• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    STENNY: k bonusové perličce: slyšel jsem že takhle původně v Alpách vzniklo jódlování. Kvůli komunikaci na dálku.
    Střídání vysokých a hlubokých tónů které se nese pres propast na louku na druhém kopci.
    Ze samotné vysoké tóny by mohlo dělat jakékoliv zvíře, a proto se střídají ty hluboké.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mnoho lidí ví (aspoň z četby dobrodružných knih), že některé africké kmeny se domlouvaly pomocí bubnů. Logická otázka laika je - jak? To měli nějakou rannou morseovku, či co? A kdo ji vymyslel?
    Celý problém je ale mnohem jednodušší, než se zdá, a údiv má z nemalé části kořeny v evropském původu čtenáře. Evropské jazyky totiž vesměs nepřisuzují moc důležitou komunikační roli tónu (může nést emoci, ale obvykle neovlivňuje význam slova). Naopak mnoho afrických jazyků je tónových, kde tón jednotlivých slabik nebo i slov nese důležité významové informace, takže zkopírování posloupnosti tónů na hudební nástroj (včetně bubnu) je leckdy dostatečně srozumitelné, aby přeneslo jednoduché sdělení i bez jiného domluveného kódu - asi jako každý, kdo utrpěl nějakou formu hudební výchovy, pozná zapískané do-re-mi-fa... atd.

    Bonusová perlička: v některých oblastech světa, kde je velmi výhodné být schopný komunikovat na větší dálku (hornaté oblasti, husté lesy atd.), existují pískané jazyky. Hvizd se totiž srozumitelně nese na větší vzdálenost než křik a pískání vyčerpává "mluvčího" mnohem méně, než hulákání.

    #fakt
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ATOMIKS: Jinak to není IQ,ale Ig Nobel, což je samo o sobě hříčka na "Ignác Nobel". To je pravděpodobně pseudonym Járy Cimrmana, a taky podobný slovu "ignoble", čili "nešlechetný."

    IGNOBLE | meaning in the Cambridge English Dictionary
    https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/ignoble

    Jo a v roce 2014 Ig Nobelovu cenu Jaroslav Flegr, Jan Havlíček a Jitka Hanušová-Lindová za "výzkum, zda vlastnictví koček ohrožuje duševní zdraví". Vzhledem k tomu, že statusy už mu letos asi píše Micík... ;)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Letošní Nobelovy IQ ceny:

    BIOLOGY PRIZE [SWEDEN]:
    Susanne Schötz, Robert Eklund, and Joost van de Weijer, for analyzing variations in purring, chirping, chattering, trilling, tweedling, murmuring, meowing, moaning, squeaking, hissing, yowling, howling, growling, and other modes of cat–human communication.

    ECOLOGY PRIZE [SPAIN. IRAN]:
    Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú, and Manuel Porcar, for using genetic analysis to identify the different species of bacteria that reside in wads of discarded chewing gum stuck on pavements in various countries.

    CHEMISTRY PRIZE [GERMANY, UK, NEW ZEALAND, GREECE, CYPRUS, AUSTRIA]:
    Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer, and Jonathan Williams, for chemically analyzing the air inside movie theaters, to test whether the odors produced by an audience reliably indicate the levels of violence, sex, antisocial behavior, drug use, and bad language in the movie the audience is watching.

    ECONOMICS PRIZE [FRANCE, SWITZERLAND, AUSTRALIA, AUSTRIA, CZECH REPUBLIC, UK]:
    Pavlo Blavatskyy, for discovering that the obesity of a country’s politicians may be a good indicator of that country’s corruption.

    MEDICINE PRIZE [GERMANY, TURKEY, UK]:
    Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert, and Ralph Hohenberger, for demonstrating that sexual orgasms can be as effective as decongestant medicines at improving nasal breathing.

    PEACE PRIZE [USA]:
    Ethan Beseris, Steven Naleway, and David Carrier, for testing the hypothesis that humans evolved beards to protect themselves from punches to the face.

    PHYSICS PRIZE [THE NETHERLANDS, ITALY, TAIWAN, USA]:
    Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi, and Federico Toschi, for conducting experiments to learn why pedestrians do not constantly collide with other pedestrians.

    KINETICS PRIZE [JAPAN, SWITZERLAND, ITALY]:
    Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama, and Katsuhiro Nishinari, for conducting experiments to learn why pedestrians do sometimes collide with other pedestrians.

    ENTOMOLOGY PRIZE [USA]:
    John Mulrennan, Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond, and Jay Lamdin, for their research study “A New Method of Cockroach Control on Submarines”.

    TRANSPORTATION PRIZE [NAMIBIA, SOUTH AFRICA, TANZANIA, ZIMBABWE, BRAZIL, UK, USA]:
    Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry, and Robin Gleed, for determining by experiment whether it is safer to transport an airborne rhinoceros upside-down.

    Improbable Research
    https://www.improbable.com/2021-ceremony/winners/
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    SALVATOR: Urcite inspirace. :) Mmch, kdyz uz je rec o Plasticich, neda mi to, abych se nepochlubil, ze se mi podarilo odkaz na jednoho z clenu a jednu jejich pisnicku propasovat do prekladu komiksu pro deti. Vsadil bych se, ze si toho nikdo nevsiml ani nikdy nevsimne :), ale ja z toho mam radost do dneska. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Jen drobnost, ale náhodou sem objevil, že daleko dřív, než vznikla skladba Podivuhodný mandarin od Plastic People of the Universe, existovala s tím samým názvem jednoaktová baletní pantomima od Bély Bartóka (z roku 1927). Zajímalo by mě, jestli je to jen fakt divný shoda, nebo tak byla nějaká inspirace.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    nedávno jsem tady zmiňoval chození a putování a dnes jsem tady na nyxu našel dvě auditka - jedno o chození - [Chodíme!] a druhé o putování: [Camino de Santiago] tak si jen odkládám, kdyby náhodou někdo další měl zájem...
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    To jste mi zase pripomneli teorii, ze slovo "píčovina" pochazi nikoliv od znameho vulgarismu, ale od Josefa Ladislava Píče, ktery zurive obhajoval pravost rukopisu Kralovedvorskeho a Zelenohorskeho jeste v dobe, kdyz uz bylo povazovano za zrejme, ze jde o padelky.

    Josef Ladislav Píč – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Josef_Ladislav_P%C3%AD%C4%8D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CERNYRYBIZ: tos mi připomněl jednu vojenskou střelnici na plzeňsku, jmenuje se Padrť :) na jejím místě stála dřív obec Padrť, akorát že název padrť není odvozenej od účinků střelby, ale z hutnické výroby
    WANAH
    WANAH --- ---
    Tohle je taky dobrý :) k průšvihu.

    Tajně radil arcivévodovi Františku Ferdinandovi d'Este. A byl z toho průšvih | Olomouc
    https://olomouc.rozhlas.cz/tajne-radil-arcivevodovi-frantisku-ferdinandovi-deste-a-byl-z-toho-prusvih-7610350
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    CERNYRYBIZ: takže smrdí na sto honů znamená, že je cítit zhruba do vzdálenosti 10 km :) Já jsem si kdysi myslel, že to vzniklo zkomolením z Hunů - smrdí na sto Hunů - tedy smrdí jako sto Hunů - když jezdili na těch mongolských konících a hygienu asi ve válečném tažení moc neřešili...
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    MAGUMI: v Libici; což bylo hradiště co by kamenem dohodil od dnešní Libice nad Cidlinou

    Mapy.cz
    https://mapy.cz/zakladni?x=15.1796575&y=50.1234149&z=13&source=muni&id=4104

    Btw, fráze "co by kamenem dohodil" se vztahuje k dostřelu obléhacích zbraní, měl jsem v hlavě zafixováno, že to je "méně než 300 metrů", ovšem podle anglické wikipedie to je ve stopách - tj. méně než tři sta stop, tedy pod sto metrů.

    A dálková jednotka "hon" je podle googlu neustálená (resp. nacházím různé definice), ale jeden kynolog mi jednou vysvětloval, že to je vzdálenost, na kterou je schopen lovecký pes uhnat zajíce - takže taky cca 80-100 metrů.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    On to tady každý asi ví, ale když už máme ten svátek, možná by bylo dobré si připomenout, že den české státnosti se odvozuje od vyvraždění Slavníkovců v Libicích 28. září 995. :)
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    MEJLA77: Kdo potkal etnického Nanajce naživo, nebude přemýšlet o tom, zda Nanajce znepokojuje rybí zápach Nanajcova obydlí.
    AMANT
    AMANT --- ---
    SALVATOR: aha!
    RIMMEROVSKÁ ZKUŠENOST -KRYTON: (Oblečený do zástěry a s čepcem na hlavě) Letíme do pásu asteroidů!

    RIMMEROVSKÁ ZKUŠENOST - RIMMER:(V generálské uniformě) Ale kdepak, Krytone, ty titanová palice! To jsou velké úlomky umírající hvězdy, jež byly stlačeny obrovským tlakem, který je stlačil do obrovských úlomků.

    RIMMEROVSKÁ ZKUŠENOST - KRYTON: Máte pravdu, pane. Jako obvykle. Udělal jsem elementární chybu. Jako obvykle.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    AMANT: ;)

    AMANT
    AMANT --- ---
    PALEONTOLOG: z vnitřní části oblé a z vnejší ostré???
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    AVATAR: a vlevo na začátku chodby stojí nějaké postavy a sledují jak bleskotvůrce přichází!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AVATAR: radši si zajdi, ty koncentrické krouhy jsou přírůstky krystalových ploch. většinou jim předcházela nějaká fyzikální eroze a transport, protože zirkon je prakticky nerozpustný. takže jsou z vnitřní části oblé a z vnejší ostré.

    AMANT: ty přírůstky jsou fáze, kdy se po sedimentaci dostal opět do magmatu a začal zas přirůstat, takže skoro jo. střídají se obsahy thoria, uranu a prvky vzácných zemin. případně hafnium
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    PALEONTOLOG: tu chodba v nem a silueta postavy, ze ktere vychazeji blesky, tu vidim jen ja a potrebuju navstivit psychologa, nebo to tam opravdu je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam