• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: tulipánové cibulky je jeden z největších hoaxů dějin, které dál nějaký kreténi použvají jako argument proti btc. To trvalo asi tak 2 roky a tak nějak si nedovedu představit, aby to mělo stejnou trvanlivost a ověřitelnost jako bitcoin.

    Bitcoin má skutečně povahu zlata jako uložiště hodnoty. A nikdo ani tady nepotřebuje, aby bitcoin byl prostředk směny jako koruna :-D. Důležité je, aby stát člověka neokrádal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: jistě. Nebo by taky mohli investovat do tulipínových cibulek, jejichž cena zaručeně poroste... před 300 nebo 400 lety, pravda .-)

    samozřejmě, že dokud je to náboženství, tak bublina poroste. v tomhle ohledu asi není cokoliv, co bych mohl napsat, abych bitcoin poškodil, negativní reklama v tomhle směru neexistuje... jediné, co by se dalo dělat, by bylo mlčet :-)

    každopádně, jedním výrokem jsem si slušně jistý: bitcoin se nemá šanci stát běžným nástrojem směny. Pokud ano, tak nějaké velkoobchodní.. .určitě ne maloobchodní. Jak si pomocí toho lidi šetřej např. na byt... no prosím, možná....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jo a jaka vede k tomu cili cesta? To si porad nevymyslel... porad nemas ten zdroj financovani :D

    Ano, ZP je o konzumu, ktery umoznis i vsem tem, co makat proste nechtej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: několikrát ti napíšu, že cílem ZP je asi koncipovat ho tak, aby nepřivedl stát k bankrotu, ale ty si meleš pořád svojí.

    Když se nad ZP zamyslíš, není to právě o konzumu a bohémech, ale o tom, že kdo se nezapojí do ekonomických aktivit "nedostane víc, než...". Pokud jde o "investiční spotřebu", tak chápu, že asi obdivuješ ty, do "investovali" např. do elektřiny, aby si Ufo mohl vytěžit a rozprodat svoje Bitcoiny... ale nakonec i on našel někoho hloupějšího, než byl on sám, kdo od něj bitcoiny koupil aby on mohll investovat do bytu, že ano. (Tedy mj. to není o tom investovat do čehokoliv za každou cenu, ale dokázat správně předvídat trendy, které nastanou...)

    Když se nad logikou některých výroků v tomhle klubu zamyslíš, tak ti vyjde, že místo ZP je spravedlivé, aby byli za těžkou práci odměńováni ti, kdo pomáhali v hernách vláčet těžké hrací automaty po schodech :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pricetni lide prebytky vyroby ze dne akumuluji, aby vykryli nocni nedostatky. Tobe unika kceco, treba i ta koncepce vyroby se zapojenim OZE. A vraceni prebytku taky takovy problem neni. Samozrejme, ze ti nepripoji cokoliv, grid je krehky ekosystem, co nekompetentni mamlas muze snadno narusit. A i kdyz tohle vsechno preskocis, porad tam mas naklad na vybaveni (taky zdaneny). Stejne tak nejsou zadarmo ty satelity na orbite. Ono tu investici musis z neceho zaplatit. Ale to ty zase nevidis...

    ZP je blbost. Fosilni paliva jsou postupne vytlacovana a tim prichazis o zdroj na vykryti ZP. Vynosy je spis potreba investovat do novych technologii - a ne je tupe prozrat konzumem. Vizionari to dobre vedi :)

    Samozrejme, demokraticky muzes cokoliv... treba vlastni hlouposti dovest stat i k bankrotu. Bohemove vyzivajici se v konzumu a neinvesticni spotrebe k tomu maji dobte nakroceno. I ta dalnice predstavuje hodnotu... zatimco po prozranejch penezich nezustane - pro pristi generace - nic. Svym zpusobem funguji stoupenci ZP jak komunisti a ridi se heslem 'po nas potopa'.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: no přes rozdávání to nebude :-D. Ale to, že bitcoinu je omezené množství a předpokládám, že cena poroste. Tak všem lidem by stačilo si dneska koupit nula cela nula prd a můžou si bejt jistý, že jim to poroste.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mining je zdaněný jak jde, smyslem celé té soutěže je, aby si mineři našli lokace, kde mají přístup k nezdaněné energii. Můžeš minovat třeba z přebytků svého solárního panelu - idle time v noci tě netrápí, ať si minujou na druhé straně zeměkoule - a skutečně to můžou být přesně ty přebytky, které ti přílišná byrokracie (i technické překážky) brání vracet do sítě. Bitcoin/blockchain infrastrukturu by jistě šlo implementovat ekologicky; problém je, že to nejvíc přitahuje takové povahy, kterým je něco takového naprosto ukradené a mají naprosto jiné cíle.

    Ad daně: BTC je systém, který původní příslib dobrovolnosti transakčních poplatků díky omezené kapacitě rafinovaně přetavill v systém svérázného zdanění každé transakce. Jestli je to transakční poplatek nebo daň je věc jazyka: fakticky ale využití BTC jiným způsobem je tak složité, že lidi radši dobrovolně daň zapllatí (teoreticky by šlo směňovat nějaké ty privátní klíče ručně, ale kdo se s tím má srát...)

    Ad Elon: Co ty víš, jestli starling satelity nebudou v idle čase minovat :-) hardware na to mají, elektřina na orbitě je rozhodně nezdaněná :-)

    Pořád trvám na tom, že BTC a ZP jsou úplně mimoběžné koncepty a není nic divného, pokud někdo propaguje oboje. Největší iluze je, že BTC se stane prostředkem běžné každodenní směny; neměl k tomu od začátku předpooklady. Prakticky žádná dnešní kryptoměna nemá. Možná by šlo vymyslet poněkud odlišnou síť, s decentralizovaným blockchainem, kde by si nody sdílely jen pro ně relevantní "účetní záznamy" a ne globální blockchain... šlo vytvořit síť, která by mohla konkurovat třeba platebním kartám, ale to jaksi z nějakého důvodu nebylo záměrem tvůrců BTC. Vlastně nevíme, co bylo záměrem, možná to byl jen proof-of-concept deflační měny s uměle omezenou peněžní zásobou, kdo ví... každopádně je zajímavý paradox, že předtím 10 let banky a regulátoři spolehlivě dusily (či skupovali - Elonův Paypal) všechny pokusy o online mikroplatební systémy - aby se vynořil Bitocoin který se zpočátku kamufloval jako mikroplatební systém, jenom aby se z něj evolucí vytvořila platorma rafinovaně směšující gambling s usedlým spořením...

    ZP je každopádně něco jiného. Pokud někdo chce, může si představit, že entita disponující nadbytkem energie by ZP vyplácela např. z výnosů miningu, stejně jako si ZP můžou dovolit vyplácet různé ropné emiráty. Ale osobně si myslím, že to je blbost, jako intelektuální cvičení dobrý, ale ZP je o něčem jiném. Naprojektovat ho tak, aby např. nevyvolal inflaci a dosáhl svých cílů, je asi stejná výzva, jako třeba postavit dálnici, na které nespadnou mosty a nerozvlní se povrch. Je to prostě jen infrastruktura. Někteří lidé odmítají (další) dálnice, z dobrých důvodů, jiná zase budou odmítat ZP. Je normální na to mít názor. Já sám podporuju ZP + demokratickou infrastrukturu, tedy včetně možnosti, že občané ZP demokratickou cestou nezavedou/zruší. Pravděpodobnější mi zavedení ZP přijde v autoritářských státech, já kvůli tomu ale autoritářským režimům nezačnu fandit.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mining stoji prachy... tu elektriku, kterou tam propalis zdanenou mas, zeano :-) Takze i samotny mining je zdaneny i statem. Chapu, nechces to videt... ale to neni zadny perpetum mobile :D Ale jestli palis elektriku rodicum stejne jako piratsti poslanci pali elektriku ve sluzebnich bytech, tak chapu ze se tvaris, jako kdyz ten naklad neexistuje :D

    Fiat mena rozhodhone NZP nijak neopspravedlnuje. Viditelne ses naucil cizi slovicko, jehoz vyznam ale vubec nechapes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: protože základní příjem rozhodně Elon nehodlá vyplácet v BTC. Protože to popravdě v podstatě ani nejde - propustnost co do počtu transakcí je tak nízká, že by se stihnul tak možná jednou ročně a to kdoví jestli :-)

    Základní příjem je projekt ospravedlnění fiat měny, protože neexistuje vůbec žádné logické vysvětlení, proč by centrální banky měly uvolňovat nové peníze do oběhu právě tím způsobem, jak to dělají dnes. Dokonce centrální banky ten ZP dokonce samy navrhují, jako lepší řešení pro ekonomiku.

    Normální každodenní měna tak nějak funguje na udržování zhruba přibližně stálé cenové hladiny, aspoň v střednědobém horizontu, což umožňuje spotřebitelům i ekonomice dělat nějaká racionální rozhodnutí, velmi zhruba: tedy rozeznat, co je výhodná a co nevýhodná cena, apod. Bitcoin má přesně opačný cíl: je to decentralizované kasíno, které nejde zakázat, a které má sice nějaké trendy ale současně i značný prvek volatility, tedy náhodnosti (a ne, od jisté doby tam ta volatilita je změrný cíl uživatelů - nikoliv nějaký bug, který v průběhu času zmizí).

    BTC i ZP mají tedy naprosto mimoběžné cíle. Což neznamená, že Elon nemůže propagovat oboje, akorát prostě ty věci nejsou propojené tak, jak si myslíš. BTC není všeobecná měna budoucnosti, je to nástroj spekulace a gamblingu, trochu jako akcie. ZP je pravý opak tohoto.

    BTC je decentralizovaný stát a zdaňují ho mineři (kromě miningu, jehož význam klesne, hlavně transaction fees, což jsou prostě pseudo-dobrovolné daně státu Bitcoin). Stát Bitcoin buduje jedinou infrastrukturu, kterou zná jeho zákon - mining hardware místo dálnic. Mining pooly současně drobné minery sdružují do jakýchsi "odborů" či "kartelů".

    Toto vše ale funguje mimo každodenní běžnou infrastrukturu, kterou obývají běžní lidé z masa a kostí. BTC je jakési kybernetické zahraničí, kam lze vycestovat, ale reálný život se odehrává v běžném světě. A ZP je součást jeho infrastruktury, která se může ukázat levnější, než vodní děla a pendreky pro policii. Vysvětlovat ti ZP je jakoby Říman vysvětloval nějakému barbarovi ze severu, že postavit akvadukt není o tom, že mu nějaký otrok nanosí kýbl s vodou - ale že voda poteče sama.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jakoze radeji doporucujes debatu na vasi piratske zvanirne? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: to je naprostá ztráta času, diskutovat v tomhle auditku.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: je navysost pravdepodobny, ze tvoje predstava se bude dost lisit od predstavy xchaose.

    nicmene mi vysvetli, proc bych se mel delit o sve bitcoiny, ktere jsem poridil v dobe, kdy nikdo naprosto netusil, k cemu a o cem bitcoin je. to bylo jeste v dobe, kdy xchaos predpovidal bitcoinu zanik a krach a sam se snazil nastinit principy piratecoinu, ktery mel byt vylepsenym bitcoinem.

    rekni mi jeden jediny duvod, proc bych mel casti sveho btc portfolia rozdavat lidem, kteri nemeli odvahu jako ja riskovat, kteri neverili svym znalostem a kteri pouslouchali piratske xchaosovy blaboly na entou. [facepalm emotikon]
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    Bitcoin a NZP jdou dohromady.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    xchaos za 5, 4, ...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo ty pico, zrovna na to koukam. elon dokazuje, ze kapitalismus funguje a bitcoin taky :D :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    teď se asi zhroutí vesmír, Elon Musk podporuje zároveň NZP a bitcoin :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: furt lepsi nez to tvoje "cekam ze mi nekdo zaplati, za to ze dycham"... jo o takovych jsou popsany dokonce cely romany :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    njn aj to ze jeden nevie rozdiel medzi platim (nekomu) a platim si a druhy medzi tvrdilo (nekomu) a tvrdilo mi je bezvyznamny detail, ty uz si tu dal tolko argumentov, ktore si vzapati sam nerespektoval, ze by to vydalo na kratsiu brozurku :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DZODZO: Strawman argumentace by ti sla :-) Pak me napada uz jen horsi varianta, zes utekl z chranene dilny jmenem Aeronet.
    Hlupaka ze sebe delas sam :-) Tim, ze nejdriv neco na internet verejne napises... a pak se hadas o tom, zes to rekl v replice nekomu jinemu. Akorat to je na celem obsahu sdeleni absolutne bezvyznamnej detail.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VYHULENY_UFO:
    DANYSEK: vy mate obaja asi problem s cestinou, ked odhliadnem od dyslektickej zmeny ID tak "tohle je stejne bizar. onehda mi id dzodco tvrdilo" moze znamenat 2 veci

    1. bud klame, lebo jemu som nic take netvrdil, pisal som to ako reakciu konkretnemu id
    2. ma nejaku dusevnu poruchu, kedy si mysli, ze ludia sa s nim bavia aj ked to tak nie je

    ked uz chce z niekoho silou-mocou robit hlupaka, mozno by sa mal aspon trochu snazit nevyzerat sam ako hlupak, trosku sebareflexie, skromne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne nechapu, proc furt resite tuhle picovinu. nejvetsi svetove ekonomicke zmeny se nyni deji na internetu v auditoriich, kde se resi kryptomeny a sila socialnich medii, ktery umozni spojit lidi a zmenit stredoveke poradky, ktery nastolil kdysi davno wallstreet. nejaky piratsky teorie z minuleho stoleti, kdy bujela anarchie a warez byl vsudypritomny. lol ztrata casu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam