• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Dobře sis to zařídil asi. Jseš holt aosi dobrej vekslák :)
    Já byl asociální, v byrokracii ne moc zběhlý...každopádně tu nejsme v auditku o vojenské službě, ale co jsou to teda ty práva a pravomoce vůči státu. Stejně tak si povinnen poskytnout základní zdravotní pomoc..Tak aby se na sociální dávky nekoukalo jen jako že něco za nic.

    Ten plat jsem přepočetl na HPP, já dělal jen 4 hod denně, víc při škole nestíhal.Prostě normální plat (začínajícího) programátora tehdy.

    _BENNY: Já bych to fakt viděl na to spolupodílnictví na státu, které je myslím vidět i na principu demokracie (vlády lidu skrze volby, přímá demokracie by bylo přímé spolurozhodování ve státních věcech). A státní zaměstnance včetně politiků jako zaměstnance kolektivu.
    Ne nutně právo vymáhat jakékoliv protislužby, ale jsme členy komunity se všemi právy i povinnostmi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: stala si mi obdobna nespravedlnost - namisto abych vydelaval love a ziskaval praxi, musel jsem sbirat vajgle, hrabat listi, sect travu, vykopavat parezy a solit chodniky. coz ovsem neznamena, ze jsem se timto stal spoluakcionarem statu, od ktereho ted muzu vymahat nejake protisluzby. muzes si to predstavit jako vlastnictvi nemovitosti, ktere te ze zakona zavazuje se o danou nemovitost nejakym zpusobem starat - vlastnictvi/obcanstvi proste zavazuje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: ty ses dost mimo, ja delal CVUT FEL na pocatku devadesatych let, takteze jsem brigadnicil a zaridil jsem si civilku na stredni elektroprumyslove skole tak, abych mohl neoficinalne dochazet do zamestnani, kde jsem brigadnicil behem studia.

    jinak ti nechci brat iluze, ale s modrejma knizkama se kseftovalo uz za bolsevika, kdy to bylo kurva drahy zbozi. minimalne ses musel nechat hospitalizovat aspon v blazinci u sveho znameho doktora.

    jinak ti neverim, ze bys mel v dobe existence vojenske sluzby pri vysoke skole takovy plat. Na to tady predvadis strasny sracky.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: V tom si dost mimo. Já jsem pracoval už na vysoké škole. A měl obdobný plat.

    Řeči o tom, že jsem si to měl nechat uplatit.. to je fakt hnus. Odp ornej hnus, cos napsal. To je fakt něco tak odpornýho a přesně ukázka toho, proč tu máme takovou korupci, kterou si sám tím příspěvkem potvrdil, že je to je tenhle typ myšlení.
    ¨
    Nechápu, jak to můžeš obhajovat.. hlavně v tom kontextu zdejšího topicu. Jsem tragéd, že jsem si nepodplatil doktory jo? Mně to možná nenapadlo, nevím. Pro tebe možná normální typ uvažování.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: v dobe nastupu vojenske sluzby rozhodne nikdo nebral 30k mesicne. pokud jo, na vojnu obvykle nesel, protoze si dokazal koupit modrou a nebo si sikovne zaridit civilku.
    ty ses traged cece.

    navic. pokud si po dovrseni 18 let nesel na vysokou skolu (na coz davala vojenska sprava implicitne 5let odklad, aniz by ji zajimalo jestli si skolu dodelal a nebo ne), tak si sel rovnou. To znamena, ze ti kteri dale nestudovali si odkroutili vojnu pred nastupem do jakehokoliv zamestnani. Ti, kteri studovali vetsinou jiz na vysoke skole prosli pripravkou k vojensky sluzbe a nastoupili nekam mezi vzdelanejsi jedince a to vetsinou jiz s nejakou hodnosti.

    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: To je úplně jedno, jestli se někdo zašil.
    Představ si situaci, že vyděláváš 30 000 / měsíčně, a stát ti řekne, pojď pro mě dělat povinně zadarmo.
    Spočítej si ušlý zisk a zastavení rozvoje své praxe... když pominu ztrátu svobod.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No jak to tak sleduju, tak se to opět vrací

    Česko chce znovu zavést povinné odvody, armáda by verbovala muže i ženy | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...-verbovala-muze-i-zeny-1mg-/zpravy-domov.aspx?c=A150304_080541_ln_domov_mmu

    Nevím, jel jsem včera vlakem a byly tam noviny MF DNES, tak koukám, co je na titulní stránce.,.. 70% Čechů si přeje znovuzavedení povinné vojenské služby. Pro je i Sobotka, Stropnický, Okamura. Celkově to vypadá na postupné zavedení branné povinnosti až do úrovně, která tu byla předtím. Nejmírnější varianta je jakýsi povinný výcvik, než mě tu začne někdo chytat za slovo.

    Prý se mladí alespoň "naučí poslouchat autority". Omg :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    _BENNY: buhvi co myslel. dodneska je v zakone pojistka pro vojenske povinnosti

    MPSV.CZ : Příručka pro personální a platovou agendu - 262/2006 Sb. - Zákon zákoník práce
    http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z262_2006_8#par204

    § 204

    Pracovní volno související s brannou povinností

    (1) Zaměstnanci přísluší od zaměstnavatele pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu, je-li zaměstnanec povinen dostavit se k příslušnému vojenskému správnímu úřadu v souvislosti s výkonem branné povinnosti.

    (2) Zaměstnanci přísluší od zaměstnavatele pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu rovněž po dobu, kterou potřebuje na cestu do místa povolání a dobu výkonu vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení.

    (3) Náhradu mzdy nebo platu za pracovní volno související s brannou povinností podle odstavců 1 a 2 hradí ve výši průměrného výdělku příslušný vojenský správní úřad.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nejsem si jistej, ze by behem vojensky sluzby nekdo predrel. navic celej rok.

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: povinna vojenska sluzba uz byla davno zrusena
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: A jak do toho zapadá povinná vojenská služba?

    Přecejen stát je určitá komunita,a ze stejné logiky jako po mě stát požadoval nastoupit vojenskou službu a makat na něj přes rok v podstatě zadarmo. Samozřejmě ještě tím donutil člověka dát výpověď ze své práce, co měl v oboru.

    V rámci komunity to smysl dává, ale tak to není jen nějaká záležitost peněz... nárok na sociální pomoc, právo státu ti sebrat svobodu, donutit dát výpověď, abys pro něj zadarmo pracoval spolu se ztrátou svobod. Pak asi nejde koukat jen na prachy, a že by sociální pomoc těm lidem snad dokonce ani nepatřila. Byla vlastně jakýmsi kradením resp. dobrosrdečností státu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to si mozna az tak moc moc nepomuzes... podle smernice EU 2004/38/ES mas uz dnes po peti letech pobytu narok na trvaly pobyt v tom state, ve kterem pobyvas :) Sice zatim nezaklada narok na obcanstvi, ale co neni muze byt - jednou muze nekomu prijit jako skvely napad mit jen jedno - evropske - obcanstvi... ;-) A lokalni diskriminacni pravidla (zvyhodnujici mistni obcany) jsou stale vetsi problem - viz treba soucasne peripetie Nemcu kolem zpoplatneni dalnic jen pro cizince... Je potreba si uvedomit, ze v mnohych oblastech nam Unie keca do pravidel uz dnes :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: problém je, že když mají všichni nějaké privilegium, tak ho ve výsledku nemá nikdo - rodiče se vždy pro svoje děti snažili zajistit nová (nebo aspoň předat získaná) privilegia, a definice toho slova znamená, že to je v podstatě výhoda na úkor někoho jiného.

    (v podstatě i ZP na základě klíče občanství bude na úkor přistěhovalců, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Dekuji za obsahly popis a demonstraci toho, jak nasi urednici realne funguji a pracuji, a co v praxi zvysuje ty vysoke naklady na administrativu... :-) Na zaklade treba chybne formulovane zadosti obcana jsou schopny provozovat tento ping-pong namisto zamysleni se nad meritem zadosti a lepsim nasmerovani zadatele - a predvadis jej nadale i zde. Slovickaris, nic vic a nadale jen debatu tocis v kruhu. Jestli jde o prispevek nebo doplatek ve je pritom v konecnem dusledku fakticky jedno - lisi se to maximalne tim, kterej chytrej ourada to ma na starosti. Z pohledu statniho rozpoctu jde o vydaj, ktery pokryva rozpocet MPSV. Pointa celeho sdeleni byla, ze i clovek s relativne slusnym cistym prijmem ma sanci na nektere socialni davky dosahnout (i kdyz da hodne prace se v systemu zorientovat) - pricemz pak uz uplne neplati ty tvoje vypocty srovnavajici pracujiciho s flakacem (ktere se toci jen kolem jednoho typu davky, ale nezohlednuji socialni system jako celek). Fundovany urednik by jiz v prvni iteraci vysvetlil, nac je a nac neni narok a celou tu saskarnu s ovolanim by usetril (a tim sporil naklady na administrativu) - coz tys neucinil, ergo ty fundovany urednik asi nebudes.

    Prochazky prazskymi brownfieldy vrele doporucuji i tobe. Dojdes tam k zajimavemu zjisteni - malokdy narazis na samotare, vesmes jde o skupinu nekolika lidi a provizornich obydli pohromade, vznika tam tak trosku jinak pojate spolecenstvi. Jeden starsi pribeh jsem zde i odkazoval. Ale neni nad vlastni pozorovani. Vetsina lidi si bezdomovce predstavi coby ozrale pachnouci individuum v tramvaji, napasuji si na nej nejakou nekonformitu k respektu nejaky pravidel, asocialnost a tim to pro ne konci. Predstava, ze nekomu to muze vyhovovat je pro ne... nepredstavitelna a nezkousnutelna :-) Protoze pro vetsinu lidi je jiny zpusob zivota nepredstavitelny - maji svou jinou predstavu a hlavne maji pocit, ze tak jako to chteji oni to musi chtit vsichni. Ale lidi coby jednotlivci jsou rozdilni ve vsem - i ve svych narocich a potrebach. A zatimco ozraly bezdomovec v tramvaji vadi, ozraly nactilety frajer vracejici se z party je v cajku... co na tom, ze oba smrdi od chlastu podobne :-)

    Komuniste o vybudovani beztridni rovnostarske spolecnosti usilovali. Nekvalifikovany delnik, studovany inteligent? Vzdyt to bylo jedno - delnik ridil fabriku (i kdyz na to ani omylem nemel), zatimco vedec nedobrovolne rubal uran nebo makal na stavbe (kde se jeho potencial nevyuzil. Mels majetek? Zabavil se - a pokud slo o dum, kdyz jsi mel stesti, mohl jsi tam nadale bydlet (v horsim pripade ani to ne), tovarna se vydala delnikum. Mels nasporene penize ulozene v bance? Znehodnotily se - cim vice jsi mel, tim horsi smenny kurz... :-) Motivace vseho byly take mimo jine ty stejne podminky pro vsechny. Pritom obcas jen staci podivat se do ne az tak daleke historie, jak to konci je dobre zdokumentovane. Srovnej si Marshalluv plan s pristupem Stalina. Berlin toho byl vykladni skrini... NZP miri tamtez, co komunisti - namisto cilene (v absolutni vysi vetsi) podpory tam, kde je skutecne treba se tu sermuje s (celoplosnou) almuznou... hlavne jen aby ji dostali vsichni, bez premysleni o smysluplnosti vydaje.

    Ale jakkoliv se mi nektere casti soucasneho socialniho systemu mohou nelibit a nesouhlasim s nima (a idealni by bylo nektere davky uplne zrusit a pri vetsich usporach rozpoctu ponizit danovou zatez), tak dnesni socialni system jako celek je porad mene nakladny, nez koncept NZP - uz pri tech tvych 4000 mesicne, ktere almuznou skutecne jsou (zvlast v momente, kdy ostatni davky seskrtas, tak abys na tu almuznicku vubec mel nejake penize)... Dalsi navysovani dani kvuli podobne davce s ohledem na globalnost ekonomiky beru jako cestu do pekel :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    COMODOR_FALKON: To přece není pravda. Nerovnost je ve všem. Někdo je bohatý, protože zdědil. Někdo je silný, protože má dobrý genetický základ. Někdo je chytrý, někdo blb. Podmínky jsou všelijaké, jen ne rovné.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Jistě, na úřednické libovůli je ten zákon postavený... Už jenom proto, že nelze postihnout 100% možných scénářů....

    Zadatel se občas odvolá. A nejčastější postup pak je, že to odvolačka shodí a vrátí k novému projednání s vytknutými chybami. Ty se opraví, rozhodne se úplně stejně, žadatel se nejspíš zase odvolá, znovu to jde na ministerstvo a tam to buď potvrdí, nebo vrátí s dalšími chybami a nebo výjimečně sami rozhodnou.


    "Ocividne se tocis na tom, ze jeden zakon hovori o doplatku na bydleni (ten co odkazujes ty - 111/2006), zatimco ja tam pocitam i prispevek na bydleni ve smyslu zakona 117/1995"
    Z praci za minimalni mzdu rozhodne neztratis nakrok na davky, (...) Zrovna u DnB je pohyblivou slozkou mj. samotna vyse najmu... kterou ale neuvadis, presto tu sermujes s nejakymi cisly o tom, jak na tom pri legalnim zamestnani chudak obcan trati :-) Kdyz budes mit v Praze prijem 20 tisic cisteho a najem za 9000 mesicne, porad jeste sest stovek DnB dostanes...
    Kdo že se tu točí na zákonu č. 111/2006 Sb. no ?? :-D

    Ale ano, na Příspěvku na bydlení (PřnB) ze systému státní sociální podpory (nikoliv Doplatku na bydlení (DnB) ze systému pomoci v hmotné nouzi) by nárok na 623,- Kč měsíčně vznikl...
    Tedy za předpokladu, že by všechny náklady byly uznatelné - a tam se to řídí zákonem, takže to nejde ukecat, i kdyby orodovalo 10 OSPODů...

    To, že někdo žije ve stanu ještě neznamená, že neumí natáhnout ruku. Jen třeba není schopný dodržovat ani minimální pravidla na ubytovnách a azylových domech. Nebo nesnesou přítomnost další osoby.
    Plus některé klienty potkávám žebrající v metru již pár dní poté, co si vyzvedli složenku...

    KUATO: Přirozená selekce byla zrušena pro svůj rozpor s LZPS a Matka Příroda byla předovlána před soud v Haagu s podezřením na genocidu.

    FIONOR: Peníze se samy množí, ať už fyzicky (kvantitativním uvolňováním), nebo prostřednictvím různých "nástrojů" pro zakrytí nulové hodnoty... Například securitizací...

    FIONOR: Háček je trochu v tom, že tak 60% klientů není schopno vystřízlivět... Dřív jsem je vykazoval s tím, ať se vrátí střízliví, ale časem jsem to vzdal, na tohle nemám čas... (Ale teda jako prudce to snižuje moji vlastní spotřebu alkoholu...)

    XCHAOS: Děti z dětských domovů nezvládají přechod především proto, že jsou z Domova zvyklí na nadstandardní vybavení (vesnické DD) nebo přímo luxus (velká města). Mají proto výrazně posunutou představu o tom, co je normální

    DANYSEK: Koukám, že ty vydíš "komunistické rovnostářství" už skoro všude... Neuvažoval jsi třeba o léčbě...?

    PHAILO: "Právě nerovnost je pro demokracii naprosto přirozená a velmi žádoucí."
    Ano, ale pouze nerovnost výsledků. Počáteční podmínky by měly být plus/mínus shodné.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR: To s volebnim právem pro všechny se po patřičným namnoženî individuî který jen asimilujou a čekají na státní penîze (teda podíl z lupu) se taky kurevsky nakonec demokracii vymstí, protože to prostě finančně neutahne. Možná tak nějaký bohulibý režim typu soudruh rudoch, kterej přesvědčí lidi ze i když se maj nahovno, je to skvělý, to asi tak bude pokračování, ten to nejakou dobu unese, než dojdou nepřátelé lidu, nebo náboje.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: takovejch mudrcu tady uz bylo... :) Hitler toho taky nakecal...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JUNIPETRUS: jo, to mas podobne jako s chozenim do prace. uz konecne delas neco uzitecneho a jak moc?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JUNIPETRUS:
    Latinská rčení L – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Latinsk%C3%A1_r%C4%8Den%C3%AD_L

    Libenter homines id, quod volunt, credunt. – „Lidé ochotně věří tomu, co chtějí“, srv. „přání otcem myšlenky“ (César)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    NZP neni otazka jestli ano ci ne, ale jen otazka casu, kdy se zavede, a kolik to bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam