• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    NYX #dohrano 2024
    https://static.freedomconnection.cz/nyx-dohrano/

Vyfoť a sdílej fotku závěrečných titulků/finalbosse/trofeje ze hry, kterou jsi aktuálně dohrál + přidej popisek o jakou hru se jedná a kolik hodin ti cca trvalo dohrání + #dohrano .
    Př. Half Life/10 hodin/#dohrano

Všichni v diskuzi budeme rádi, když napíšeš i tvoje dojmy z hraní.

dceřiná diskuze: [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Loosers není ani na nástěnce (vím, má to být "losers", ale už to nejde změnit)] [Dohrál jsem ..... Akorát, že vůbec! Hall of Losers není ani na nástěnce]
    rozbalit záhlaví
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    POHODAVOLE: Nevim jak definujes dohrano, ale podle toho screenshotu bych to za dohrano nepovazoval. Ja v tom mam uz pres 100 hodin... coz je teda vcetne DLC
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vampire Survivors / Nintendo Switch 2 / pres 10 hodin #dohrano

Rychlovka a slabsi odvar pro milovniky Brotato od stejneho autora.

ERRTU
    ERRTU --- ---
    Security 51 / PC / 10h / #dohrano

glory to Arstotzka! teda co to melu, I want to believe! vezmeme to zase zhurta, je to Papers Please (PP) ale nejste celníkem anóbrž vrátným a ta vrátnice se nachází v záhadné podzemní black-site-operations základně, jak ostatně napoví číslovka 51 v názvu. takže krom kontrolování dokladů budeme rentgenem hledat upravene orgány nebo modifikované kosti, odebírat krev, hledat parazity, nebo kontrolovat na fotkce vstupuchtivé osoby duchy, artefakty a jina paranormálna. krom kontroly vstupujících také občas někdo oblast opouští, což obnáší scan osob ve výtahu. ti co si odnášejí něco co nechceme, hážeme do izolace a regulérně na nich děláme pokusy.
    hra se moc vážně nebere, grafika je hozená spíš do komixového stylu, před každou směnou je krátká humorná animace jak dnes začínáte pracovní den, a když se rozhodnete zlikvidovat všechny ve výtahu, tak je třeba přejede vlak. ve výtahu. vlak. ne, nejeblo mi. opravdu vlak ve výtahu.

jsem boomerský pixeložrout takže grafika mi brnkla na strunu nostalgie. atmosféra oproti PP by už nemohla být víc odlišná, kde v PP je hlad, zima, politbyro a sebrali ti bramboru, tam je 51 doslova barevně rozpustilá. bavil mě postupný vývoj, kdy postupně čelite různým ohrožením světa nad vaší hlavou, kupř zombie apokalypsa nebo pandemie, na čemž vy se podílíte posíláním expedic mimo bunkr nebo právě experimentováním na nešťastných kolezích. každá vyřešená událost pak znamená vaše povýšeni... do nižšího patra, nové hračky na testování a novou hrozbu světu. před začátkem každého dne vidíte změny města nad vámi a tudíž přímě dopady vašeho postupu.
    oproti PP se v 51 každý den mění instrukce, jeden den vám kupř řeknou, že kdo má mozkový čip, má volný přístup i kdyby se mu z hrudi zrovna klubal alien, na játrech měl neschválený implantát, z nosu mu lezlo chapadlo a na fotkách kolem měl sebe celý lovecraftovský pekelný jeruzalém. druhý den ta samá diagnoza znamená okamžité postavení ke zdi a dvě dávky.
    dále pak jako v PP dostáváte každý den plat plus bonus za dokonalé odbavení, případně za vyřízení poviností před koncem směny. za obdržené peníze se zde nesnažíme udržet na živu rodinu v rozpuku litevského blahobytného stalinismu, ale investujete je do vylepšení nástrojů, větší rentgen, rychlejší analyzátor krve apod. a podobně jako v PP se po dohrání třiceti dnů resp směn a celého příběhu, se i v 51 můžeme vracet zpět a zkoušet nedokonale odehrané dny znova. tady se ze hry stane regulérně git a vy si mužete odskakovat branche z hlavní příběhové větve a zkoušet jiné směry a konce.

a jdeme si remcat.
    zásadním způsobem ve hře absentují jakékoliv klávesové zkratky. minimálně přepínání ze stolu na xicht příchozího a zpět bych ocenil.
    občasný chaotický bordel na stole padesáti papírů přes sebe je součástí herního systému, to chápu, ale ocenil bych nějake rychlejší procházení vrstev dokumentu třeba přes scrolovaní.
    v důsledku popsaného je jasné že na klávesnici nehrábnete ale podložku pod myš si radějí kupte náhradní. chlazenou.
    a endgame git pokládám sice za originální.... ale ve výsledku docela zbytečný. ta hra má totiž jeden zásadní háček. ona moc nekombinuje mezi patry to používání nástroju, takže když v nějakém patře dostaneme dva nové, tak budeme celé patro používat primárně ty dva nové doplněné o jeden dva z předchozích. prostě na to jaký itinerář máte k dispozici, ho hra až trestuhodně nevyužívá.

nicméně tohle byla jedna z těch lepších verzí hry na nejdůležitějšího člověka každého podniku, tudíž na vrátného. mohla být delší, mohla víc kombinovat nástroje, mohla být uživatelsky komfortnější.
    na druhou stranu, dohrál jsem to, což se tak často nestává a do kotlíku žánru přimýchává několik originálních ingrediencí. nelituju ničeho. pokud vás PP bavilo tak u 51 za ty necelé tři stovky nešlápnete vedle. do hry se stále láduje content a aktualizace, nebudu překvapen když za půl roku zjistím že moje remcy jsou již neplatné :)

dobrý den, vaše doklady prosím, předkloňte se a zakašlejte.

TOFI
    TOFI --- ---
    Resident Evil Village / PC / 18 hodin / #dohrano

TERZ
    TERZ --- ---
    The Blood of Dawnwalker/45h/#dohrano
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Serious Sam II (2005/2025) / Steam Machine / 22 hodin / #dohrano

Dočetl jsem se, že většina hráčů považuje tenhle díl za nepovedený krok stranou a i samotní tvůrci se od něj v podstatě distancují. Něco na tom asi bude, protože oproti předchozím dvěma dílům zůstala dvojka dodnes locknutá jen na Windows a původním Xboxu. Plánovaná verze pro X360 tehdy nakonec nevyšla, hra není součástí žádné z kolekcí a nedostala ani oficiální remaster nebo dokonce remake. A já byl docela zvědavý, proč tomu tak je.

Na druhou stranu Steam verze obdržela v roce 2021 překvapivý update (ovšem zaštítěný komunitou; v podstatě se jedná o InSamnity! 2 mod) a v roce 2025, tedy ke dvacátým narozeninám, pak přišel další dárek (vylepšené textury a opět komunitní mod Renovation). Čili díky péči těch hráčů, kteří dvojku zjevně nehejtují, nevypadá hra ani po dvou desetiletích vůbec špatně a je srovnatelná třeba s oficiální Serious Sam HD Collection.

Trivia: Tahle ^^ kolece zahrnuje First Encounter, Second Encounter a Serious Sam 3: Before First Encounter, čímž opravdu vzniká dojem, že žádná dvojka neexistuje ¯\_(ツ)_/¯ Resp. že druhým dílem je Second Encounter, což ovšem platí právě jen v kontextu téhle série. Uffffff... Lhát se prostě nemá.

Letos na jaře navíc do římské dvojky konečně přibyly Steam achievementy! A já mám trofeje rád, k smrti rád :-) Navíc mi zrovna tak nějak kolem narozenin dorazila Gabe Cube - a tak co si na tomhle předraženém overhypovaném artefaktu jako první zahrát lepšího, než bezduchou prastarou FPS? V rámci postupného plnění IB challenge Serious Encounter bych tomu stejně neuniknul, a tak jsem se do dvojky tedy pustil... A k mému překvapení jsem se naprosto nehorázně bavil.

Vůbec nevím, co proti téhle hře může kdo mít. Že je to celé vesele barevné? Že to místy vypadá jako outlinový komiks? Že smrtící těžkotonážní buvoly pohání ze hřbetu trčící natahovací klíček? Že nejotravnější enemák je ježibaba na létajícím koštěti (!), která na vás z výšky hází výbušné kotle s žíravým lektvarem? Že jeden mezi-boss se jmenuje Hugo (pun intended)? Že zvukové efekty jsou stejně psychedelicko-zhulené jako hudební doprovod? Že finální boss má podobu futuristické pyramidy křížené s kombajnem?

No a co jako? Hraje se to naprosto perfektně. Obtížnost není tak frustrující jako u předchozích dvou dílů. Díky nové verzi Serious Engine jsou levely mnohem propracovanější (resp. konečně se jim dá říkat levely, ne jen holé pláně s občasnou budovou). Každá z několika planet, které postupně navštívíte a vyčistíte od šmejdů z vesmíru, má svůj jedinečný vizuál, obyvatele i protivníky. A možnost mít v jedné ruce raketomet a ve druhé dvouhlavňovou brokovnici je prostě k nezaplacení.

Mohl bych zmínit ještě hromadu popkulturních narážek (včetně těch na Chorvatskou fotbalovou reprezentaci, které jsem nepochopil), boření čtvrté zdi, zábavné secrety, z nichž některé by bylo lepší nenajít, dělaní si srandy z herní série samotné nebo totálně vypečené cutscény (ty bohužel zůstaly v původním nizoučkém rozlišení, a protože jich je hodně, působí přechody maličko rušivě...), ale asi by to bylo zbytečné. Toho, komu dvojka nesedla, by to ke změně názoru už stejně nepřesvědčilo.

Ovšem já se hrdě zařadím do druhého táboru! A protože tohle píšu ve chvíli, kdy jsem dohrál už i trojku (report je v přípravě), tak můžu zodpovědně říct: z prvních čtyř her téhle série je dvojka jediná, kterou si určitě ještě někdy zahraju.

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Moonlighter 2 / XSX / 30 hodin / #dohrano

Ale jo. Jednotka ma veľmi nebavila, toto som dohral, takže asi zlepšenie. Ku koncu trochu grindy na môj vkus, plus iba šesť bossov, takže ani nebudem pokračovať v post game, ale nebolo to zlé.

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Brotato + DLC / Nintendo Switch 1 / pres 85 hodin #dohrano

Hra nema vylozene endgame, tak jsem si ho vymyslel sam, abych tak vytvoril pomyslny konec a zbavil se tohoto heraku. Svuj cil jsem zameril na otevreni a dohrani nejvyssi obtiznosti nightmare + jsem dohral hru se vsema charama alespon na zakladni obtiznost.

Jedna se o roguelite, kde si vybirate z velkeho mnozstvi postav, ktere maji ruzne vlastnosti a pro ktere vybirate z velkeho mnozstvi zbrani a itemu, abyste prekonavali vlny nabihajicich nepratel. Po kazde vlne se ocitnete v obchode, kde si muzete nakoupit. Je to neskutecne navykovy a to i proto, ze muzete hrat lokalne az ve ctyrech hracich. Hra je opravdu rozmanita a nechapu, jak mohl nekdo vymyslet tolik kombinaci, ktery davaj smysl. S DLC jsem platil tusim necelych 200, takze davam 8,5/10.

ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    Steel Division 2 / PC / 187 hodin / #dohrano

Předlouhá strategická kampaň na několika místech východní fronty, vždy za útočící i bránící se stranu. A ne nutně jen za Němce a Sověty, ale taky Finy, Rumuny nebo dokonce Čechoslováky na Dukle. Na většině map jsem se radši bránil, protože AI si s obehnaným městem nedokázala poradit a vynechávala tahy. Agresor to má těžší i kvůli stresu, že musí dobýt území do předem určenýho data, jinak prohraje bez ohledu na počet bodů. Karpatsko-dukelská operace mi v tomhle dala asi nejvíc zabrat a shodou náhod se mi podařilo obsadit Prešov poslední den. A když někde zvrátíte historii, hra vám stejně na konci napíše, jak to tam dopadlo doopravdy.

Během taktický bitvy byste měli zapojovat průzkum, letectvo i artilerii a neustále přeměřovat, kdo kam dostřelí nebo dohlídne. Čas jde naštěstí zpomalit nebo úplně stopnout, což celkovej mikromanagement dost usnadňuje. Bojiště jsou jako v každý RTS od Eugenu neuvěřitelně detailní. Zazoomovat se dá až na zem, takže můžete z první ruky sledovat, jak vaši pojízdnou rakev zapálí Tiger schovanej v křoví.

DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HESOYAM: Zajímavý. Mně naopak přišla dvojka z týhle trilogie nejlepší.
    HESOYAM
    HESOYAM --- ---
    Shadow of the Tomb Raider / XSX /cca 40hod #dohrano
    Nevím po kolika letech jsem tuto sérii dohrál, trojka mě nikdy nelákala už protože druhej díl z trilogie byl celkem nudnej.
    Příběh je dost nezajímavej, ale dohání to fajn hratelnost a prostředí. Krypty a různý challenge jsou zábavný, takže to byl spíš odpolední sběr géček, než grind.
    Ještě pár achievmentů zbývá ale nejsem si jistej, jestli se k tomu budu chtít vracet :D

_KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    NAGASAWA: tobě někdo šlohnul účet? řekni domluvené heslo!
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SALVATOR: ¯\_(ツ)_/¯
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NAGASAWA: u/Mugen42? :⁠-⁠D
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOM_HOST: na tohle se mi vždy hodily walkthrough videa na YT
    TOM_HOST
    TOM_HOST --- ---
    Vim ze je to tady uplne OT ale pomoooc :) uz tu litam pulhodiny … bud mi neco hodne unika nebo jako konecna? Jak se tam muzu dostat … nebo muzu?

NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAGASAWA: ještě dodám, že mě poměrně dost překvapila absence bugů. Kromě pár zajíců, kteří jezdili pozpátku po poli a jedné postavě, která seděla nad stolem jsem během těch dvou stovek hodin nepotkal žádnou komplikaci, což je při všech možnostech a variacích a obsahu naprosto neuvěřitelný.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Kingdom Come: Deliverance II /PS5/232 hodin/#dohrano

Jedničku jsem nehrál, téma mě moc nelákalo, Vávra mi leze lidsky poměrně dost na nervy, ale i tak jsem si na přelomu roku řekl, že by ignorace hry, která získala na jaře cenu Bafta, byla nefér vůči celé řadě talentovaných lidí ve Warhorse, kteří do toho dali srdce. Nelituju. Ani trochu. V podstatě jsem místo regulérní hry dostal interaktivní verzi kultovní dětské knížky "Obrázky z českých dějin a pověstí", která nemá obdoby a teď i pár dní po dohrání nevěřícně kroutím hlavou nad tím, jaký stupeň imerze a obsahu celkově se do KCD2 podařilo vměstnat. Nenapadá mě k tomu jiné slovo než "absurdní". Na Trosecko jsme jezdívali na školní výlety a několikrát jsem se dostal do regulérní mindfuck situace, kdy mě ten neuvěřitelný realismus prostředí vrátil na kokrétní místa v ranných devadesátkách. Všechno ostatní už bylo řečeno. Jinak jediné mínus pro mě byla samotný Jindra. Pokud bude v budoucnu třetí epizoda, tak bych poprosil o změnu postavy za někoho krapet komplikovanějšího. Samozřejmě chápu, že je naivní prosťáček ideální materiál k tomu, aby se na něj navěsily všechny ty rpg prvky se systémem učení, ale příště bych byl raději za někoho trochu "dopečenějšího".

Bravo Warhorse.

CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    Moonlighter 2: The Endless Vault/NS2/51h/ #dohrano

jde se na postgame

FRIZER
    FRIZER --- ---
    Wolverine/ PS5/ 15h / #dohrano

Tak nejake dojmy...

Hru jsem puvodne nemel v planu hned porizovat, ale docela me zarazily prvni ohlasy. Rikam si Logan, Insomniac...no presvedcim se sam...mel jsem cas, sebral par her doma a vymenil za novinku.

Nejsem Loganuv uplny fanboy, nejake runy jsem cetl, nejake povedomi mam, ale muj jam je Spidey, Batman a Daredevil. Logan je sice fajn prcek, co dostava casto nalozeno, ale je proste na nizsi pricce. I tak jsem koukal co se Insomniacu s nim povedlo.

Hra je v podstate linearni pribehovka, ale udelana s citem k puvodnim zdrojum. Podobne jakl DC s Absolute nebo Marvel s Ultimate edicemi vzali zaklad a gro pribehu a po novu prekopali. Nicmene odkazu na filmy ci zasadni runy jako Weapon X nebo Milleruv japonskej run tam jsou...a jiste mnohem vic.

Asi bych to ani neoznacil za nejaky velky komiksovy blockbuster....epicke veci tam samo jsou, a klasika mutace vs lidstvo, zasadni je ale rozvijejici se horkosladky vztah mezi Jean a Loganem...tohle se povedlo na jednicku.

Vizual, hudba, zvuky i atmosfera lokaci je supr. Z ceho jsem byl ale odvaren jsou herci v hlavnich rolich a konkretne Liam McIntera jako nove pojeti Logana je skvostnej. Troy Baker si take krade sve momenty. Facial animations jsou asi nejlepsi co jsem kdy videl...

Herne prochazite krasne lokace a postupujete z areny do areny...soubojak je ale adrenalinovy, atmosfericky a celkove top...zatimco Batman jede martial arts s gadgetama...a spidey je pavucinovy akrobat...tak Logan je fakt bestie a to co dokaze rozpoutat za peklo, na to jsem cumel s otevrenou pusou. Prostredi v jednotlivych castech se da krasne vyuzit a i cele zdemolovat....opravdu to neni hack and slash, ale je treba uskakovat, blokovat a trochu premyslet...jenze to clovek z videii nepozna...s ovladacem a haptikou naprosty skvost.

Kostymy jsou fajn, behat ve vlajicim kabatu z Old man Logan je supr.

Vlastne ani nemam moc co kritizovat, v zanru linearni marvelovky ktera si bere fajn veci z predlohy je to skvele. Urcite si dam casem New game plus a vysbiram veci. Pokud se chce nekdo presvedcit a je z Prahy, tak klido disk zapujcim, ten hejt je fakt mimo.

ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    Halo 4/Xbox / 10h / #dohrano
    Hlásím další pokrok v Halo MCC, tentokrát čtvrtý díl. První, kterým se MSFT pokusil navázat na práci Bungie vývojem ve vlastním studiu. Je to kvalitní střílečka, DNA Master Chiefa tam je. Vlastně je tam celý Master Chief, po třetím dílu byl ztracený ve vesmíru a jen co se našel, musí zachránit lidstvo od nové hrozby.
    Jsou to Forerunners, prastará rasa, jejíž potomek Didakt nesouhlasí s dominantním postavením lidstva v JEHO vesmíru.
    Gameplay v pohodě, v tomhle ohledu žádná regrese, ale příběhově je to bez fantazie.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam