• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    AMANT
    AMANT --- ---
    MEJLA77: to nevypada moc duveryhodne:))) nezna cesky nazev kmene Něnci a tahleta formulace "kombinací antropologických rysů, které jsou vlastní jak bělochům, tak Mongoloidům" je taky vysoce odborna teda:)))
    tldr naprosta blbost, stejna jako 99% ostatnich veci, ktery objevi rusti "vedci"
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    https://www.bbc.com/future/article/20201130-climate-change-the-mystery-of-siberias-explosive-craters

    existují i krátery v permafrostu, vybuchuje z nich led až stovky metrů daleko - asi jen jednou při vzniku, ale i tak :o

    Zajímalo mě, jestli jsou i na severu sopky a tedy jsou trochu jiné, ale jsou to taky sopky...

    Napadlo mě to při pátrání po nějakých faktech o Sikhirtech - polární kmen, který žil na Sibiři před příchodem Něnců... Jen je to možná jen legenda-mýtus, nepodařilo se mi dohledat relevantní zdroje potvrzující jejich existenci, ačkoliv v několika zdrojích jsem našel, že uměli zpracovávat kovy, žili pod zemí a byli malého vzrůstu, fungovali prý hlavně v noci, ale to mi přijde už jako výmysl obzvláště v oblasti polárního kruhu, kde je noc půl roku...

    Náhodou mi totiž google předhodil tenhle článek:
    V Rusku objevili pozůstatky podzemních lidí: Žili v noc...
    https://www.poznatsvet.cz/clanek/sikhirta-30000903.html

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sihirtia - tohle tvrdí wiki

    https://youtu.be/aDi5MSqxKWE - našel jsem ještě takový trochu horror dokument... ale nejsou tam moc prameny, ony asi moc nebudou a pravda bude nejspíš jen malý kousek těch příběhů pod nánosem šamanismu, fantazie lidí, halucinací při umrzání (to myslím trochu jako vtip, ale taky to můžou být jisté zdroje těch mýtů, kdy člověk blouzní a může ostatním něco navykládat), hromadou vodky a možná i jistá míra ruských dezinformací...

    https://youtu.be/CnWBfJLW40I - tenhle film/dokument je IMO ještě o kousek lepší... ukazuje lépe tu šamanskou povahu jejich světa...

    Každopádně díky za jakákoliv upřesnění a fakta.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    SHEALA: leda by měl akademik předkus
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SALVATOR: ono hlavně udělat takovýhle zobecnění z hlodavce na člověka je možný na Nyxu, ale ne v akademickém prostředí.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Kdyby jen v Kanadě a v nacistickém Německu. Pošahanci jsou všude.
    https://www.archytele.com/how-scraps-were-burned-in-switzerland-in-1965/
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    MATEEJ: dík :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SALVATOR: Znám už to minimálně dvacet let. Ten pokus. Ten překlad jsem jen copypastnul z fejsu když teď kolem měl letěl, nějak jsem ho nepodrobil analýze :) Předpokládal jsem, že je to jen popis toho pokusu. Přidal jsem odkaz na korektnější článek v angličtině, ten už jsem četl, protože jsem vybíral, z více zdrojů, který uvedu. Nicméně experiment zajímavý a myslím si, že se nás to týká. Já vím, že mezi z mého pohledu popírači "doby vymknuté z kloubů co šílí" (schválně uvádím stařičkého Hamleta :D) nemá tohle šanci padnout na úrodnou půdu, ale myslím, že jakási psychóza z nadbytku zdrojů a přílišnosti sociálních kontaktů je skutečností i u lidí, nejen u hlodavců. (nakonec máme srovnání jak vypadá patologie civilizace nadbytku a přehuštění populace a civilizace nouze a řídké populace - obojí na planetě máme). Ale je to jen názor neznalého laika - v tomto oboru mám jen velmi povrchní znalosti.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    nedaří se mi dohledat, třeba mi někdo z vás pomůže - hledám studii, která potvrzuje souvislost mezi výškou zástavby a mírou kriminality...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOWKING: To co je tady jako "krásné" myši je v originále "hedonistic" Požíitkářský, rokzkošnický, prostě hedonistický.

    1) klást rovnítko mezi požitkářský a feminizovaný je blbost.
    2) předpokládat na základě pokusu s potkanama, že naše civilizace trpí nějakým bujením slabých, feminizovaných mužů s malými až žádnými schopnostmi a žádnými ochrannými instinkty je eště větší blbost.
    V lidstvu bylo vždycky nějaký množství neschopnejch ťulpasů a taky bylo v lidstvu vždycky přesvědčení, že dřív bylo líp a současná doba stojí za hovno. Dyť na to máš i auditko. Jenže nějakej pokus na hlodavcích ani jedno nedokazuje.
    Vodkud to vůbec máš? Z nějakýho traktátu od Hampla?
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SATAI: Hmm, v pozdějších verzích prý experiment zkoušel i na myších. Jednou z nejčastějších kritik je námitka, že neexistuje princip, kterým by se výsledky daly přenést na lidskou populaci. Zejména proto, že očividně není splněna žádná z podmínek, které Calhoun pro myši používal v experimentu.
    Jedním místem, o kterém by se dalo v tomto kontextu uvažovat, je přeplněná věznice.


    However, results from human studies of crowding proved inconsistent. In an influential series of experiments by the psychologist Jonathan Freedman, individuals employed to carry out tasks under varying conditions of density displayed few pathologies. Focus now shifted away from simply identifying the pathological consequences of density and towards factors that mediated its effects. This was aided by a distinction between “density” as a physical measure and “crowding” as a subjective response. Feeling crowded was determined by a range of social and psychological factors: an individual’s desired level of privacy, their ability to control a situation or their social role. Increased density might be inevitable but human beings were capable of coping with crowding.

    Yet this did not mean that Calhoun’s research was rejected. Researchers recognized that Calhoun’s work was not simply about density in a physical sense, as number of individuals-per-square-unit-area, but was about degrees of social interaction. By reducing unwanted interaction through improved design of space – providing prisoners with individual cells or patients with independent living areas – crowding stress could be avoided. This had been the focus of Calhoun’s later research. Through improved design and increased control, Calhoun attempted to develop more collaborative and adaptable rodent communities capable of withstanding greater degrees of density.

    Continued problems of prison overcrowding and transport congestion ensure that the subject of crowding stress remains pertinent, but the relevance of Calhoun’s experiments is less commonly acknowledged. Towards the end of his career, Calhoun, who died in 1995, would be increasingly dismayed that it was a simplified, negative message – population density equals pathology – that was more commonly associated with his work, making his contribution seem not only flawed in the human context, but dangerous.
    SATAI
    SATAI --- ---
    SULTHAN: potkani jsou asi vyladění víc na R strategii..
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SULTHAN: Zajímalo by mě, jak je to s krysami v chrámu Karni Mata - jestli se tam vyskytuje podobný model chování. :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SULTHAN: Fun fact. Calhoun ve skutečnosti použil potkany. Pokus o replikaci stejných výsledků s myšmi, který prováděli jiní vědci, se nezdařil. K overpopulaci (přemyšení?) nikdy nedošlo, jelikož si populace dokázala sama kontrolovat svou velikost, a chování se nijak výrazně nezměnilo oproti kontrolní skupině.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JON: Souhlasím. Ty myši se nemusely o nic snažit, takže prostě jen ztloustly zlenivěly a nudily se (proto třeba homosexualita, btw. technicky jde o bisexualitu). Je potřeba hodně tmářství, aby lenost někdo namapoval na "feminizované" muže.
    Našel jsem si schválně jednu ze studií. Není pravdou že rozmnožování se snižovalo. Naopak, sexu měly myši výrazně víc. Ale snižovala se porodnost. A ti "feminizovaní" samci byly ve skutečnosti agresivní vůči všem ostatním a neustále se prali mezi sebou.
    JON
    JON --- ---
    HOWKING: experiment zajimavej, preklad desnej a paralely k dnesku jsou tmarsky sracky.
    HOWKING
    HOWKING --- ---

    Experiment "Vesmír 25" je jedním z nejděsivějších experimentů v dějinách vědy, který je díky chování myší pokusem vědců vysvětlit lidské společnosti. Myšlenka ​"Vesmíru 25" přišla od amerického vědce Johna Calhouna, který vytvořil "ideální svět", ve kterém budou žít a rozmnožovat se stovky myší. Přesněji řečeno, Calhoun postavil takzvaný "Ráj myší", speciálně navržený prostor, kde měli hlodavci dostatek potravy a vody, stejně jako velký životní prostor. Na začátku umístil čtyři páry myší, které se během krátké doby začaly rozmnožovat, což vedlo k rychlému růstu jejich populace. Po 315 dnech však jejich reprodukce začala významně klesat. Když počet hlodavců dosáhl 600, vytvořila se mezi nimi hierarchie a pak se objevili takzvaní "ubožáci". Větší hlodavci začali skupinu napadat, což mělo za následek, že mnoho samců začalo psychologicky "kolabovat". V důsledku toho se samice nechránily a začaly být agresivní vůči svým mláďatům. Jak šel čas, samice vykazovaly stále agresivnější chování, izolované prvky a nedostatek reprodukční nálady. Došlo k nízké porodnosti a zároveň ke zvýšení úmrtnosti u mladších hlodavců. Pak se objevila nová třída samců hlodavců, tzv. "krásné myši". Odmítali se pářit se samicemi nebo "bojovat" o svůj prostor. Zajímalo je jen jídlo a spánek. V jednu chvíli tvořili většinu populace "krásní muži" a "izolované ženy". Podle Calhouna se fáze smrti skládala ze dvou fází: "první smrt" a "druhá smrt". První z nich charakterizovala ztráta smyslu života nad rámec pouhé existence - žádná touha pářit se, vychovávat mladé nebo zakládat si roli ve společnosti. Jak šel čas, úmrtnost mladistvých dosáhla 100% a rozmnožování nuly. Mezi ohroženými myšmi byla pozorována homosexualita a zároveň se zvýšil kanibalismus, a to navzdory skutečnosti, že potravy bylo dostatek. Dva roky po zahájení experimentu se narodilo poslední dítě kolonie. V roce 1973 zabil poslední myš ve vesmíru 25. John Calhoun opakoval tentýž experiment ještě pětadvacetkrát a pokaždé byl výsledek stejný.
    Calhounova vědecká práce byla použita jako model pro interpretaci sociálního kolapsu a jeho výzkum slouží jako ohnisko pro studium městské sociologie.
    V současné době jsme svědky přímých paralel v dnešní společnosti..slabí, feminizovaní muži s malými až žádnými schopnostmi a žádnými ochrannými instinkty, a příliš rozrušené a agresivní ženy bez mateřských instinktů.
    Universe 25: The Mouse "Utopia" Experiment That Turned Into An Apocalypse | IFLScience
    https://www.iflscience.com/plants-and-animals/universe-25-the-mouse-utopia-experiment-that-turned-into-an-apocalypse/
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---

    Zařadit zajímavé YT kanály v ruštině na nástěnku podle návrhu s. Milkova?

    55 hlasy od 55 respondentů

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam