BONEMINA: 1/2 kg bílých fazolí propláchnete a necháte stát přes noc ve vodě.
Cca 2-2,5 hod. před obědem nakrájíte nadrobno 1 menší cibuli a 15 g kvalitní slaniny. Tu opražíte na 2 lžících oleje. Přidáte 1 středně velkou nadrobno nastrouhanou mrkev a jemně ji opražíte. Následně přidáte propláchnuté fazole. Směs posypete lžící majoránky, pepře dle vlastní chuti, lžičkou papriky, 2 drcenými stroužky česneku (nebo 1 lžičkou naloženého) a zalijete cca 3/4 l vývaru (nebo vody, ale vývar je prostě lepší), množství, aby bylo cca 1 cm nad povrchem fazolí. Dusíte na mírnou teplotu pod pokličkou cca 2 hod. (průběžně kontrolujete, aby se fazole nepřipálily). Následně je promícháte, přidáte jednu 12 % smetanu a teprve teď osolíte.
V závěru přidejte lžíci nakrájené zelené petrželky a jemně promíchejte.