Brány Skeldalu / Steam / 30 hodin / #dohranoV posledních letech jsem z nostalgických pohnutek dohrál několik klasických dungeon crawlerů, takže by se mohlo zdát, že tohle je jen další zářez ze stejné kategorie, nicméně tenhle konkrétní titul se jednou věcí vymyká. Nikdy jsem Brány Skeldalu nehrál. Tohle byla premiéra, tudíž faktor nostalgie tu prakticky nehrál roli. Opravdu staré hry, ke kterým nemám vypěstovaný vztah z mládí mě většinou nebaví a téměř vždycky zklamou. Skeldal se vymyká i v tomhle směru. Je to totiž pecka. Skvělá hratelnost. Rozkošně hnusná grafika. Skvělé herní mechaniky. Příšerná hudba. Ze zdánlivě nesourodých ingrediencí se tu povedlo uvařit něco nečekaného a skvělého. Jako slaný karamel.
Hru jsem si koupil naprosto neplánovaně ve vánočním výprodeji, a to jen proto, že jsem do objednávky potřeboval dohodit něco za 3 Eura, aby mi s nákupem dropla další sběratelská Steam kartička a Brány Skeldalu to nakonec vyhrály. Tou dobou jsem dohrával RAGE, takže Skeldal šel zatím do backlogu. Před dvěma týdny jsem si na něj vzpomněl, nějakou dobu zvažoval, jestli se do něj pustím nebo ne, a nakonec mě přesvědčilo
video od Retro Nation, navíc s Jindřichem Rohlíkem Skeldalem jako s hostem.
Do hry jsem vstoupil s obvyklou skepticky rezervovanou zvědavostí, která byla tentokrát rozptýlena rychleji než obvykle. Tedy ta skepticky rezervovaná část. Tahové souboje jsou skvěle vymyšlené a zábavné. Naprosto unikátní mechanika rozdělování party (v rámci žánru dungeon crawlerů) na samostatné operační jednotky, a to až na úroveň jednotlivých členů, vnáší do hry nečekanou taktickou hloubku. Jak v soubojích, tak v rámci řešení hádanek. Příběh taky neurazil, zejména proto, že jsem nic epického nečekal. Ovšem objednal jsem si i knižní tetralogii Brány Skeldalu od autora hry. Tam snad bude příběh rozvedený lépe.
Závěrem bych tedy hru pochválil, znám spoustu horších způsobů, jak strávit 30 hodin. Za mě kladný bodík navíc za nativní linuxovou verzi. Jediný technický problém, se kterým jsem s setkal, byla oscilace fps mezi 20-8000. Bez možnosti to jakkoliv omezit. Ty čtyřciferné hodnoty mi občas spouštěly ventilátory na GPU v nouzovém režimu, ve smyslu krátkých spiků 100% rpm. Na RX 6800 XT. V Branách Skeldalu. Dobrej fór, ne?