• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Marvel's Spider-Man: Miles Morales / PS5 / 21 h / #dohrano

Vylepšenie prvej hry po všetkých stránkach - lepší príbeh, combat, misie aj hrdina. Úprimne som si ten komunitný duch Harlemu užil o dosť viac ako príbeh privilegovaného bieleho nerda, a nakoniec som urobil aj prakticky všetok nepovinný obsah, čím som sa v prvej hre nezaťažoval. Boss fighty boli tiež o dosť menej frustrujúce, variabilita nepriateľov a street crimes väčšia, proste to je úplne dobrá menšia open world hra. Slušných 8.5/10, idem na dvojku.

ERRTU
    ERRTU --- ---
    hergot! znova a lépe, nejmenuje se to Lost Paradise ale...

Paradise Lost / PC / 9 hodin / #dohrano
    :D

celkem zabavný výlet do alternativní historie po ww2. je to walking simulátor jako prase, který sází hlavně na prostředí a příběh. a nevede si špatně na to, že v podstatě splácává několik již prověřených zápletek.

takže osoby a obsazení. jsme polský usoplenec jménem šimon, toho času žijící kolem roku 1970 v malém bunkru v polsku s matkou. historie krade z nového wolfensteina, tj. usa vstoupila do války až někdy v 1950 takže hitler sežral celou evropu a bojuje již několik dekád s sssr a protože se to vypadalo na průser a mělo rozjetou výrobu atomovek a balistických raket tak vyplodil dva plány. naplnil se ten druhý, lohnutý z fallouta. z evropy udělá spálenou zem, výkvět říše a nějaký ten untermensch se schová do vaultů kde bude budovat armádu, vymýšlet nové zbraně a vůbec se chystat na to že za čtvrt století vyhřezne na povrch a obnoví třetí říši.
    protože německo, tak má nově k dispozici super počítač který je "až 50000x výkonější než americký eniac!" :D a protože německo tak součástí pc je napojený lidský mozek.
    a když máma nečekaně zesne, nemáme proč otálet a výrážíme do nukleární zimy najít skopčácký vault ve kterém by snad mohl být náš otec.
    ten nacházíme opuštěný až na nějakou ewu, holčinu co tvrdí že tam vlezla pro loot a se kterou komunikujeme pouze prostřednictvím místního intercomu a která nám za pomoc nabídne pomoc s hledáním fotra.

protože defakto jen chodime od a k b a občas zatáhneme za páku nebo zmáčkneme tlačítko, nelze ani smykem mluvit o adventuře. je to prostě interaktivní exkurze do nečeho, z čeho by se inženýrům vault-techu spustila nekontrolovatelná doživotní erekce. sama jeskyně je obří, když je u stropu mlha tak máte pocit že jste v noci na horách. projdeme příjezdové nádraží pro nobilitu i vstupní procesovnu pro podlidi (ti budou krom práce také generovat mozky pro pc), ubytka, rekreační stredisko u jeskyního jezera, vědecko průmyslové časti, nemocnici i "nemocnici", hydroponické zahrady nebo podzemní chrám. v průběhu cesty odhalujeme příběh vaultu ze záznamů, zpráv a audio logů. to je opět fallout klišé o povstání plebsu, vyhlazení nácků, odhalení nelidskeho pc, zjištění že to asi bez "jsme jako oni" nepujde, rozdělění společnosti, vzestup pohanského kultu... no prostě klišé na klišé... které ale kupodivu nijak nekazí zážitek. i to jak je to s ewou vám začne být jasné nejpozději na konci prvního aktu kdy jí nenajdete v místnosti o které je ona presvědčena že se v ní nacházi. ačkoliv uznávám že vyústění o našem původu a záměru a jak jsme s mámou skončili ve startovní noře, bylo příjemným spestřením.

je to prostě tak trochu jako když si pustíte dokument o mysticismu třetí říše, společnosti thule, hledání longinova kopí a hrobu jindřicha ptáčníka a bavíte se i když dobře víte že jsou to pavědecké bludy. takový ten náckovský okultismus co milujeme už od indiana jonese :) prostě vemte nahrubo nasekaný wolfenstein new order, orestujte do zlatova, pridejte hodně falloutu, zalijte vývarem z metra 2033 a nechte podusit. výsledný pokrm lze dokořenit blade runnerem 2049 aby vyniklo odhalení vlastní identity.

a budu si remcat! hra natahuje herní dobu a zdržuje nesmyslama! každá akce jako vylezení na schody vagonu znamená desetivteřinovou animaci, která občas ani nedává smysl. předvedu na vagonu: šíma se zapře rukama o druhý schod, hekne, vytáhne se nahoru... ale oběma nohama stojí stále na zemi. následně jednu nohu zvedne na první schod, hekne znova, vytáhne se ještě výš (jedna noha stále na zemi) a pak teprve vytáhne i druhou nohu na schod :D úplně mi na pozadí v hlavě běžel ten černej kluk co se sarkastickym šklebem reaguje na takové ty nesmyslné lifehacky na youtubu :)
    ale hlavně, rychlost pohybu šimona je úúúúplně k posrání a neskutečně tragická! nevím jestli je po obrně, nebo trpí nějakou fobii z rychlosti větší jak 2 kilometry za tejden, ale osobně bych ocenil kdyby v bunkru zbyl jeden jediný nácek, který by šel za šimonem a soustavně ho kopal do prdele! imho to plazení přidalo tak dvě hodiny herní doby.

sumasumárum, dva večery klidné procházky po náckovském fantazírovaní 'coby kdyby'. jak mě tento žánr normálně míjí, tak tohle jsem si i celkem užil.
    jo a ta v polici nalezená sada na dračí doupě (drachenhöhle?) mě fakt pobavila :D

ERRTU
    ERRTU --- ---
    KAOZZ: tak ted jsi me dobre rejpnul do vzpominek :) mladsi segra tomu propadla tak ze to hraje od vydani doted a dokonce si na to byla schopna si na to pred tim cvrt stoletim shanet mody coz jsem vubec nepobiral!
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Serious Sam HD: The First Encounter (2001/2020) / PS5 Pro / 12 hodin / #dohrano

Leden je tradničně na hovno, nestíhám ani hrát, natož pak o tom psát. Tohle jsem stihnul na poslední chvíli.

Serious Sama jsem kdysi rozehrál na prvním Xboxu (vyšel tam pohromadě First & Second Encounter) vlastně jen proto, abych se podíval, jak to na něm šlape. Šlapalo to kupodivu dobře, ale nějak špatně jsem to rozehrál a u finálního bosse jsem skončil v takovém stavu, že jsem ho za žádnou cenu nedokázal udolat. Takže jsem to uložil k ledu.

Jenže člověk míní a Serious Encounter Challenge na Infinite Backlogu mění. Takže teď pokaždé, když budu potřebovat vypláchnout hlavu, vím po čem sáhnout. První Sam je za mnou, dalších pět přede mnou. To se teda mám věru nač těšit! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :-D

Btw HD remaster vypadá jinak než originál a taky se maličko jinak hraje. Není to horší, není to lepší, je to prostě jiné. V podstatě jedinou výtku bych měl k úrovním obtížnosti. Od začátku jsem jel klasicky na prostřední Normal obtížnost, ale šlo to čím dál hůř a hůř... Až mě ve dvou třetinách hry přestalo bavit trávit třetí hodinu v Metropolisu a s vědomím toho, že to nejhorší mám teprve před sebou, jsem přepnul na Easy. Jenže to zase bylo nepoměrně lehčí :-/

Chtělo by to prostě něco mezi tím. Něco pro hráče s padesátkou na krku, kterým už ty reflexy prostě tolik nereflexují, ale zároveň mají něco nahráno a nepotřebují vodit za ručičku. No uvidíme, jak na tom budou další díly.

MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    King Arthur: Knight’s Tale / 165 h / PC / #dohrano

Napřed jsem byl docela zklamanej. Oproti hrdinům jiných her a světů si jsou artušovští rytíři navzájem dost podobní, vzhledem i povahou. Taky jsem měl pořád pocit, že mi něco uniká, protože hra předpokládá znalost artušovských legend na straně hráče. Neznám příběhy jednotlivých rytířů a jejich vzájemné vztahy, není mi jasné, jaký je v kontextu artušovských legend rozdíl mezi Avalonem a Britannií, jaké je pojetí rytířské cti a věrnosti (zřejmě částečně obecně sdílené a částečně individuální)... Asi by bylo dobré neznalému konzumentovi tyhle věci v rámci hry samotné víc vysvětlit. Ale znalec žánru si dost možná bude čvachtat, tvůrci hry vytěžili historickou literární předlohu fakt důkladně.

Atmosféra? Průměrná. Ne, dark fantasy neuděláte jenom tím, že všude budou kupy mrtvol a divný stromy, že dabéři záporáků budou přehrávat a že všichni jsou och tak strašně prokletí a nemrtví. Grimdark atmosféra se musí v první řadě napsat, do scénářů, dialogů a zadání pro grafiky. Ti sice v průběhu hry dokážou, že umí nakreslit a vymodelovat vážně moc hezké a originální věci, ale není to moc grimdark (což je nejvíc vidět v první třetině hry, která je de facto evil verze Britannie).

Zvuk? Dabing kombinuje přehrávání hlavních figur s laciným odbytím těch vedlejší a hudba je velmi generická kelťárna.

A co jádro hry, tedy mise, soubojový systém a rozvoj vašich rytířů a základny (Camelotu)?

Oh boy, oh boy, oh boy… Tohle se jim povedlo na jedničku.

Vedle osvědčených prvků tactics her je v Knight’s Tale systém dočasných a trvalých životů, vliv směru, kterým je postavička otočená (ne jenom coveru), rotování členů squadu, vylepšování hradu, přidělování titulů podle vlastností rytířů, odemykání nových společníků a globálních bonusů podle toho, kde se nacházíte na morálních osách pohan–křesťan a tyran–spravedlivý... Spousta nápadů, které v jiných tactics hrách nejsou nebo v nich nejsou pohromadě nebo nejsou tak dobře dotažené. A nepřátelské postavy ne vždy tupě naběhnou do vašeho overwatche a pastí! Zkrátka už dlouho jsem neměl tak dobrý pocit z tactics bitek jako při hraní Knight’s Tale.
    Moc spokojenej jsem byl i s vývojem postav. Rytíři stejného typu se od sebe liší jen pár dovednostmi, ale i těch pár různých dovedností způsobí, že tenhle champion nebo arcanist se hraje dost jinak než tamhleten champion nebo arcanist.

Vedle základní kampaně jsou ve hře:
    1) Skirmishe – čtyři série po deseti bitkách, každá je vlastně takový taktický puzzle. V každé sérii hrajete za jeden druh vašich dosavadních nepřátel – nemrtvé, Pikty, Sidhe nebo loupežníky. Moct si zahrát za opačnou stranu s jejími unikátními dovednostmi a taktikami mě bavilo.
    2) Dvě různé end game nadstavby po dokončení hlavní kampaně, jedna fomoirská a jedna za Sidhe. Zkusil jsem tu druhou a po pár misích mě to přestalo bavit. Hodně velké mapy, hodně početné skupiny nepřátel a všichni mají pořádný kýbl hitpointů navrch. Ano, znamená to upravit taktiku a hrát hru trochu jinak, ale celé je to mnohem zdlouhavější než základní kampaň. (Ta má 17 hlavních a cca 40 vedlejších misí. Sidhe end game má 25 misí, což je samo o sobě přídavek téměř poloviny herního času, jenže všechny bitky trvají mnohem déle, takže toho času to sežere mnohem víc. A vlastně je to more of the same.)

1157390_20260116221912_1

1157390_20260116221804_1

1157390_20251223232601_1

1157390_20260116221923_1
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    AZRAEL: áno
    AZRAEL
    AZRAEL --- ---
    CLAVEN: otazka za milion: davaju zmysel obidva konce z jednotky?
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Life is Strange: Double Exposure / XSX / 16 hodin / #dohrano

Mno. Návrat Max Caulfield s novými schopnosťami k novej záhade. Jedna z tých vecí, ktoré sú, ako hovorí jedna z kariet v Cards Against Humanity, "awesome in theory, kind of a mess in practice". Nemôžem povedať, že by ma to úplne nechytilo, alebo žeby to nemalo zaujímavé postavy a motívy, ale tiež to kinda bol najslabší diel série LiS, a to vrátane True Colors. Našťastie to celé dáva trochu viac zmysel, keď vieme, že to bola len prvá časť plánovanej duológie, ktorej druhý diel vyjde teraz v marci. Tak snáď to Deck Nine úplne neposerú a zakončenie tejto legendárnej série bude triumf, aký si zaslúži, a nie rozpačité uprdnutie, akým Double Exposure v mnohých smeroch bohužiaľ je.

Ako samostatná hra asi 5/10, ako prvá kapitola duológie neviem/10, spýtajte sa ma o dva mesiace.

MBR
    MBR --- ---
    TOM_HOST: jasny, to chapu. ja to hral dost pozde po vydani, takze uz to bylo ok.
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    MBR: Ja kdyz to hral bylo tam plno bugu ktere nesli prehlidnout … levitujici nix v nejake pasazi kde kecame u baraku znicehonic priletel npc a naboural do nas apod … ale kdyz jsem tohle prehlizel bylo to bozi!
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    hrali jste uz nekdo?
    Snemovna on Steam
    https://store.steampowered.com/app/4056850/Snemovna/
    MASLIX
    MASLIX --- ---
    MBR: Konzole casto ukazuje celkovy hruby cas, kdy hra bezi a ne cistou dobu hrani....navic loadgame po smrti ti predchozi gametime nezapocita...
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    MBR: jo ja to vopsal z ty gondole, ale save ukazoval asi taky jinak
    MBR
    MBR --- ---
    MBR: divny je ze konzole mi pise neco pres 50 hodin a save mi pise 35. tak ja nevim :)
    MBR
    MBR --- ---
    BOBESH: jo ja vim, pry updatovali i trochu ty mechaniky. Ja to hral az ted, byl tam 25gb patch. nicmene jsem to koupil v krabicce za 6 kil. za tuhle cenu je to skvost :)
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    MBR: viď! [BOBESH @ Dohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!]
    ono to imho melo na zacatku nejakej horsi technickej stav ci co...
    MBR
    MBR --- ---
    Star Wars Outlaws / PS5 / 35 hodin/ #dohrano

Uplne nechapu ten hejt na tuhle hru. Bylo to proste skvely. Pro fanousky puvodni trilogie kvalitni fan servis.

Dohral jsem hlavni pribeh a ted jdu vyzobavat otaznicky. :)

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KAOZZ: pak ještě doporučuji:

#131: Napoleon | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/131-napoleon/

#314: Tribe Nation - Modrák & Friends
    https://ceskepodcasty.cz/podcast/modrak-and-friends/314-tribe-nation
    KAOZZ
    KAOZZ --- ---
    Brány Skeldalu / Steam / 30 hodin / #dohrano

V posledních letech jsem z nostalgických pohnutek dohrál několik klasických dungeon crawlerů, takže by se mohlo zdát, že tohle je jen další zářez ze stejné kategorie, nicméně tenhle konkrétní titul se jednou věcí vymyká. Nikdy jsem Brány Skeldalu nehrál. Tohle byla premiéra, tudíž faktor nostalgie tu prakticky nehrál roli. Opravdu staré hry, ke kterým nemám vypěstovaný vztah z mládí mě většinou nebaví a téměř vždycky zklamou. Skeldal se vymyká i v tomhle směru. Je to totiž pecka. Skvělá hratelnost. Rozkošně hnusná grafika. Skvělé herní mechaniky. Příšerná hudba. Ze zdánlivě nesourodých ingrediencí se tu povedlo uvařit něco nečekaného a skvělého. Jako slaný karamel.

Hru jsem si koupil naprosto neplánovaně ve vánočním výprodeji, a to jen proto, že jsem do objednávky potřeboval dohodit něco za 3 Eura, aby mi s nákupem dropla další sběratelská Steam kartička a Brány Skeldalu to nakonec vyhrály. Tou dobou jsem dohrával RAGE, takže Skeldal šel zatím do backlogu. Před dvěma týdny jsem si na něj vzpomněl, nějakou dobu zvažoval, jestli se do něj pustím nebo ne, a nakonec mě přesvědčilo video od Retro Nation, navíc s Jindřichem Rohlíkem Skeldalem jako s hostem.

Do hry jsem vstoupil s obvyklou skepticky rezervovanou zvědavostí, která byla tentokrát rozptýlena rychleji než obvykle. Tedy ta skepticky rezervovaná část. Tahové souboje jsou skvěle vymyšlené a zábavné. Naprosto unikátní mechanika rozdělování party (v rámci žánru dungeon crawlerů) na samostatné operační jednotky, a to až na úroveň jednotlivých členů, vnáší do hry nečekanou taktickou hloubku. Jak v soubojích, tak v rámci řešení hádanek. Příběh taky neurazil, zejména proto, že jsem nic epického nečekal. Ovšem objednal jsem si i knižní tetralogii Brány Skeldalu od autora hry. Tam snad bude příběh rozvedený lépe.

Závěrem bych tedy hru pochválil, znám spoustu horších způsobů, jak strávit 30 hodin. Za mě kladný bodík navíc za nativní linuxovou verzi. Jediný technický problém, se kterým jsem s setkal, byla oscilace fps mezi 20-8000. Bez možnosti to jakkoliv omezit. Ty čtyřciferné hodnoty mi občas spouštěly ventilátory na GPU v nouzovém režimu, ve smyslu krátkých spiků 100% rpm. Na RX 6800 XT. V Branách Skeldalu. Dobrej fór, ne?

JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    Rustler / 11 hodin / Steam deck / #dohrano
    Imho hodně nedoceněná hra. GTA ve středověku plná střeštěnýho humoru. Spoustakrát jsem se při hraní pochechtával. Hra je narvaná popkulturnima odkazama a autoři jsou určitě velký fanoušci skupiny Monthy Python.
    Není to herně ani zdaleka tak promakaný a narvaný obsahem jako kterýkoliv gta. Místo radia si můžete zaplatit barda, který za vámi běhá dokud ho omylem nekuchnete. Ve finále ale není o co stát, protože umí hrát asi jenom 5 podivných šlágrů dokolečka. Soubojový systém je hodně jednoduchej ale občas nastanou situace, kdy posekat halapartnou 20 drábů dá dost zabrat.
    Jestli hledáte jednoduchou jednohubku, u který se opravdu zasmějete, tak určitě doporučuju!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam