• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    GREATDRAKE: moment, chceš tím říct, že Kocourkov neexistoval?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    WARBABY8: Ano, pokud je autor humorista a vydává knížky s anekdotami, není moc důvodů si myslet že se věc stala, pokud k tomu nejsou nějaké další PÁDNÉ odkazy a zdroje.

    plynulá odbočka k tématu klubu
    Klasickým případem je Atlantis. Jediný základní zdroj pro existenci Atlantidy je Platónůvy dialogy Timaeus a Critias. Ve kterém vede fiktivní (jak to u něj bylo zvykem) dialog s egyptskými kněžími kde mmj. proběhne poděkování o záchraně před invazí Atlantiďanů před 12000 (sic!) lety. A následně je pak Atlantis použita pro příkladné pojmenování nešvarů občanské společnosti... takový antický Kocourkov. Takže pokud jeden ví, že Platón rád používal ve svých dialozích alegorie a, proložené jasnými (viz těch 12000 let tedy odkaz na dobu kdy ani řecká ani egyptská kultura neexistovala) náznaky že to doopravdy je alegorie, tak ho ani nenapadne, že by něco jako Atlantis mohlo v reálu existovat.

    Ale říkejte to esoterikokreténům, že jo...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    SULTHAN: takže důkaz o tom, že se to nestalo je založen pouze na subjektivním pocitu že autor je humorista.
    Jestli se to stalo nebo ne se s jistotou nikdy nedozvíme, ale přišlo mi to jako mírně zajímavá lehce morbidní informace. Pokud místní osazenstvo urazila nebo pobouřila, tak se omlouvám.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    WARBABY8: Jediná informace pochází z knihy Great Medical Disasters (Richard Gordon). Richard Gordon je bývalý britský chirurg, který napsal desítky humoristických knih o doktorském povolání. Zabýval se i historií. Problém je, že v jeho humoristických knihách nejsou odkazy na zdroje a je problém ověřit informace z počátku 19. století.
    Veškeré články na internetu o Robertu Listonovi, včetně wikipedie, čerpají z Richarda Gordona.

    Pro nějaké ověřené informace o tomto inovativním chirurgovi doporučuji třeba https://www.facs.org/-/media/files/archives/shg-poster/2016/05_liston.ashx?la=en
    HNILOB
    HNILOB --- ---


    Myth Or Real: Germany Built Wooden Airfields to Fool the Allies, So They Bombed It With Wooden Bombs
    https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/myth-real-wooden-bombs-fool-allies.html
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    SULTHAN: Je fajn, že sám sem chceš dávat ověřená fakta a pak je "pravděpodobně" zpochybňuješ. Takže bych poprosil o důkaz, že tomu tak nebylo.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SULTHAN: Přesně tak.
    To je zatím jediný pravidlo v tomhle klubu, je i v záhlaví a opravdu prosím o jeho dodržování. Ověřujte si to!
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    WARBABY8: Tyto informace pochází z knih Richarda Gordona a jsou pravděpodobně anekdotické.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Mas obrazek z fb ?

    1. Misto kopirovat adresu odkazu dej kopirovat obrazek
    2. Jdi na imgbb.com dej ctrl-v, zvol nekonecnou platnost
    3. V nabidce kody pro vlozeni zvol "plna velikost obrazku s odkazem na original", vygenerovany kod hod sem.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GREATDRAKE: Ja bych spíš poprosil, aby se nelinkovaly "historická fakta" bez ověření. Těmhle stránkám na sociálních síti jde hlavně o sledující, a velmi často píšou naprosté nesmysly, případně běžně rozšířené omyly. A nepřekvapivě blokují historiky, které je na chyby veřejně upozorňují.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ASNEK: Dovolím si nalinkovat to bez obrázku z FB.

    It is unclear whether the post was based on a “snapshot in time” published by the blog History Undusted in 2016. But it is indisputable that flour and feed sacks were turned into clothing by various manufacturers.

    However, a study published in 2009 by Kendra Brandes did not list “pure kindness” as the rationale behind it. Brandes, an associate professor of Family and Consumer Sciences at Bradley University, found that some feed sack makers began producing printed fabrics in the 1920s, it did not become a widespread practice until the following decade:

    Feed sacks were designed with easy use in mind. Sacks were stitched along one side and across the bottom with a simple chain stitch so that stitching could be removed by clipping the top loop and pulling out the entire line of stitching very quickly. The string could be saved for other uses. More effort was made to use logo inks that were easily washed out. A few bag manufacturers printed patterns for dolls, doll clothes, and other items on the backs of the feed sacks. Items could be cut directly from the sack and quickly sewn. Sacks were sometimes hemmed before being stitched as a bag so that when the chain stitching was removed, the bag was ready to use as an apron or tablecloth, depending on the size of the bag.

    Marketing tactics were redirected from the farmer to the farm wife as bag manufacturers and mills attempted to “attract feminine attention to get the masculine dollar.” This shift in target market continued over the next few decades and did not go unnoticed by feed stores employees. A quote from a feed salesman in 1948 probably echoed the sentiment of many of his fellow feed merchants. “Years ago they used to ask for all sorts of feeds, special brands, you know. Now they come over and ask me if I have an egg mash in a flowered percale. It ain’t
    natural.”

    Brandes also observed that while there is no shortage of fabrics in present day, that the practice of upcycling the sacks into clothing created more of a connection between the families involved and their creations.

    Were Cotton Feed Sacks Turned Into Clothing in the 1930s? - Truth or Fiction?
    https://www.truthorfiction.com/kansas-wheat-sacks-clothing/
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ASNEK: Prosím nelinkovat věci z facebooku, jejich linky mají (nyní již) ultrakrátkou životnost takže tu za nějaký ten týden budou broken obrázky a nic v tom.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KROJC: To jo, ale nežijou tam trvale.
    KROJC
    KROJC --- ---
    SALVATOR: Náš Úhoř říční(Anguilla anguilla) nemá problém. Dospělci táhnu tam a plůdek zpět.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    #fakt #historie #kosmonautika
    Podprůměrně zajímavý fakt přesně před 10 lety 21. července 2011:
    Posledním přistáním raketoplánu Atlantis definitivně skončil program Space Shuttle.

    Atlantis měl podle původních plánů odejít do výslužby v roce 2008, avšak na konci roku 2007 bylo rozhodnuto o následných dodatečných dvou výpravách k ISS – STS-129 a STS-132. Později o misi STS-135. Jeho provoz byl definitivně ukončen dne 21. července 2011, stal se tak posledním americkým raketoplánem v dosavadní historii.

    Provoz všech amerických raketoplánů tohoto typu byl definitivně ukončen v roce 2011 a ty byly umístěny do muzeí. Atlantis zůstal na Floridě, v muzeu v Kennedyho vesmírném středisku.

    Atlantis: pohled do kokpitu:

    During its second major overhaul, Atlantis received the new Multifunction Electronic Display System, or "glass cockpit." Credit: NASA

    Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Atlantis_(raketopl%C3%A1n)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Jo a limitující je i nedostatek fosforu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tak uvidíme

    Nikdy sem se nezabejval názvem Sargasovýho moře, protože to neni něco, co bych běžně dělal, ale úplnou náhodou sem neska narazil na existenci řasy Sargassum, česky Hroznovec. Sargasový moře má hodně vysokou salinitu, je tam kvůli tomu dost nízká biodiverzita a převážnou většinu rostlin představuje právě Hroznovec, kterej tam jako jeden z mála dokáže prosperovat.




    Český vědec zkoumal, z čeho žije Sargasové moře - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/cesky-vedec-zkoumal-z-ceho-zije-sargasove-more/r~i:article:631134/

    #fakt #biologie #geografie
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jenze to je jina situace. Pokud to tak dopadne bude to kvuli lidem co to nechtej.

    A o cloveka nam jde predevsim zejo namestku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam