KOTENCE: já tresty chápu jako by uměle vytvořený běžný život, takový trénink, protože nikdo dětem nedáváme pocítit skutečné důsledky svých činů (kromě těch obligátních kamen apod.), popř. pravda, se nám do toho nechce nebo je to obtížné. Viz případ rozstříhaného stanu s tunelem, který mají s Alenkou dohromady a ona ho má ráda. Skutečný správný důsledek jeho činu by byl koupit stan s tunelem znovu (nekoupit chudák Alenka), ale zakazovat mu ho používat a dovolit jenom Alence, jednak náročné na hlídání, jednak by to mohlo provokovat vztek vůči Alence, tak mu radši dám trest, že ten den bude bez pohádky. T
YMLADRIS: rozdíl je v tom, že Tonda už je ve věku - a často to dělám - že v případě kašle a sirupu nemá na vybranou, peníze se utratily za sirup na plavání a nemá vybrabou, v případě chůvy a plavání mu můžu říct, hele Toníku tak já dnes zavolám Markétku, půjdete ven, ale v sobotu už nepůjdeme plavat, protože na to nebudou peníze, on si vybere. V každém případě se pravděpodobně bude v sobotu vztekat, ale v případě sirupu se učí, že život někdy není fér a v případě chůvy, že sice má na výběr, ale pak musí počítat s důsledky volby. Co se týče sobotního vzteku - když bude ubrečený, vzteklý, bude kopat do polštáře, tak to beru - ale když si vztek vyleje na Alence, do mě píchá mečem a rozstříhá sedací polštář, tak to teda tolerovat nebudu a dám mu pocitít.