• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ILLUZE: jasný... a říká se, že matka je vždy nejistá, nebo že otec je vždy nejistý? Jak to čtu tak si to nějak nevybavuju:))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TEKKIT: :-))
    My se známe s majitelem http://www.gopala.cz/ - posledně mamka tahala fakt přes pět kilo sušených brusinek, meruněk, mandlí, chia semínek, slunečnicových semínek, a k tomu ještě ty slazené a solené mandle a kešu oříšků...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A výsledná "zbytková" večeře:

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Včera ze zbývajícího uvařeného kuřecího masa večeře akce páteční znouzecnost.
    Nejdříve capresse salát - mozzarella, cherry rajčátka a v dětské lžíci olivového oleje rozmíchané domácí bazalkové pesto s píniovými oříšky - přišlo mi to chutnější a výraznější než samotná bazalka, když jsem k tomu upekla tortily právě s tím zbytkem kuřecího a sýrem Chedar (dcerce a muži s pár kapkami kečupu).

Salát:

TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ILLUZE: já směs ořechů z Penny (myslím 200g asi za 70Kč)...mám to tak na týden a to si dávám jen hrst ráno do kaše:/Škoda že nejsem tvůj brácha:)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a tady je [ DIVA @ Hubenouri a baculkove na nyxu.. aneb nevite nekdo jak ztloustnout nebo zhubnout ?? rychle.. kvalitne?.. zdrave?.. ? :)) ] výsledek - kuře na paprice - v řeznictví na Zličíně měli prsa na kosti, takže vcelku se opraží na cibulce s máslem, ta se výrazně zapráší červenou paprikou, zalijí se vodou a okoření kuličkami nového koření a solí. Vše se vaří, pak se maso odebere a odlije hrníček vývaru, nechá trošku schladnout a v něm se rozmíchá potřebné množství kukuřičného škrobu, do vývaru se přidá smetana na vaření, ten škrob a vše se pečlivě smíchá, aby nevznikly hrudky. K tomu dušená rýže.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TEKKIT: No u nás včera takhle... mandle jsem byla líná uvařit a vyloupat, tak jsem osmahla slunečnicová semínka s troškou soli. Dcerka s mužem se o to prali.

Ještěže mám na ty ořechy a suché plody soukromého dodavatele :) Mamka mi toho vždy přiveze z Moravy na kila...
    Jenže na sušenky a musli tyčinky se toho spotřebuje hodně.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ELIZHANNAH: Zatím máme sklokeramickou desku, litinová mi na ni přijde fakt těžká a špatně se prohřívá - mít sporák na plyn, jdu do ní (respektive jsem to zkusila, ale viz výše). Tak mám klasickou palačinkovou, kterou jsem původně pořídila k nám mamce - holky milují palačinky, dobře se jí je na ní smaží.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Snídaně / svačina: amolety z rozmixovaného bílku se špenátem a 1/2 mozzarelly (osmahnout na pánvi pírkem potřené olivovým olejem), plněné Lučinou s 1 lžící mléka, čerstvou paprikou a šunkou.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Lilek plněný mletým vepřovým masem (ideálně si doma namlít třeba krkovičku nebo plecko, podusit na cibulce a lžíci oleje, okořenit oregánem a solí, přidat protlak nebo ještě lépe passatu, zalít troškou vody a dusit cca 30 min). V mezičase nechat vypotit lilek (vykrájet a dužinu posypat solí), nakrájet zeleninu (třeba rajčata a papriku) - dužinu smíchat s ostatní zeleninou.
    Maso se zeleninou vložit do lilku, postříkat olivovým olejem a nechat zapéct v troubě (cca 25-30 min). V závěru posypat parmezánem.
    Podává se se salátem.

(na fotce před vložením do trouby)

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Svačina - vychlazený meloun, pár prohřátých jahod od sluníčka ze zahrady, máta a Feta sýr (výborná je i kombinace s Balkánským sýrem).

KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    přitvrzuješ. poslední 3 recepty jsou fantastické.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře nebo svačina: nakrájený uzený losos, dip z kozího sýru a kysané smetany s Hollandií, studené zeleninové hranolky a čerstvé okurky.

TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ILLUZE: tak tohle bych mohl do sebe rvát až bych prostě na tom gauči explodoval...

...já třeba nemusim sladký, ale tohle!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Jo a to maso je pak ještě dušené v drcených rajčatech s nakrájenou bazalkou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Na večeři - salát z červené řepy (povařit nebo upéct červenou řepu a nadrobno ji nastrouhat, ochutit solí, bílým pepřem, kysanou smetanou / Lučinou a kapkou balzamica), na peroutkou potřeném pekáčku olivovým olejem opéct vypocenou cuketu s drobnými plátky slaniny / šunky, ozdobit petrželkou.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a když už "prasit", tak to své ,-) Jednoduché, rychlé... na páteční večer... ,-)

Oloupané osolené mandle opražené na olivovém oleji.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jednoduchá svačina - šunka plněná mrkvovocelerovou pomazánkou (nastrouhaná mrkev se spařeným nastrouhaným celerem, Lučina, sůl a bílý pepř), ozdobená plátky vajíčka a černými olivami.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A tady už jedna z variací - zeleninové hranolky s dipem z kozího sýru, k tomu vepřová kotleta (na lžíci oleje opražit nadrobno nakrájenou cibuli a opražit maso okořeněné kmínem, solí a černým pepřem, zalít vodou a dusit na mírném ohni cca 1,5 hod.).

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Poslední dobou těžce ujíždím na zeleninových hranolcích - co se prostě doma najde - mrkev, bílá ředkev, celer, petržel, paprika, batát (ten je jakože fakt výborný) - nakrájet na proužky, zalít olivovým / sezamovým olejem (pár kapek) a troškou vody, okořenit (tady zase - co zahrada dá nebo JUST Italy mix koření) a nechat odstát v zakryté misce cca 1-2 hod.
    Celé to vylít na plech pokrytý papírem a péct cca 20 - 25 min.

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře/oběd: pečené kuře (ochucené solí a červenou paprikou a na špičku nože másla, jinak dušeno ve vodě cca 1 a 1/4 hod., posledních 20 min. dopečeno v otevřeném pekáči), salát z nastrouhané okurky do špaget, posypaný sezamem a salát se žlutou paprikou, s pár kapkami olivového oleje.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam