• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Promin, dostavam se k tomu az ted. Pro me je tam odpovedi spousta. Z nejaky sirsi perspektivy pred nas ekologicka krize klade celou radu problemu. Nektery jsou vedecky, dalsi technicky, dalsi infrastrrukturni a politicky, ale nejaky jsou taky problemy subjektivity a etiky ziti. Tim, jak se zrejme rozplyva hypermodernisticky sen, ze vsechno vyresime tim, ze budou lepsi technologie, ktery nas vykoupou v hroznym mnozstvi energie a umozni nam nas (ted mluvim o zapadu specificky resp o energeticky narocnym zivote) pokracovat jak doted. Tak je na miste ptat se, jaky jsou moznosti zit stastnej a spokojenej zivot v planetarnich hranicich. Na to podle me dava Koubova odpoved. Kdyz to trochu zbiologizuju, tak jsme furt socialni primati, ktery se realizujou ve vzajemnych vztazich. Minimalne od druhy svetovy valky nam akceleruje zpusob zivota, ktery dost ty vztahy roubuje na materialni a energetickou spotrebu. Ale to neni jedina moznost ziti, casto naopak je neuspokojujici, depresivni, protoze lidi se maj tendenci realizovat v konzumnim prumyslu, ale bez spojeni s ostatnima je to casto ochuzuje, protoze to orezava jedny z nejsilnejsich potreb, ktery mame - byt v duvernem kontaktu s ostatnimi.

    To, o cem mluvis ty nevidim jako principialni problem. Lidi zijou v organizacich prekracujici tech 250 lidi tlupy, jejichz vztahy jsou si schopny bezpecne pamatovat tisice ci spis desetisice let. Podle me rozdil od statu, ktery maj nekdy stovky ci dokonce miliardy lidi k planetarni perspektive neni rozhodne nijak zasadni. Je to otazka chytryho setupu infrastrruktur. Sitovy propojeni, umela inteligence a novy technologie v tom muzou hrat vyznamnou roli. Ale je to jenom potencial a musime se zamerit na to, ho naplnovat. Stejne se ty technologie daj pouzivat k vytvareni nenavistny rozdelujici a imperialni subjektivity.

    A to, ze jsou vsichni fajn lidi neni pravda. Je vyznamny mnozstvi lidi, ktery jsou zakerny zmrdi :D A treba hyperkompetetivni prostredi, ktery jsme dlouhou dobu brali jako cil, kam potrebujem smerovat, je presne to, kde se jim dari nejlip a dostavaji se do nejdulezitejsich pozic. Kde potom rozhodujou o nas vsech.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: vidis v tom rozhovoru nejakou odpoved? prijde mi, ze problem je toto: antropolog rekne, ze muzes mit vztahy s max 250 lidma (nebo kolik, dunbar). Nase hyperzrychlena civilizace ale uvadi do vztahu tisice miliony lidi. Predseda vlady podepise Turow a je uprimne stastny ze mame s polskem lepsi vztahy nez driv. Je "spatny"? Neni. Ale nezname zadnej principialni zpusob jak budovat vztahy ve velkych spolecnostech. Najizdi drahota. Exekutorum hlava nebere, jak je mozny, ze nekdo neni schopen zaplatit pokutu 2000. V jejich bubline je to nepredstavitelny. A tak dale. Zit pritomne a vnimave svoje vztahy, to mohl byt fajn recept na zivot pred Velkym Zrychlenim. Ted ale potrebujeme predat rozhodovani od koroporatnich algoritmu nekomu jinemu (komu??) a vyresit dalsi podobne neresitelny problemy. Tim ze budu prohlubovat svoje vztahy to nevyresim

    Pripada mi ze musi prijit neco mnohem vic revolucniho, nejaky novy nabozenstvi ktery stmeluje davy, nejaka ta totalita proti ktere se ona vymezuje, nebo nevim.

    Vsichni jsou fajn lidi, Dan Kretinsky je urcite taky fajn clovek. A vsichni tady umreme

    tak nevim
    TUHO
    TUHO --- ---
    Among the private-sector net-zero targets, those of the financial industry have the highest capacity to mobilise capital and direct it towards climate solutions. Yet there has been a lack of detailed sectoral information on what a net-zero aligned investment decision should look like.
    Our new research sets out energy-related carbon budgets for each of 12 key industry and service sectors, including aluminium, power, cement, steel and aviation. The work, for the European Climate Foundation and the UN-convened Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), representing 71 institutional investors with over $10.4tn in assets, shows for the first time how much carbon dioxide (CO2) each sector can emit while likely keeping warming below 1.5C.

    Guest post: How 12 key industries can cut emissions in line with 1.5C - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-how-12-key-industries-can-cut-emissions-in-line-with-1-5c/
    TUHO
    TUHO --- ---
    mimochodem alici koubovou znate?

    Svou knihu o performativní filosofii jste nazvala Myslet z druhého místa. V čem takové myšlení spočívá?
    Vychází především z pozornosti vůči zkušenostem, které nelze myslet přímo, ale které jsou přítomné v myšlení skrze své působení. Filosofie nemůže některé skutečnosti myslet jako svůj předmět, nemá je před očima, ačkoli tyto skutečnosti myšlením hýbou a mění ho.

    Mně se to téma otevřelo v rámci dlouhodobého kontaktu s uměním, především s divadlem a spontánním tancem. Obdobně na mě ale působilo i mnohaměsíční těsné a šťastné sepětí s mými novorozenými dětmi, zážitky tiché dlouhé osamocené chůze, specifické propojení v setkávání s pomalu umírající kamarádkou, trvalá bolest po úraze a operacích nebo prožívání úzkosti v silně normativizované společnosti.

    Jak se v takovém myšlení proměňuje vnímání vlastní subjektivity?
    Úplně zásadně oproti představě subjektivity, kterou by měla charakterizovat soběstačnost vlastního uvažování, autonomie či průzračnost vlastní identity. Myšlení performativity, jako mnoho dalších směrů 20. století, odhaluje takovou představu jako dost ničivou iluzi. K našemu životu totiž patří i to, že sami sobě nerozumíme, máme různé slepé skvrny, děláme věci, které se do nás vepsaly dřív, než jsme si stačili všimnout, zažíváme fascinace a nevíme čím, jsme tělesně i emočně připoutáni k okolí bez možnosti to změnit, naše hranice jsou porézní a my zranitelní.

    Jak může performativní hledisko přispět k nalezení nových východisek v dnešní situaci antropocénu?
    Antropocén je geologická epocha, ve které je zemský ekosystém určován primárně lidskou činností. Zjednodušeně řečeno se nám před očima zhmotňují důsledky přesvědčení, podle kterého máme jako autonomní, soběstačné a svobodné bytosti právo přisvojit si, ovládat a bezhraničně využívat přírodní zdroje. Klimatický rozvrat nám dává fyzicky zakusit, že tenhle sebevýklad nás může stát život.

    Johan Rockström, spoluautor koncepce devíti planetárních mezí, identifikuje, obdobně jako Winnicott na úrovni psychologie, jakýsi herní prostor pro lidské aktivity a jeho hranice. Pokud překročíme tyto planetární prahy, nestaneme se coby lidstvo svobodnějšími, autonomnějšími a šťastnějšími, nýbrž jen rychleji zanikneme.

    Jen sám za sebe žít nelze, říká filosofka Alice Koubová - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/jen-sam-za-sebe-zit-nelze-rika-filosofka-alice-koubova-40396009
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nie je, bude to taka nejaka kombinacia mnoheho, niekde sa implementuju carbon capture, niekde to budu zachytavat regenerativnym hospodarstvom, cosi spravi prechod na OZE a pripadne male jadro ak sa ho niekedy komercne dockame a cosi spravi kriza a nejake tie ozbrojene konflikty, imo dost pomoze aj trend singles vo vyspelych ekonomikach, predsalen nenarodeny clovek na zapade nespotrebuje tolko zdrojov ako narodeny v afrike
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: ano, samozrejme, jedno z reseni je, ze bude lidstvo ve velkem vymirat. Neviditelna ruka prirodniho trhu.

    Nastesti to neni jedina alternativa.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: degrowth sposobeny ekonomickou krizou, no vidis ze free market vsetko vyriesi, aj tie emisie, akurat to bude taky naraz do betonovej zdi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak takhle nejak asi vypada hardcut fosilu bez strukturalni transition. Zacalo to vcera

    Mitigace skrz tisk penez, ale pokud by fosil nebyl dostupnej uz vubec, do par dnu bez leku a potravin by predpokladam zacali masove umirat, jak prirozenou smrti, tak celonarodnim riotem ve stylu madmaxe

    Srí Lanka na suchu. V zemi chybí paliva i léky, v nouzi tiskne peníze - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sri-lanka-palivo-benzin-ekonomicka-krize.A220517_125455_eko-zahranicni_ven
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #local #agrivoltaics

    Ministerstva chtějí umožnit postavit ve vinicích a sadech fotovoltaické panely - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstva-chteji-umoznit-postavit-ve-vinicich-a-sadech-fotovoltaicke-panely
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #pyrolisis #biochar

    Sice zadny zavratny mnozstvi, ale poprve to vidim v prumyslovym meritku. Offset emisi timhle zpusobem by byl trackovatelnej a biouhel dal vyuzitelnej, i kdyz otazka transportu dreva/biouhlu, vybudovani tovarny atd.

    Carbonfuture Partners With Bioenergie to Cut 17,500 Tons of Carbon
    https://cleantechnica.com/2022/05/16/carbonfuture-partners-with-bioenergie-for-17500-tonnes-of-carbon-removal/
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dneska premiera dokumenatrni serie "Black gold" o globalni konspiraci ropnyho prumyslu, ktera ma za cil zabranit regulaci spotreby fosilnich paliv. Produkuje Daren Aronofsky. Koukam, ze na torrentech uz jsou vsechny tri dily.

    Black Gold - Aronofsky Documentary 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=2xdZdyS83oI
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    New research published in Nature Food shows that a transformative degrowth policy approach is needed to make the global food system emissions neutral, and that this would *improve* nutritional outcomes.
    Key policies include: fair distribution of global income, shift from animal to plant proteins, reduce food waste, and introduce emissions taxes.
    This is the first time that degrowth has been modelled for the agrifood system. Open-access version here: https://rdcu.be/cNFWn
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation #droughts

    Vědci testují druh hnojiva, který má pomoci vinařům překonat sucho - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-testuji-druh-hnojiva-ktery-ma-pomoci-vinarum-prekonat-sucho

    Hnojivo nazvané Hydrokompost dokáže zadržovat vodu a vracet půdě vláhu až po dobu 100 dní.

    ...

    Testy prováděné na smrku na střední Moravě již podle nich prokázaly, že díky aplikaci nového druhu hnojiva přežilo první rok po výsadbě o 40 procent více sazenic.

    ...

    Jeden kilogram dokáže absorbovat 7,6 litru vody, které pak postupně po 100 dní uvolňuje zpět ke kořenům rostlin. Díky svému složení také dokáže uvolňovat do půdy organickou hmotu.

    ...

    Výroba hnojiva je také uhlíkově neutrální, protože vzniká v rámci vedlejšího výrobního programu bioplynové stanice a jeho cena tak není ovlivňována růstem cen plynu dováženého ze zahraničí, upozornili vědci.
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    'Flash droughts' coming on faster, global study shows -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401160542.htm#:~:text=Summary%3A,out%20the%20landscape%20has%20increased.

    Globally, the flash droughts that come on the fastest -- sending areas into drought conditions within just five days -- have increased by about 3%-19%. And in places that are especially prone to flash droughts -- such as South Asia, Southeast Asia and central North America -- that increase is about 22%-59%.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trocha polemiky: baterie X hydrogen X co2

    Is Elon Musk Right Or Wrong To Dismiss Hydrogen Use For Low-Carbon Energy Storage?
    https://www.forbes.com/sites/ianpalmer/2022/05/15/is-elon-musk-right-or-wrong-to-dismiss-hydrogen-as-a-storage-for-energy/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Ozelení“ Aleš Michl Českou národní banku? – Roklen24.cz
    https://roklen24.cz/ozeleni-ales-michl-ceskou-narodni-banku/

    Zatím se nemluví o tom, jestli ČNB pod novým guvernérem uskuteční detailní klimatický stres test bankovního sektoru, ke kterému už přistoupila Evropská centrální banka a centrální banky Francie, Británie, Nizozemska a Hongkongu. Vhodná kalibrace testu by byla pro ČNB výzvou. Česko je totiž v evropském srovnání více závislé na fosilních palivech, a bude tedy více ovlivněno takzvaným přechodovým rizikem, které se odvíjí od předpovědí, jak dobře zvládneme přerod na bezemisní ekonomiku.

    Bez ohledu na případný stres test bude ČNB pravděpodobně muset už během podzimu zohlednit rizika plynoucí z dopadů změny klimatu v rámci každoročního hodnocení bankovních rizik (SREP), a to v závislosti na rychlosti dokončení odpovídajících pravidel Evropskou bankovní autoritou (EBA). Českým bankám tak možná ČNB v budoucnosti několika málo let doměří vyšší kapitálové požadavky.

    Změní ČNB své směřování v oblasti dopadů klimatických změn a ESG? Stane se členem mezinárodního uskupení přibližně 100 centrálních bank „ozeleňujících“ finanční sektor? Zavede zelenou politiku a programy financování jako některé centrální banky v Evropě? Také na tyto otázky se možná s příchodem nového guvernéra dozvíme v nejbližších měsících odpovědi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Česká ochrana klimatu je v rámci Evropské unie pozadu. Železnici ale využíváme nadprůměrně | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/648820-ceska-ochrana-klimatu-je-v-ramci-evropske-unie-pozadu-zeleznici-ale-vyuzivame-nadprumerne/

    Při snižování zátěže klimatu se České republice ve většině sledovaných oblastí nedaří držet krok s průměrem Evropské unie. Vyplývá to z dat Eurostatu[1] sbíraných mezi lety 2009 a 2020. Podle odborníků poradenské skupiny Moore Czech Republic je z nejaktuálnějších údajů zřejmé, že české domácnosti měly v letech 2015–2019 alespoň o 20 % vyšší spotřebu energie než průměrná evropská domácnost. Rovněž využívání energie z obnovitelných zdrojů bylo v Česku vždy podprůměrné. Současně se v tuzemsku registruje velmi malé množství bezemisních automobilů. Dobře si Česká republika vede alespoň ve statistikách týkajících se využití železniční dopravy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: myslím je tohle reálný projekt pro Kalifornii, ale celý ten článek není online. Snížíš ztráty vody odpařováním, vodní pára je současně skleníkový plyn a získáš plochu pro fotovoltaiku bez záboru zemědělské půdy.

    Jaká konstrukce je pro ta stometrová rozpětí nutná, to nevím, ale limitem je jen vítr. Panely váží jednotky kg na m^2, to nemusí být most pro kamióny...
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: hlavne je to strasnej vizual odporujici fyzikalnim zakonum, jak kdyby to maloval nekdo z spd
    pro porovnani

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam