• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ještě se vrátím k těm Vikingům - viděl jsem přednášku - už jsem ji sem linkoval - MEJLA77: - a tam paní, která se tomu věnovala říkala mj. pár zajímavých věcí:
    - ženy měly poměrně velké slovo a dobré postavení ve společnosti - muži byli docela často dlouhá období pryč a někdo se musel starat o normální fungování a byly to právě ženy - na tehdejší dobu měly prý poměrně rovnoprávné postavení a mohly o spoustě věcí rozhodovat
    - tuleně jezdili Vikingové lovit dál na moře, aby si nevymlátili tuleně na pobřeží, které měli jen na občasné doplnění
    - je pravděpodobné, že v nějaké nepříznivé meteorologické situaci na moři zahynulo hodně mužů a pak už se z toho komunita nedala dohromady a skončila
    - ještě předtím ale měli poměrně dobré období - obchodovali na velkém území, dařilo se jim zúrodňovat půdu a pěstovat potraviny i u nich na chladném severu, ale taky je pravděpodobně, že v určitém období mohly povětrnostní vlivy způsobit, že jim úrodná hlína doslova odlítla do moře a neměli na čem pěstovat
    - nemísili se s kmeny, které tam žily před nimi, víceméně ani jedna komunita neměla zájem o setkávání a mísení se s těmi druhými a žili izolovaně a jiným stylem života

    Tohle už je odjinud, ale bohužel si nepamatuji zdroj (případně díky za doplěnní/vyvrácení):
    - že američtí indiáni jsou vlastně geneticky příbuzní s těmi kmeny žijícími na severu (Nganasan, Jakutsko, Něnecko) - takže ty národy žijící za polárním kruhem jsou vlastně polární indiáni :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARKSUN: i když v širším smyslu máš pravdu a tohle taky mohli převzít od předcházejících "civilizací". V tom případě je ale otázka, jestli to celé nevnímat jako jedinou civilizaci, i když jak by se měla jmenovat, je samozřejmě sporné.. evropskou civilizaci taky pokládáme za "civilizaci" bez ohledu na to, které z národů zrovna měly trochu navrch...
    DARKSUN
    DARKSUN --- ---
    XCHAOS: Inkove v podstate nevynalezli nic. Vyuzivali znalosti a infrastruktury, ktere meli od tusim 27 predchazejicich civlizaci na uzemi Peru.
    Napriklad tzv. incke silnice patri kulture Wari (a pravdepodobne i drivejsim, jdou identifikovat zbytky silnic vedoucich od napriklad Las Haldas, ktere je nejakych 3500 let stare.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SULTHAN: to se bavíš o jihoamerických, možná středoamerických civilizací. I když jsme nakousli, že prérijní kočovné kmeny, které nejdřív málem vyhladily nešt'ovice a později se naučily jezdit na koni, se poněkud překvapivě nejspíš z nějaké podobné civilizace (i když asi ne tolik centralizované) vyvinuly, tak si nejsem jistý, jestli i oni měli nějaké hračky s kolečkama :-) Tady se z domény zajímavých faktů pouštíme spíše na pole absence ověřitelných faktů :-) #kecy #offtopic

    Jinak samozřejmě, téma toho, jak až daleko se jednotlivé civilizace dostaly v technickém vývoji, než došlo k úpadku, je fascinující (asi i proto, že nás to podle všeho čeká taky...). Třeba Řím a kuličková ložiska je kapitola sama pro sebe:
    Nemi ships - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nemi_ships
    Each ship contained a rotating statue platform. One platform was mounted on caged bronze balls and is the earliest example of the thrust ball bearing previously believed to have been first envisioned by Leonardo da Vinci but only developed much later. Previous Roman ball bearing finds (used for water wheel axles in thermal baths) had a lenticular shape. The second platform was almost identical in design but used cylindrical bearings.

    Samozřejmě se přímo nabízí alternativní historie, ve které třeba Inkovéneobjevili jen kolo, ale i kuličková ložiska a díky gumě z jihoamerických pralesů vynalezli rovnou jízdní kolo (horské, schopné jízdy po úzkých horských pěšinách) a vymanévrovali španělské conquestadory :-) Civilizace, která by vynalezla prakticky použitelná jízdní kola dříve, než železnici (zhruba alespon v éře zaoceánských plaveb), by získala ve své době obrovskou komparativní výhodu a na rozdíl od jiných složitých vynálezů (parní stroj nebo turbína, dělo, elektřina, létání lehčí nebo dokonce těžší než vzduch, apod.) je jízdní kolo postavené na velmi jednoduchých mechanických principech, které znali právě i starověké civilizace (s vyjímkou touho kaučuku na pneumatiky :-).

    Bohužel žijeme ve velmi nudné ze všech možných paralelních historií, kde lidi ztráceli čas blbostma, jako třeba hodinářství - a úplně přeskočili vzrušující možnost existence civilizace, která by vymyslela vojenské jednotky cyklo-lučištníků, cyklo-šermířů nebo cyklo-kopiníků (a místo toho nechávala otroky veslovat na galérách, dost nudně...)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    XCHAOS: Oni kolo znali, pouze ho nepoužívali pro přepravu.

    Alespoň se to nedá prokázat, i když existují náznaky, že se sem tam na něco většího použily


    To, že nepoužívali kola má pravděpodobně mnohem jednodušší důvody
    - používali lodě. Zejména třeba hlavní město Aztéků bylo postaveno na ostrově uprostřed jezera.
    - celé středo a jiho americké indiánské kultury žily v horách. V horách je kolo v podstatě k ničemu.
    - neměly tažná zvířata. To, že neměli tažná zvířata je nejspíš hlavní důvod, proč nikdy nezačali víc používat kolo ani na planinách.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Tak oni používali právě psy jako tažná zvířata.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SULTHAN: při nasazení zvířecího potahu se totiž hodí nejdtřív vynalézt kolo... #justsaying
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SULTHAN: coz ví každý kdo hrál age of empires 2. Hudry hudry hudry :)))
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    SPIKE411: Zajímavá informace k tomu je, že vlastně neměli žádná tažná zvířata. Domestikovali prakticky jen psy a krocany.
    NJAL
    NJAL --- ---
    AVATAR: Kolonie uspesne udrzovali v lepsich (nebo alespon o neco lepsich) prostredich - Island, Orkneje, Faerske ostrovy, kolonie v Anglii, Skotsku a Irsku znicily valky a pak asimilace. Gronsko uz bylo za hranici toho, co ta spolecnost dokazala utahnout, nestacilo vyzivove ani materialne. A kdyz stredoveke "globalni otepleni" skoncilo, tak uz se proti neprizni prirodnich podminek neudrzeli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: ne, jen sofistikovaně trolím #kecy
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: snazis se tim neco rict? Teda krom popularne clickbsitovyho nadpisu? :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCHAOS: Koně zásadně proměnili kulturu severoamerický indiánů.

    How did the introduction of the horse to North America change the Native American way of life? | Homework.Study.com
    https://homework.study.com/explanation/how-did-the-introduction-of-the-horse-to-north-america-change-the-native-american-way-of-life.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: https://epochaplus.cz/proc-opustili-vikingove-gronsko/
    Erik Rudý byl totiž vyhlášený násilník, a to i na drsné vikinské poměry.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: a to uz se tocime v tom, ze oznacovat seversky objevitele a kolonizatory za vikingy, neni zrovna korektni :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: Zrovna gronští Vikingové toho myslím nikdy moc nevydrancovali.. šlo o potomky nepřizpůsobivých dobrovolných vyhanců z Islandu... v podstatě Erik Rudý byl takový lokální Elon Musk své doby a rozhodl se kolonizovat tehdejší Mars :-) #offtopic #kecy
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: je rozdil, mezi: nekolik let jezdis po krajine a drancujes mesta a snazis se zalozit a udrzet fungujici kolonii.

    Ale chapu, ze to uz jsou jen detaily ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: akorát ty domorodci se celkem čile bránili (ne jako Aztékové nebo tak) a nebýt nakažlivých chorob, nejspíš by se ubránili. A vlastně je to nic proti ničemu, jenom mi de Sotova expedice přijde z hlediska severní Ameriky srovnatelně zajímavá, jako Vikingové (ostatně, Vikingové v Gronsku se téměř překrývali s Kolumbem, i když ne úplně a poslední století bylo zřejmě hodně úpadkové, asi i proto, že už nezajížděli do toho Vinland... a je to opředené záhadama: proč se nesmísili s Inuity (fakt nesmísili, geneticky ani jazykově) nebo alespon' nepřevzali jejich životní styl? proč před středověkou "malou dobou ledovou" neutekli do toho Vinlandu (no, dost možná už ztratili schopnost mořeplavby, v té poslední fázi, a dřív tam nezaložili stálé osídlené zřejmě kvůli útokům domorodců, i když přesně se to neví...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam