• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    YMLADRIS: super clanek,diky moc!!!zkusim s tim vice pracovat....

    KOTENCE: no co se zrovna naskytne,venku prechod nebo dlazdice,doma pruhy na koberci atd.Pokud to pujde,zkusila bych to s ni delat...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: U nas mocensky hry taky fungujou! Kdyz se par dni kazi nalada, tak vetsinou zjistim, ze maj deti malo pozornosti a ja malo trpelivosti na mocensky hry. Jak na to myslim a snazim se, tak je vsem lip :-)
    KAMPA: A pokazdy neco jinyho? Nase vetsi to taky nekdy dela, i kdyz zadna zmena neni (jako skolka).
    Ale chapu, ze to neni legracni, kdyz u toho vyvadi a vy spechate.
    U nas nekdy pomuze, kdyz se zapojim a delam to taky. Pak se smeje a je to rychlejsi...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAMPA: MUZE to byt jeji reakce na bezmoc, ze je vlecena tou situaci a jeji system nutne potrebuje aby bylo nejak "po jejim". POkud by to tak bylo, muzou pomoct preventivni mocenske hry (ne v to rano, ale jindy), coz uvadi treba Aldort, Solter nebo Markham (pokud to neznas, prectes si uryvek zde na FB a bude ti to pripadat sileny. Tak je to zvlastni ale hodne lidi reportuje jako funkcni - meni to miru jejich celkove bezmoci a maji pak vic silu vice racionalneji resit situace/spolupracovat)

    https://www.facebook.com/notes/mirka-misakova/aldort-mocenske-hry/10154554665564447/
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    TAPINA: no tohle, jak jsem nize popsala, je neco jinyho...
    ale treba rano ted pomohla zmena, ze po vycurani jde snidat jeste v pyzamu, po snidani se oblekne a jdeme...(nez nejdriv oblect a pak snidane)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    KOTENCE: kdyz se dostane do toho svyho ataku, tak s ni nic nehne, a zacne vyzadovat treba prechazeni nejakych pruhu na koberci, nebo se musi dotknout dveri atd. minule to bylo sileny, kdyz si tohle umanula po hysteraku delat na prechodu, ze bude slapat na bily pruhy na zebre.
    jako je tezky ji v tomhle vychazet vstric za kazdou cenu. dela to nejakou dobu, nebylo to vzdy, kdyz ji zacalo obdobi vzdoru, tohle mi prijde uplne novy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Bez přesně daného sledu úkonů bychom se ráno jakživi nevypravil, on se mozek probouzí až později. Akorát je dobré, aby to byly rituály oboustranně přístupné.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KAMPA: jaky treba ritualy? Jestli se tim uklidnuje, tak bych se na to snazila pristoupit. Nebo treba vymyslet spolecne nejaky prijatelnejsi?
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Tak jdu si k vam pro radu a ctu,ze resite presne to,co resime jako rodice doma.ted ma dcera 3,5roku a je to nejvyzivnejsi obdobi,co jsem jako matka zazila.vicemene jsem uz trochu v tenzi,kdy tato hystarie nastane.kdyz je pohoda a nespechame,tak jaks taks,ale rano,kdyz se jde do skolky,to je priserny.dela to jen nam.dcerka se pak sekne a nuti nas delat jakysi "ritualy",prijde mi,ze tim se pak uklidnuje,jenze my nevime,jestli na to pristoupit a citit se jako idioti (a malou v tu chvili vnimat jako Malyho tyrana) nebo pozadovat,co je treba,abychom se pohli z mista.vzdy to konci tim,ze ji mam v naruci a uklidni se.zkousela jsem s ni o tom mluvit,ale zrejme nevi sama,co se s ni deje.bojim se,ze s ni neumim v tomhle pripade spravne komunikovat.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Automatky: Jak se cestuje bílé matce a pětileté dceři po Africe? Kde je vůle, tam je cesta | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...-se-cestuje-bile-matce-a-petilete-dceri-po-africe-kde-je-vule-tam-5984663
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Potlačování negativních pocitů může odstartovat depresi i rakovinu | Patalie.cz
    http://patalie.cz/potlacovani-negativnich-pocitu-muze-odstartovat-depresi-i-rakovinu/
    LUCKYSWEETY
    LUCKYSWEETY --- ---
    INUSHKA: diky, kdyby chtel aspon pochovat, k tomu zatim nedoslo

    VENIKA: diky, bohzel nabizenim naruce a vlastne cehokoliv ho vic a vic rozciluju a jen na nej koukat, jak se tam nestastne vztaka mi drasa sdce ,)
    zatim jsem jednou odvedla pozornost stylem, ze jsme sli nahoru za strejdou na navstevu a podruhy pritel tim, ze dal facetame se strejdou, to ho z toho vytrhlo, ale prave nevim jestli to neco resi, krome toho, ze se uklidni

    KOTENCE: dekuju, takhle se mi to prave taky jevi, vzhledem k tomu, ze bezne nema problem s oblekanim, odchodem, vlastne s nicim... nevim, jestli to muze souviset se zmenou hlidaci osoby (zacala jsem chodit do prace), ale tatu preferuje, to by mu nemelo nijak vadit

    YMLADRIS: diky, vseobecne zkusim vic komentovat pocity, jsem ted trochu ve shonu, tak zapominam

    WITCHIE: zajimavy, muzu se zkusit preorientovat ze rikani dopredu na spontannost... ale "sla bych domu z hriste" mi asi neprojde ,)
    v tomhle konkretnim pripade nakonec zustal doma s pritelem a kdyz prisla fotka, jak jsme venku s tou anetkou, zuzankou atp., tak obratil a chtel za nama

    diky vsem za podnety
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MYJKA: Souhlasím. A navíc, mám takovou spešl dceru, která chce občas ze srandy plácnout přes zadek. A chechtá se u toho :-) "Hahaha au au haha :-) Ještěěě!" :D Tak ani nevím, jak moc bych ji musela sežezat, aby to brala jako trest, asi řemenem? :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SOLEI: zeptam se blbe: a vadi to tobe nebo moulovi?

    (pokud on je proste druhej gandhi, mohla by ses s tim ztotoznit, ocenovat to, mluvit s nim o tom, atd... nedelat z nej moulu. Pokud se bude citit plne prijatej ve svem gandhiovstvi, muzou se pak otevrit dalsi moznosti noveho jednani (pokud mu to vadi, jsou i deti kterym to proste nevadi))

    (ale podotykam ze s tim nemam zadnou zkusenost, jen tak uvazuju)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    YMLADRIS: jj, chapu ze tvoje dite ma tohle nastaveni dlouhodobe. Zatimco u syna Luckysweety to vypada na "novou" fazi, dle toho jak syna na zacatku v prvnim postu popsala..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WITCHIE: jeste to trochu zeslozitim. muj vyvoj
    0. vubec nevim co s ditetem (mainstreamovych metod se hrozim, sama jsem weirdo, neznam nic o detech, OMG)
    1. oho, narazila jsem na proponenty mych hodnot ve vychove (svoboda, partnerstvi atd),tak to delam a jsem stastna, funguje to
    2. sledovanim dalsich deti zjistuju, jake mam obrovske stesti, ze syn je nam velice podobny. ma podobnou osobnost, jsou pro nej dulezity podobne veci
    3. uvedomuju si, ze jsem ty alternativni smery cetla jednostranne, skrze mou optiku (mysleni, racionalita atd). Ale ze skutecna alternativa neni od "drezury ditete" prejit k "kritickemu mysleni s ditetem". Skutecna alternativa je pochopit svoje dite. Existuji deti, jejich osobnost PRAHNE po tom, zapojit se do dospelackych pravidel, do konvenci, do toho JAK SE CO DELA. Ony fakt miluji, kdyz jim nekdo jasne a prehledne naviguje, kdyz jim nekdo sdeli kde koho maji zdravit, jak se komu omluvit, co je v jake situaci adekvatni. Sportovni dite miluje rozvijet sport. Dite typu Strazce poradku miluje rozvijet to, jak se veci maji spravne delat. Jak se prichysta stul. Jak se odrikava basnicka. Ony skutecne ze sebe maji dobry pocit z toho, jak moc se priblizuji normě. Neni to natlak rodicu ani patologie, ale proste pro strazce poradku byt cool = delat to, co se ma, jak se ma. Jednickarky.

    4. Proc je vubec potrebna nejaka alternativa. Pokud matka je "slusny clovek" a dcera je "slusny clovek", tak si proste jedou tu slusnost, dcera je spokojena, ze ji matka uvadi do toho sveta slusnych lidi a je to super. Neni problem. Potize nastavaji, pokud matka je "slusny clovek", ale dcera je fotbalistka, zasnena vila, ... nebo cokoliv jineho. Pokud je pro matku idealizovany obraz dcery dulezitejsi nez dcera (takhle nevychovane dite ja NECHCI!!!!) je to blby. Prijmout dite, jaky je, usnadnuje ohromne zivot.

    5. Zaroven ale podobnej bias muze byt i u tech "alternativnich" rodicu. Rodina pankacu/lesan/aktivistu/neceho a narodi se jim Strazce poradku, kterej jednoho dne bude ucetni nebo pravnik. Ale v detstvi trpi, protoze je mu odpirano vedeni a zesmesnovany jeho snahy byt konformni. Stydi se za svou rodinu a rodina za nej.
    Nebo treba kdyz se knihomol nebo pravdolaskar narodi do rodiny drsnaku, sportovcu. "On tam stoji, proc ho proste nemajzne zpatky! Ach jo!!"

    Cili ted jsem ve fazi, davat si pozor, jaky biasy mam pro zmenu ja (napr. proti tem "trapnym" spolecenskym konvencim atd). Zjistovat, jake je moje dite doopravdy. Napriklad s tim rozhodovanim o sobe - mam za to, ze moje dite prece nesnasi cisteni zubu. Vcera vecer mne ale dostal hlaskou Musime ty zuby vycistit znovu, protoze jsem prece snedl ty tri preclicky jeste. Snad jsem pochopitelna.

    Problem s timto je, jak je to vagni, neuchopitelne. Bezna mama typu Strazce poradku, kdyz ji nefunguji jeji normalni metody, hleda zase jina pravidla, tak mi reknete Co mam delat kdyz dite nereaguje na trest?? Chce nejaky jiny postupy, ktere se proste delaji a pak to je spravne a funguje to, tak jak to ma byt.

    No nic, jen takovej vylev :)





    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WITCHIE: ano, tak se to da taky rict. nesnasi nemoct o sobe rozhodovat, nemit vladu nad sebou, nedava kdyz ho situace nekam tlaci. Uz od mimina. Cili pomaham mu hledat cesty, jak si zachovat nejakou miru kontroly nad situaci, v cem muze rozhodovat, atd. Nevim zda je to citliva faze, spis takova osobnost :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    KOTENCE:
    YMLADRIS: nebo to muze byt uvedomeni vlastni vule a potreby jejiho projevu, potreby rozhodovat. Novost tohohle uvedomeni prevalcuje docasne vse ostatni, dite s tim ale jeste neumi pracovat. Proste chce rozhodovat, nesnese pocit, ze mu nekdo neco vnutil a ono to ted ma udelat, a reaguje precitlivele na jakykoli naznak takoveho vnuceni, az se v tom cykli. Pokud je to ono, muzou pomoct jinak formulovane navrhy. Namisto "pojd se oblict pujdeme tam" - napriklad - "jee hele je tam pekne, sla bych ven. Co ty? Chces zustat doma nebo jit ven?" a v pripade odpovedi ze chce jit ven "tak jo, tak ja se jdu obliknout" - proste nechat diteti vic prostoru na to, aby samo rozhodlo, jake budou dalsi kroky. Samozrejme v situaci, kdy nutne nepotrebuju udelat tu konkretni vec, tj jit ven, a mam tudiz moznost dat na vyber (Luckysweety psala, ze pripustila i moznost "tak nepujdem" tj asi ven nutne nemuseli). Ale i v tomhle pripade jsou ty formulace dulezite, pokud je dite v tehle citlive fazi.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Mne prijde, ze se tady zamenuje pomahani diteti postupne chapat svet a souvislosti v nem, tak, aby se v nem samo orientovalo a umelo se v nem pohybovat pomoci vlastniho usudku a porozumeni situacim, a cviceni opicek - jak tu zaznelo "jak ma vypozorovat co je spravne?" - takze cilem je dite naucit ze mu nekdo zvenku urcuje, co je spravne, a jeho zivotnim ukolem je tato urceni respektovat a aplikovat (abw se vwhlo trestu)? Tak toto pojeti opravdu neni cilem smeru, o ktere v tomto klubu jde. Pokud je cilem rodice, aby dite sekalo dobrotu bez ohledu na to, cemu rozumi ci nerozumi a co citi, aby bylo vnimano okolim jako "slusne vychovane" protoze umi opakovat fraze, kterym nerozumi, tak v tehle smerech opravdu mnoho inspirace nenajde.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: Jasny. Kazdy dite ma jina issues. MOje dite je az chorobne nezavislostni, ze pozadavky reality (.. musi se..) ho furt vykolejuji. Pro pripad ze nekdo ma taky takove dite, tak uvadim strategii jak tu musi se situaci zmenit na ja mam volbu atd

    Malvina muze byt uplne jiny pripad
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Když mě teda v těchhle situacích vždycky přišlo, jak už tu taky někdo psal, že o to "nechci se oblíkat" vůbec nešlo, že to byl zástupný problém, který M. použila, protože byl zrovna po ruce a dostatečně jednocuchý. Přišlo mi, že skutečnou potřebou byla právě ta negace - čehokoli a jakkoli. Že si tím potřebovala uvolnit nějaký vnitřní přetlak nebo co. Protože ona v těch chvílích fakt negovala cokoliv, i to že venku prší nebo dotazy a nabídky na pomoc. Tvoje strategie by vedla k tomu, že by začala řvát "Ne, já nechci být velji jako táta! Já nebudu mít dítě!", i kdyby jinak tu hru milovala sebevíc. Prostě jako nejlepší cesta se ukázalo nechat ji ten přetlak uvolnit v bezpečném náručí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud se dite iracionalne sekne, tak
    1) pomaham videt co se deje - ted ses iracionalne seknul - chces jit za anetkou, ale vuuubec ani trochu se ti nechce se oblikat? zpravidla dobre odhadnu co mu vadi (v cem na nej situace tlaci, napr ze ted je nutne se oblikat..)
    2) komentuju, ze zaroven chtit a nechtit je tezky, ze to znam, je to otrava bojovat sam se sebou. nestavim ho do role iracionalniho idiota. Vsichni jsme iracionalni, nekdy.
    3) a protoze moje dite ma oblibenou hru "co budu delat az budu velkej jako tata", tak rozjedu pribeh.. predstav si ze jsi velkej, mas krasneho syna, nosis ho a hrajete si spolu (...jo!!!...) ale jemu nejde se oblict!! mas nejakej napad co by mu pomohlo?? Syn vetsinou vygeneruje nejakej napad - ze by pomohlo obejmout, nebo 8x pohladit, nebo rict heslo a to heslo je mami 3218! [ a kdyz to pak zkusime zda to pomuze i jemu, pomuze ]
    4) proste dodat mu nejak vice "moci" na tou situaci

    Nez mi zas nekdo napise ze to je cele strasne abstraktni, prosim vezmete v uvahu ze se vam to tady snazim ve zkratce popsat, abyste chapali princip. S ditetem mluvim na jeho urovni (4 roky)

    A je to vlastne zase priklad co delat se situaci kdy neco chceme ale nechce se nam konat. Snazim se ho ucit, ze je dobry lepe pochopit sam sebe a zkouset hledat reseni v sobe. Spis nez ze matka naridi a tim se to preklene. Matka jednou nebude a co pak. Je to samo beh na dlouhou trat (roky). Plus nase dite je premyslive, pro jine deti muze byt uplne jina cesta (treba to oblikani nejak osladit tim co ma dite rado, treba spolecne zpivat pisnicku, protoze dite je treba silny extrovert a kdykoliv kyvne na milou interakci s dospelym... ) To proste zalezi na osobnosti ditete.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Me by zajimalo, co ma to, ze to dite placnu, tomu diteti do budoucna a do zivota dat? Ze je ok "bit", kdyz nekdo dela neco, co nechci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam