brutal prinos pre spolocnost)
Namibia - v podstate charita, dotavala len urcita uzavreta skupina (a mali pravidla pre riesenie pristahovalcov atd), dotacia bola niekolkonasobok realnej mesacnej mzdy (tj. nerealne pre samofinancovanie), krajina 3tieho sveta - tj. neporovnatelna situacia voci nasim realiam
Brazilia - tam sa o tom realtivne vazne bavia, ale momentalna forma je viac podobna normalnemu socialnemu programu pre chudobne rodiny - aspon co som si precital.
Keby som bol moc dokladny, tak sa da este bavit o Cherokejoch v USA - ti maju ako kmen prijmy z hazardu v kasinach (ale to je len pre clenov kmenu a vyplata je len 2x za rok tj. nope..)
A myslim, ze davnejsie v USA bol program, ktory skusal realizovat nejake lokalne dorovnavanie prijmov, ale z toho mala co som o tom cital to skor pripominalo nieco ako EU socialnu politiku pre nizsie socialne vrstvy, co bolo v tom case v USA nieco dost nezname..
Jaj ok a mozno nejaky emirat nieco vyplaca - len to si mozeme tiez skrtnut, kedze tie nerastne zdroje nehrozia (a mam pocit, ze zrovna u nich sa deklarovane pozitiva moc neprezentuju, ale detaily nepoznam takze to tvrdit nebudem).
Co sa tyka oponentury - kusok sa tocil o moralnosti a obrovsky kus sa neustale tocil o ekonomickej nerealnosti, bolo to az tak trapne, ze sa pristupilo na diskusiu o inych aspektoch kedze bolo uplne zjavne, ze ekonomicky koncept je neexistujuci.
JUNIPETRUS: Ty nas maly demagog - samozrejme, ze by kazdy rad dostal peniaze len tak. Len niektory sa dokazu pozriet aj do buducna a spytat sa co ich to realne bude stat a to co tam vidia sa im nepaci. Ci ty nasledujes kazdeho deduska co ti dava cukriky a nerozmyslas nad tou tmavou dodavkou na kraji cesty?