• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: zbývá jen, aby se americké kostely dohodly na tom, kdo bude ajatoláh, zjevně..

Hurricane Helene: Rumor Response | FEMA.gov
    https://www.fema.gov/disaster/current/hurricane-helene/rumor-response
    Hurricane Helene | FEMA.gov
    https://www.fema.gov/disaster/current/hurricane-helene
    We continue to deliver critical supplies to impacted areas including meals, water, generators, tarps and other supplies and equipment.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: mám si to přeložit jako "my skuteční američané to s ježíšem a privátním kapitálem zvládneme"? :)) ... jak se pastor, šerif a technokraté spojili protí klimatické změně.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Comparing 2000-2020 period to 1980-2000 period:

Number of #droughts up 1.29x
    Number of #storms up 1.4x
    Number of #floods up 2.34x
    Number of #heatwaves up 3.32x

From United Nations Office for Disaster Risk Reduction

#climate #weather #pocasi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    post helene - zajimalo by me v jakem rozsahu a jak casto by bylo toto potreba, aby klima proniklo do obecneho povedomi jako priorita

Just got off the phone a Pastor in the midst of the flooding in TN/NC. He is in one of the most devastated locations. He verified a few things about the situation:
    - Almost all help is being done by private citizens, mainly churches.
    - Private helicopters are flying in the vast majority of the supplies.
    - Local Sheriffs are telling people to feel free to defend their property from looters by whatever means they have. 🔫
    - WROL (Without Rule of Law) is happening in some areas, which means looting, robbing, and etc.
    - FEMA's involvement has seriously complicated the rescue efforts.
    - Local Sheriffs have threatened to arrest FEMA workers if they hinder rescue and aid work.
    - The response to this tragedy has been massive and overwhelming. All from private individuals and local Churches.

Pray for these people!

We did a run yesterday from east TN to around Burnsville, NC in the deep hills and hollers... church to church is the only real tangible aid. We didnt have any fed resistance in our convoy thankfully. Heres a street in one of the back woods hollows w a message...

CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Přijdeš, položíš něco ve stylu tzv. loaded/suggestive otázky.
    Dostaneš odpověď, tu následně ignoruješ, asi nezněla tak jak bylo očekáváno.

Namísto toho se chytneš jiné reakce a snažíš se její obsah minimalizovat (záplavy nejsou vůbec vzácné) a následuješ opět otázkou, která zkrátka nemá s diskuzí v dobré víře moc společného.

Dostaneš proti-argument (včetně materiálu) na onu minimalizaci, následuješ další minimalizací (to jsou zase jen "made twice as likely) - ale vše za maskou "I'm just asking questions".

Reaguji, ale hlavně tedy zmíním onu původni a ignorovanou odpověď, protože nevidím důvod proč dále vůbec řešit povodně, když ti byl poskytnut materiál, a vubec se to netýkalo tvé původní otázky.

Reaguješ postěžováním si, že se jen ptáš, hledáš porozumění lidského chování, že jsi měla konkrétní otázku.. Odpověď na ni jsi však záměrně ignorovala.
    Každý jsme nějaký, ty víš "proč to asi bude", já tedy ne, marně hledám nějaký záměr nebo logiku za tvou dnešní prezentací.
    BRETA
    BRETA --- ---
    PULNOC: mozna by bylo lepsi si nejdriv nastudovat historii diskuze a pak se zacit vyptavat, ale prosim. kazdej ma svuj pristup
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Ale nebojte, už vás nechám na pokoji. Já jsem taková zvídavá no. Když jsem se na demošce za Palestinu ptala lidí že co si od toho slibuji taky mi nikdo neodpověděl a když jsem začala mít pocit že mne tam fakt nechtějí tak jsem odešla no. Ach jo.

Tak třeba si za rok povíme jaký bylo léto.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    CHOSIE: já jsem řekla, “než to začalo být téma” pro nějakou širší veřejnost. Ne pro akademickou obec.

Hele mne do toho nic ale ty jsi velmi jakoby doslovný a asi nechápeš niance a já vím proč to asi bude. No každý jsme nějaký.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    BRETA: nad tím jsem se nepodivovala, já se ptala konkrétní otázku protože mne to zajímá. Z nějakého hlediska hledání porozumění lidskému uvažování.
    BRETA
    BRETA --- ---
    PULNOC: rozrazim dvere do skupiny o klimaticky zmene a zacnu se podivovat ned tim, ze tam sledujou grafy a aktualni informace, jaky ma tohle smysl?
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: Odpověděl jsem ti přesně na to níže, máš-li k tomu nějaký další dotaz klidně se zeptej - [CHOSIE @ Klimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day]
    Neznám "mediální realitu", převážně sleduji publikace a hlášení z první ruky.
    Co se týče každodenního života, tak jsem jen pro to, abychom žili více v momentě a vážili si toho co máme, ale to platí obecně pro každého, ať už se zajímá o celebrity, nebo klimatologii.

To, že je něco dvakrát (či více) tolik pravděpodobné je zkrátka terminologie, se kterou se ve vědě a v kontextu k extrémnímu počasí setkáš. Nelze říct "v roce 2028 přijde 1000 letá povodeň", nebo "za povodeň v roce 2024 mohlo pouze globální ohřívání", ten systém je extrémně komplexní. Nicméně víme, že tato přebytková energie má velký vliv, stejně jako další krize, kterým jako lidstvo čelíme.

Big up za car-less životní styl a uvědomění si konzumerismu, I guess.
    A taktéž všechno nejlepší k 60+ narozeninám, vzhledem k tomu, že klimatologie se ustanovila před cca 50 lety (:
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    CHOSIE: ale to jsou zase jen “made twice as likely”. Chápeš? Já jsem nepoukazovala na mediální realitu (spis irealitu)

Ale naopak od ní, do našich všedních dní.

A ptala jsem se, jaký benefit přináší sledování “number go up” studií. A na to mi nikdo neodpověděl.

To že se něčemu předchází - já nemám auto, nenakupuju kravoviny, separuji odpad. Svědomí mám čisté. A nemá to nic společného s climate crisis. Dělala jsem to i před tím než to začalo být hurá téma.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    20 let staré studie (níže), tedy dnes nepříliš relevatní, vzhledem k obrovskému posunu v klimatologii, ale jen pro kontext.
    Těch faktorů je samozřejmě více, ale pakliže má člověk povědomí o tom jak planetární systémy fungují a jsou ovlivněny, tak je zkrátka realitou, že jakýkoliv extrém je dnes amplifikován globálním ohříváním - ať už mluvíme o síle nebo četnosti.

Ač se energetická bilance opravdu rozjela až v začátcích 21. století, tan surplus byl obrovský již na přelomu století

Summer Floods in Central Europe – Climate Change Track? (2005)
    In Central Europe, river flooding has been recently recognized as a major hazard, in
    particular after the 1997 Odra /Oder flood, the 2001 Vistula flood, and the most destructive
    2002 deluge on the Labe/Elbe.

Having observed that flood risk and vulnerability are likely to have grown in many areas,
    one is curious to understand the reasons for growth. These can be sought in socio-economic
    domain (humans encroaching into floodplain areas), terrestrial systems
    (land-cover changes – urbanization, deforestation, reduction of wetlands, river regulation),
    and climate system.
    The atmospheric capacity to absorb moisture, its potential water content, and thus
    potential for intense precipitation, are likely to increase in a warmer climate.

General acceleration of hydrological cycle in the warming world, observed already to
    some extent and projected in the future to a larger extent, leads to the con-
    clusion that intense summer precipitation events could be on the rise.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s11069-004-4547-6

The central European floods of August 2002: Part 2 - Synoptic causes and considerations with respect to climatic change (2003)
    The Elbe flood of August 2002 was caused by extreme rainfall in a large area. The associated
    circulation pattern was rather typical of previous flood events both in recent years and in
    the more distant past.

The model simulations consid ered suggest that their frequency might increase in the future.

According to Fricke and Kaminski (2001) an increase of days with extreme precipitation can
    already be observed in the long station time-series of the Hohenpeissenberg Observatory
    in southern Germany.

This seems to agree with the trends produced in simulations of anthropogenic climate change.
    https://centaur.reading.ac.uk/32832/
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: Deadly flooding in Central Europe made twice as likely by climate change
    Deadly flooding in Central Europe made twice as likely by climate change | AP News
    https://apnews.com/article/central-europe-european-union-floods-climate-change-damage-rain-5e90744008e4bc1404bbfd181f09b32f
    Climate change supercharged Europe’s floods, scientists warn
    https://www.bbc.com/news/articles/cn5zx2zx5xvo
    Climate change and high exposure increased costs and disruption to lives and livelihoods from flooding associated with exceptionally heavy rainfall in Central Europe – World Weather Attribution
    https://www.worldweatherattribution.org/climate-change-and-high-exposure-increased-costs-and-disruption-to-lives-and-livelihoods-from-flooding-associated-with-exceptionally-heavy-rainfall-in-central-europe/

Jinak, pokud vidíme několikrát za dekádu 50, 100, 500, 1000 leté události, tak na tom logicky něco nehraje, ale to mi přijde, že je v této diskuzi jedno.

Moje otázka zní, proč tu jsi pokud ti vadí aktualizace z klimatologie, ekologie,..?
    A proč se tu něco snažíš minimalizovat na základě nějakých subjektivních osobních pocitů a zkušenosti?

To je snad to nejméně důvěryhodné čeho se držet.
    V této "pyramidě založené na důkazech" (+- jak věda funguje) tyto pocity a zkušenosti leží ještě 50 metrů pod základama :)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Po příštím létě si tady můžeme dát spicha a říct si, esi sem se upekli nebo ne
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    DZODZO: Nehovor. Lebo ja som vyrastala v Blave a subjektívne mám pocit že letá boli veľmi teplé a katastrofa v Tatrách keď tam víchrica zlikvidovala komplet lesy, to už je tiež dosť dávna minulosť. To bolo to stabilné počasie?

Hlavný rozdiel je v tom že vtedy si nebol permanentne online a informácii o tom ako hentam je hurikán a tam je tsunami sa k tebe dostalo by an order of magnitude menej pretože v televíznych novinách na markíze sa hovorilo o politike
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PULNOC: jj kazdy rok si mozes vyberat, zaplavy, lesne poziare, sucho, tornado, krupobitie, podla toho ako to zrovna vyjde, ale ja som vyrastal vo svete stabilnejsieho pocasia, kde nas prekvapila maximalne tak snehova nadielka
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    DZODZO: no záplavy nie sú vôbec vzácne. Niekedy okolo prelomu milénia tuším sa vyliala Vltava v Prahe. To boli trosku jinačí záplavy

Tehdy se to taky přičítalo climate crisis?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PULNOC: leto bylo fajn, koniec leta uz sa tak moc nepodaril, lebo niekolki ludia stratili v zaplavach bud zivot alebo strechu nad hlavou a toto sa nedeje v nejakej africkej zemi, ktorej neviem uhadnut vlajku, ale vo vesnicich a mestach, ktore su niekolko kilometrov odo mna, tak potom clovek zacne tak inak rozmyslat nez bussiness as usual, napr. si vazne precita svoju zmluvu k poisteniu nemovitosti :)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PULNOC: Jeden z mnoha, přímo špatně mi to nedělá, to neznamená, že občas člověk nemá a necítí nějaké negativní emoce, ale spíš bych měl obavy, kdybych je necítil.

Přinos, i když trochu divné, tak sledování situace je z části mé hobby a myslím, že to tak má více lidí tady - pozice diváka, a zároveň je to celkem podstatné v kontextu připravenosti a očekávání. Např. před 5 lety bych nemusel myslet na možné zpomalení/kolaps AMOC a věnovat té myšlence energii (jevilo se to jako velmi nepravděpodobné), dnes vím, že ta šance během mého života existuje a není malá, nebo lépe názorný příklad (i když nečeský) by byla prevence proti stoupající hladině moří - rozdíl připravovat ochranu proti (třeba) +10cm vs +50cn v následujících 30 letech - tedy scénář, kdy novější studie odhalí rapidnější stoupání.

Hlavní bod a zlom je asi jak to člověk celé vnímá, mám rád srovnání s "Pěti fázemi smutku" - popírání, hněv, smlouvání, deprese, přijímání.
    K tomuto exsutjí různe variace a člověk může mezi těmito fázemi nelineárně přeskakovat.
    Jsem názoru, že je třeba být ve fázi přijetí, aby člověk mohl začít být pro-aktivní, ale určitě to někdo může také vidět jako "přijmout/smířit se = vzdát se", ale tak to sám nevnímám a nemám.

Léto bylo u nás taktéž +- fajn, i když třeba statisticky těch tropických dnů bylo celkem dost. Srážky u nás byly taky celkem ok - celorepublikově myslím, že spíše sucho (?). A taky, léto = dostatek slunce, dlouhé dny, lidé si berou dovolené, přiroda bují,.. je to takové obecně pozitivní období.
    Nicméně konec zimy a jaro byli abnormální, tedy mnohem teplejší, s tím, že poté přišli mrazy (které by se daly očekávat) zatímco zeleň byla o řády týdnů napřed.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam