• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: No jestli je nechas stejne rozhodovat a vymyslet jidlo? :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: Aha, kdyz dite nepozna, jestli je venku teplo nebo zima, tak to asi neumi vybrat program.
    Mozna to ale nepozna, protoze nikdy nemuselo/nemohlo rozhodnout, kam jit a co si vzit na sebe?
    Dcera jednou chtela do ZOO, kdyz bylo venku 30+. Sotva se tahla a knourala celou dobu. Od ty doby chce ve vedru radsi na koupaliste. Ta zkusenost je neprenosna. Kdybych ji tvrdila, ze ji v ZOO bude vedro a nutila ji jit na koupaliste, tak to nikdy nepochopi.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    SANCHA: S tak malymi detmi o domluve? :) To samozrejme, dite, ktery chce kazdejch 5 minut neco jinyho to dokaze posoudit.
    Osobne proti tomu "chci do zoo", a podminky jsou ok, nic nemam... ale to bych v urcitou chvili asi chodila jen do zoo, na zmrzlinu a hriste, a to me fakt stastnou neudela :)
    Jak pise Tapina, dite se da udelat stastnym skoro vsude :) a ja ji chci ty veci ukazat, pochybuju, ze si to v tak nizkym veku dokaze predstavit, to jak se kdo jmenuje a jestli maj zahradu teda :)) dite ti to se svou predstavivosti odkejve a realita muze byt uplne jina :)
    Zrovna dneska jedeme na kola, a mala bude v kocaru za nama, nejak jsem se ji moc neptala, jestli chce (a asi by mi neodpovedela :D), ale tak si rikam, ze pro ni bude ten horskej vzduch zdravej, vyblbne se venku a my si uzijeme kola ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak já tedy s pětiletým dítětem vedu čistě diktátorský režim, ale na houby jdeme tehdy, když mám potom čas je zpracovat, koupat se, když je teplo, do ZOO když není příliš vedro a mimo jiné chodíme i na ty túry do přírody, hrady a zámky. Ještě jsem neslyšela, že by se mu někde nelíbilo nebo tam znovu nechtěl, děti si najdou to svoje všude, kde se vyskytují, nemusí se jim připravovat program jen pro ně. Návrhy na program přijímám od tehdy, až dokáže alespoň sám poznat, jestli je venku teplo nebo zima, a až bude mít většinu těch našich možností vyzkoušenou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Jak například takové dítě zhodnotí, jestli se mu chce nebo nechce na místo, kde v životě nebylo, neví, jak to tam vypadá a ze slovního popisu si to moc přesně ještě nedokáže představit? A opravdu byste seděli doma, nebýt dětí, když výlety plánujete kvůli nim?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SAAYURI:
    Mam maly deti (3,5 a 18m), takze program prizpusobuju hlavne jim. Neberu je do divadla, na vystavy, na mejdany, na tury nebo na freeride... To je dam hlidat.
    Jsou veci, ktery je potreba udelat, jako treba nakup jidla. Ale vylet by mel bejt pro radost...
    Slovo "vyhradne" jsi tam dala ty. My se domlouvame spolecne, kazdej muze neco navrhnout.

    Jidlo nechapu.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SOLEI: u nas je to prave naopak. z 99 % nechut nekam jit znamena, ze se mu nechce oblikat/jit na vlak atp.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: Jakoze kdyz mam dite, tak uz nedelam veci, ktery me bavi a ktere jim muzu ukazat, ale ridim se vyhradne podle nich?
    A stejny pravidlo uplatnujete doma s jidlem? To musi byt zabava :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: když ráno zavelim jdeme do zoo ( večer předtím jsme se na tom domluvili a oznámili mu to) a on prohlásí že nejde, nemá smysl ho nutit bylo by to trápení pro všechny, to už jsem s vyzkoušela. Jsou mu tři.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TAPINA: My vetsinu rodinnejch vyletu planujeme kvuli detem, takze nedava smysl tam vlacet deti, ktery chtej delat radsi neco jinyho. Nemyslim tim valeni doma, ale je mi celkem fuk, jestli jdem do ZOO nebo na koupaliste, na hriste nebo na boruvky...
    Akorat domluveny navstevy a zaplaceny akce se nerusej. Ale i ty se predem domlouvaj s detma (jednim tedy, rocni neumi mluvit).

    Tvoje dite neznam, ale moje trileta ma rozumovy schopnosti k navrhnuti programu na jeden den. Pripada mi normalni ji nevynechavat a vymyslet program spolecne. Nebo mi mozna unika neco z celkovy problematiky vyletu??
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Ony to nejsou až tak možnosti, jako omezení, která trvají, dokud něco nepřekonáme. A já nemluvím až o puberťácích, já si myslím, že by to mělo plynule navazovat úplně od začátku, něco za něco, práva s povinnostmi. Například mi nepřijde v pořádku, že si někteří lidé respektující výchovu představují tak, že na výlet se pojede, jen když s tím budou souhlasit všichni členové rodiny včetně tříletého dítěte - tohle je věc, ve které má mít poradní hlas až člověk znatelně starší - až tehdy, kdy prokáže určité rozumové schopnosti ke zhodnocení celé problematiky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: nerozumim tomu bodu kdy batole usiluje protoze z toho ma moznosti, skolak cte protoze z toho ma moznosti. Ale pubertak+ uz neusiluje, moznosti ho nezajimaji, pouze video. Prece sedet cely zivot na netu je strasny stereotyp. Muze byt ze techto lidi je hodne, ale ja je mam v kategorii "rozbiti lide".

    Ale ok, to jsou proste veci zalozene na virach o podstate lidske povahy.

    Jeste kdyz o tom uvazuju, tak varianta ze by decko prozilo zivot na davkach mne blahem nenaplnuje, ale pokud by bylo SPOKOJENY tak holt jeho volba. Ja naopak mam kolem sebe fakt strasne moc lidi, kteri se stale usiluji ale neumi to propojit na spokojenost. Jsou vychovani se snazit, ale nikam to nevede. Rozvody, antidepresiva, psycha, cokoliv. Cili chci dat velky pozor na vychovu "musis se snazit a snaha te ucini stastnym", protoze tak to taky neni.

    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    YMLADRIS: To by ses divila, kolik takových lidí je.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SANCHA: ja to chapu takto
    - klice od auta dostanes az odmaturujes
    - bydlet sama muzes az budes mit svou praci
    - chodit dom po 22 muzes az budes mit za sebou svou prvni brigadu
    - a t d

    proste motivovat dite aby prekouslo vstavani/usilovani/zodpovednost tim, ze mu das urcity privilegia az prokaze, ze je dostatecne dospele. aby melo motivaci se usilovat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Jako kdyby neexistovali lidé, co sedí desítky let na netu a koukají na blbosti, protože jim sociální dávky ty základní potřeby pokryjí a o nic jiného není třeba usilovat. A právě tohle je výchovou, my usilujeme, protože jsme byli vychovaní v tom, že usilovat pořád o něco navíc je normální.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TAPINA: evropa zacina experimentovat se zakladnim nepodminenym prijmem. Pokud by ti nekdo platil tolik ze by pokrylo neco jako mama hotel (jidlo, telefon ...), tak uz bys nic dalsiho nedelala, sedela bys desitky let na netu a koukala na blbosti? ( = predstava o pubertakovi)

    Mne to pripada neverohodne.

    Ja furt chci neco zazivat, nejak ovlivnovat svet. Namahat se a pak vychutnavat plody.

    Nevim no.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    YMLADRIS: Dítě chce chodit, protože vidí, že chodící mají víc možností, než nechodící. Totéž s mluvením, totéž třeba s čtením. Jenže tyhle přirozené motory pokroku skončí ještě před pubertou, pokud se nenastaví uměle nějaká ta privilegia, která jsou jen pro velké.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    souhlasím, že je to otázka víry. pokud si dítě od mala může o sobě rozhodovat a jsou plneny jeho potřeby, a nic ho nenutí se "uživit", proč by mělo se snažit.
    já věřím, že člověk chce se realizovat ve světě, něco dělat, tvořit. ze je to jako když dítě chodí a mluví aniž by "za to" něco získalo.

    ale to má asi každej jinak
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MULTICAT: Moje generace to tak úplně není, ale ano, už u nás se ty liberální trendy začaly prosazovat a plynule platí, že čím více bývalý děti "drženy zkrátka", tím dříve byly dospělé.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    TAPINA: pockej, ale vzdyt ti tricatnici, o kterych mluvis, to je vlastne nase generace a ta zrovna oblackovou vychovu nemela...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam