• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    ASNEK: Dovolím si nalinkovat to bez obrázku z FB.

    It is unclear whether the post was based on a “snapshot in time” published by the blog History Undusted in 2016. But it is indisputable that flour and feed sacks were turned into clothing by various manufacturers.

    However, a study published in 2009 by Kendra Brandes did not list “pure kindness” as the rationale behind it. Brandes, an associate professor of Family and Consumer Sciences at Bradley University, found that some feed sack makers began producing printed fabrics in the 1920s, it did not become a widespread practice until the following decade:

    Feed sacks were designed with easy use in mind. Sacks were stitched along one side and across the bottom with a simple chain stitch so that stitching could be removed by clipping the top loop and pulling out the entire line of stitching very quickly. The string could be saved for other uses. More effort was made to use logo inks that were easily washed out. A few bag manufacturers printed patterns for dolls, doll clothes, and other items on the backs of the feed sacks. Items could be cut directly from the sack and quickly sewn. Sacks were sometimes hemmed before being stitched as a bag so that when the chain stitching was removed, the bag was ready to use as an apron or tablecloth, depending on the size of the bag.

    Marketing tactics were redirected from the farmer to the farm wife as bag manufacturers and mills attempted to “attract feminine attention to get the masculine dollar.” This shift in target market continued over the next few decades and did not go unnoticed by feed stores employees. A quote from a feed salesman in 1948 probably echoed the sentiment of many of his fellow feed merchants. “Years ago they used to ask for all sorts of feeds, special brands, you know. Now they come over and ask me if I have an egg mash in a flowered percale. It ain’t
    natural.”

    Brandes also observed that while there is no shortage of fabrics in present day, that the practice of upcycling the sacks into clothing created more of a connection between the families involved and their creations.

    Were Cotton Feed Sacks Turned Into Clothing in the 1930s? - Truth or Fiction?
    https://www.truthorfiction.com/kansas-wheat-sacks-clothing/
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ASNEK: Prosím nelinkovat věci z facebooku, jejich linky mají (nyní již) ultrakrátkou životnost takže tu za nějaký ten týden budou broken obrázky a nic v tom.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KROJC: To jo, ale nežijou tam trvale.
    KROJC
    KROJC --- ---
    SALVATOR: Náš Úhoř říční(Anguilla anguilla) nemá problém. Dospělci táhnu tam a plůdek zpět.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    #fakt #historie #kosmonautika
    Podprůměrně zajímavý fakt přesně před 10 lety 21. července 2011:
    Posledním přistáním raketoplánu Atlantis definitivně skončil program Space Shuttle.

    Atlantis měl podle původních plánů odejít do výslužby v roce 2008, avšak na konci roku 2007 bylo rozhodnuto o následných dodatečných dvou výpravách k ISS – STS-129 a STS-132. Později o misi STS-135. Jeho provoz byl definitivně ukončen dne 21. července 2011, stal se tak posledním americkým raketoplánem v dosavadní historii.

    Provoz všech amerických raketoplánů tohoto typu byl definitivně ukončen v roce 2011 a ty byly umístěny do muzeí. Atlantis zůstal na Floridě, v muzeu v Kennedyho vesmírném středisku.

    Atlantis: pohled do kokpitu:

    During its second major overhaul, Atlantis received the new Multifunction Electronic Display System, or "glass cockpit." Credit: NASA

    Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Atlantis_(raketopl%C3%A1n)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SALVATOR: Jo a limitující je i nedostatek fosforu.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Tak uvidíme

    Nikdy sem se nezabejval názvem Sargasovýho moře, protože to neni něco, co bych běžně dělal, ale úplnou náhodou sem neska narazil na existenci řasy Sargassum, česky Hroznovec. Sargasový moře má hodně vysokou salinitu, je tam kvůli tomu dost nízká biodiverzita a převážnou většinu rostlin představuje právě Hroznovec, kterej tam jako jeden z mála dokáže prosperovat.




    Český vědec zkoumal, z čeho žije Sargasové moře - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/cesky-vedec-zkoumal-z-ceho-zije-sargasove-more/r~i:article:631134/

    #fakt #biologie #geografie
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jenze to je jina situace. Pokud to tak dopadne bude to kvuli lidem co to nechtej.

    A o cloveka nam jde predevsim zejo namestku :)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SALVATOR: #comment

    Zkus to a uvidíš, jestli se to rozšíří. Když to bude dobré, začnou to dělat i ostatní. Good ideas can travel. ;)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    RAINBOF: No já jen aby to nedopadlo tak napůl, jako v Polskejch humorech, kde překlad do alt textu obrázku vkládám jenom já a i to jen občas :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Hele jako to proste zkus a uvidis, diskuse je mlada na to ji takhle poutat :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---

    Hashtagy?


    Instrukce:
    Tak mě napadá, dávalo by vám smysl používat hashtagy? Napadaj mě tři varianty, buď používat jen jeden např. #MZF, nebo #fakt, pro vydělení a snadný filtrování originálních postů od návazný diskuze, nebo zavést hashtagy podle tématu, kterýho se OP týká, třeba #historie, #etymologie, #cojávim a tím by se jednak vydělily OP, a navíc by se daly filtrovat podle témat. Nebo kombinace obojího, takže by to bylo třeba #fakt #historie.

    40 hlasy od 40 respondentů
    • 25.0% / 10 hlasů
    • 17.5% / 7 hlasů
    • 27.5% / 11 hlasů
    • 30.0% / 12 hlasů
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SALVATOR: Trochu jsem to fakt-čekoval.

    Ty zákazy kouření byl v roce 1590 od Urbana VII, kde se hrozilo exkomunikací za šňupání nebo kouření v kostele, a pak 1624 od Urbana VIII celosvětový zákaz kouření, ale opět exkomunikace hrozí jen za porušení v kostele. Není jasné, jestli byly ty nařízení vůbec vynucované. Zejména proto, že Cospaia prodávala svůj tabák zejména sousedním státům.
    V 18. století byl zákaz zrušen a tabák v Itálii začaly pěstovat hlavně řeholní řády a dokonce postavily zpracovatelskou továrnu.

    Podle toho, co se mi podařilo najít, tak nešlo ani tak o ten papežský zákaz, jako spíš o desítky zákonů, které dělaly pěstování a užívání tabáků v italských státech velmi problematické.

    Tedy z těch skoro 400 let existence si mohli velké výdělky z pěstování užívat tak 100 let.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    A teda jako utopit se v melase, to taky musí bejt příšerný, ale na Gratdrakeovo topení se v hovnech zatim nic nemá...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SALVATOR: Jo, vo melase jsem se nahodou dozvedel, kdyz jsem nedavno prekladal komiks, s referenci na tuhle udalost :-).
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    PISKVOR: Eh, Boston :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: S tou exkomunikací jako nástrojem obojího práva je to složitější - papeži si velmi dobře uvědomovali, "kolik mají divizí" a kde mají případně spojence - teoreticky sice mohou hrozit komukoli kdekoli kdykoli čímkoli, ale prakticky nemá smysl vytahovat takhle nukleární výhrůžku někde, kde ji nemám jak uplatnit, ani tam nemám kamaráda s halapartnou: to si budou dělat všichni srandu ze mě, z mého úřadu, i z mého státu.

    Takže ano, exkomunikace se používala i "na dálku," ale zase jen tam, kde by ji někdo vyhlásil a kde byl někdo, kdo by z toho měl nějaké zisky. Navíc neutrální území, za které jakoby nikdo nemůže, se hodí pro každou intriku.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SALVATOR: Chicago, nebo Boston? To není úplně vedle sebe...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Já bych jako zajímavý fakt vložil link na https://www.vaclavaky.cz/
    Kde si každý může přepočítat rozlohu na roličky papíru sám (a další podobné, nepříliš smysluplné věci) a ušetřil tak Salamanovi práci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam