ZAHRADKAR: tak dokud TUHO nevadi off topic tak killing time na nyxu je jiste lepsi nez destruction derby, tak jeste odpovim
AI - ja si od toho slibuju hodne. Asi uz neodvratny bude software abundance (sw inzenyr bude pracovat jako by mel k ruce dvacet juniornich developeru). vedec plus inzenyr muze byt dobre kombo.
uz toho by mohlo prohledat a vypocitat urcite veci.
breakthrough objevy. mame data, nedokazeme je zpracovat. napriklad tato diskuse - toci se kolem toho, ze stack motivaci u lidi je neprehledny, neni videt jak by mohly prevladnout vic globalni motivace.
ale pritom neni fyzikalne vylouceny :) ze by mohly. priklad: muj syn ma traumaticke zazitky kolem injekcnich jehel. Jeste donedavna pro nej bylo NEMOZNY interagovat s jehlou aniz by mel panickou reakci. Dnes si jehlou rozdloubal kuzi na noze, aby si mohl vytahnout trisku. Ptala jsem se ho, co je ten zasadni faktor v tomto posunu. Rekl ze se nyni citi ve svem zivote tak moc "doma", ze je mozne situaci vyhodnotit rozumem. "Mamo, podarilo se mi dospet k nazoru, ze vydloubat si trisku je MENSI ZLO. presvedcil jsem sam sebe, ze to je MENSI ZLO. furt je mi z toho blbe, ale je to MENSI ZLO."
o dynamice techto procesu toho vime jen malo. Mame hit or miss prostredky jako ze clovek uzije psychedelikum, zmeni mu to priors a najednou jsou pro jeho inteligenci nektere veci nove mozne.
co kdyby AI prinesla objevy na tomto poli - na jakych principech vubec funguje prepracovavani motivaci a jak by se to dalo delat vic dovedne. A lidi by treba najednou nenasilne zacali chapat MENSI ZLO
to mel byt jen jeden priklad. Jako ze od AI ocekavam Vedu 2.0. Pokud se do oboru dal budou sypat miliardy a projde se ten bod, kdy AI evidence-based zpusobem si udela model sebe sama a bude schopna sama sebe zlepsovat.
--
"Zda jsou lide schopni te planetarity, jak o ni hovori Tadeas."
Za me zatim ani nevime, co se tady deje a o co tady jde. System, kterym se "to" rozviji, ma nejakou agency. Jakou? A je to substrate-agnostic, jako ze ok, narazil sem asteroid, takze nahodne to ted pocitaji predevsim opice, ale pozdeji to bude pocitat predevsim silikon, ... co to vubec chce? Shaking fist at entropy? Break on through to the other side = pochopit jak se da hacknout tento vesmir driv nez vyhasnou hvezdy? Nebo neco uplne jinyho?
tak tezko kategoricky tvrdit jak se to s lidma i obecne vyvine