• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    VELCORO: Na mě je tam moc zeleniny, jinak bych klidně zhřešil :-) Pár let už sice uzeniny silně omezuju, ale když už na ně dojde, pořád mi chutnají, no...

    Dám jednu takovou svoji horší fotku, tohle se u nás stává, že se neplánovaně rozhodne, že k večeři nebude chleba s pomazánkou, ale že vyrobím něco, co třeba zůstane i na další den na oběd. Protože to není plánované, tak k tomu málokdy mám všechny správné ingredience a nějak improvizuju. Začal jsem doma letos trochu tlačit vegan věci, takže ta rajská, i když na to nejspíš nevypadá, je fakt veganská: K protlaku jsem tam na trochu oleje naházel cibuli, mrkev, česnek, zalil to kokosovým mlíkem a okořenil curry, kurkumou, římským kmínem a trochou pepře (a pak to mixnul tyčákem :-) )
    K těm špagetám je pod tou omáčkou ještě zalitý na nudličky nakrájený tofu.
    I když to žena i synek do sebe komplet nahážou, stejně se jich vždycky ptám, jestli jim to chutnalo, protože tomu sám nemůžu věřit. Ale tentokrát jsem si i já přiznal, že se mi ta omáčka fakt povedla.

    Jinak nějakou zeleninu pozřeme přes den ke svačinám, ale tolik jako KOCHANSKA_CH jí chystat nezvládám...

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Bezmaso, hlívová fritáta, hlívové škvarky, barvy.

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOIRAIN: to je super ta latinka, kopiruju!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KOCHANSKA_CH: pokud se ti chce hrát tuhle ruletu...jako vystudovenému konzerváři se nad takovou praktikou podivuji a zásadně s ní nesouhlasím, ale de gustibus non est disputandum
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: V České republice se jedná o raritní onemocnění, jsou evidovány pouze jednotky případů. Od roku 2008 do roku 2022 bylo u nás hlášeno jen 11 případů botulismu, z toho dva v roce 2022 pravděpodobně po požití kontaminované paštiky. Z webu nzip.cz. Tam uvádějí i postup ničení toxinu varem.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCHANSKA_CH: tak jasne, sto lidi, sto chuti. U me ovsem minimalne bramboracka, nebo proste houbova bramborova polevka zasadne bez vyvaru, tak mi chutna nejvic.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když ti něco chybí
    sněz polévku rybí

    aneb postní středeční pokrm, když máš fofr a není čas se crcat s ničím víc hóch.

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KOCHANSKA_CH: se strategií - když tak ten botulotoxin zničím varem fakt nesouhlasím
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: Ano. Prevece botulismu je dvojité zavaření, když doma nezahřeješ na 120 °C. Víme. Ale taky dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) vede ke zničení eventuálního vytvořeného toxinu. Vývar je polotovar uchovávaný v lednici na 4°C a posléze vcelku dlouho vařený v polívce nebo jiném pokrmu.
    Když mám místo na mraze, vývar jde plastových flašek od mlíka, ty pak jen rozříznu a k vývaru se hned dostanu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    FINSON: tyčákem kaše jde, ale musí se použít nástavec tohoto typu

    LOVE_DALI: KOCHANSKA_CH: GINGERCAT: néééééé, takhle se nekyselé potraviny nezavařují, to se nesmí zavařovat jako kompot nebo marmeláda, když nemáš zavařovací tlakový hrnec, tak se to musí zavařit nadvakrát - tyndalizace

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: běžně ve skle mrazim, jen je důležité tu nádobu nenaplnit na max
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Všechny polívky dělám z domácího vývaru. Vývar připravuju aspoň jednou týdně. To je základ.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SAMOUT: mam to v podstate stejne, jen mam jeste zamrazenou jablečnou stavu ve dvoulitrovych petkach. Nic sklenenyho do mrazaku nedam, to by v tu chvili prasklo:)
    Na druhou stranu me kolikrat udivuje, jak moc se vyvary delaji do zasoby. Ze by h je daval pod kazdy maso nebo do kazdy polevky, to u nas ne. Co tak vzpominam, vzdy neco zamrazime, ale fakt spis hooodne zredukovane tri, ctyri male pytlicky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SAMOUT: Máme, nově, velkou dvoukřídlou lednicu. Vývaru bývá tak 5 sklenic a spotřebuju je obratem, pak zakládám do CrocPotu novej.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Smarja my ještě pořád máme v mrazáku tu půlku berana...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOFNAK: Tak ja mam velkej pultak, ono kdyz tam clovek na podzim dava dve jehnata a pulku danka, tak potrebuje prostor :-). Navic ja delam vyvaru vetsinou velkej hrnec (ve finale ho je treba 4 litry), takze sklenice by se mi nemely sanci vejit do lednicky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GENEVIEVE: já ho dávám do sáčku a ten do tetrapacku od mléka (ten podrží tvar). A část si tedy dávám do sáčků na led a z nich ho pak používám pod maso a do omáček.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    SAMOUT:do mrazáku jediné v IKEA pytlíku :D

    Ale my ho taky dáváme do lednice ve sklenících. Měsíc vydrží úplně v pohode.
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Asi záleží, kde má člově více místa. Já vývar silně redukuji a dávám do malých krabiček do mrazáku, nicméně zavařený do lednice - to příště na část vývaru zkusím.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Teda nechci vam kecat do zivota, ale s vyvarem se dela neco jinyho, nez ze se naleje do plastovy krabicky, popise a vrazi do mrazaku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam