• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Is the World Less Colorful? Highlighting the Color Evolution of Objects and Spaces | ArchDaily
    https://www.archdaily.com/993197/is-the-world-less-colorful-highlighting-the-color-evolution-of-objects-and-spaces
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Is the Color Gray Taking Over the World? | Architectural Digest
    https://www.architecturaldigest.com/story/the-color-gray-tiktok-color-trend-study
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: tady bych se pozastavil nad zajímavým faktem ze samého začátku tohohle klubu: a sice, že kromě hardwarové barvosleposti, o které mluvíš, kdy prostě chybí určité buňky nebo jsou špatně umístěné či "zadrátované" existuje nejspíš ještě softwareová barvoslepost,kdy mozek postrádá jazykové struktury, které by popsaly dané barvy a v takovém případě je pozorující zřejmě nevnímá:
    Blue–green distinction in language - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Blue%E2%80%93green_distinction_in_language

    V jazyce se jako první oddělila červená. Nechci si hrát na neurolinguooftalmologa, ale není možné, že alespoň část barvosleposti by šlo vysvětlit tím, že se prostě nepropojily příslušné jazykové struktury na neurální úrovni s optickými nervy? Existují třeba nějaké experimenty s léčbou barvosleposti psylocibinem, který není jen halucinogen, ale povzbuzuje tvorbu nových nervových zakončení (prý?). Zintenzivněné vnímání barev k tomu patří... takže zajímavá otázka je, zda alespoň části barvoslepých prostě jen nemá špatně natrénovanou nervovou soustavu na barvy...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    JON: A doneseš mi to ukázat? :D
    JON
    JON --- ---
    NELLAS: ono to este muze byt zkreslene zobrazenim barev na monitoru. Zkusim to nekde najit v tisteny podobe.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    WADER23: Pětku jsem viděla po chvíli koukání, a až pak jsem si přečetla popisek, od té chvíle ji nemůžu nevidět. Já teda obecně odmítám lososové, starorůžové, fuchsiové, královsky či námořnicky modré a podobně. Beru základní názvy barev a odstíny tmavá či světlá, dál odmítám zacházet.
    Ale je pravda, že se často s lidmi neshodnu, jestli je něco ještě zelená nebo už žlutá (či naopak).
    Tady mě teda jen pobavilo, že zároveň vidím barevně správně, ale vidím i to, co bych s barevně správným viděním vidět neměla.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    NELLAS: Právě, lidí vnímají barvy dost různě.

    V podstatě je asi nejvíce blbá ta úplná red-green deficiency, páč se musíš naučit pořadí semaforu nazpaměť.

    Jinak to je jen o tom, že se neshodneš s ostatníma na popisu barev.

    Já mám normální vidění, vidím všechny ty testy easy-peasy, ty reverse taky dávám taky jasné (pětku jsem tam hledal 5 minut a stejně se mi nezdálo, že by jim mohl někdo vidět jasné).

    Ale se ženou se u odstínů barev oblečené prostě neshodneme, jako šedomodrá, šedá, a šedozelená fakt vůbec, a ty barvy jako růžová/lososová to klasika.

    Ženy mají obecně větší slovník barev než muži, takže tam ani ke shodě dojít nemůže.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    WADER23: To je legrační, ale vidím jak normální, tak red-green deficiency čáry :D
    WADER23
    WADER23 --- ---
    JON: Tenhle je lepší, a rovnou to řekne, v které barvě máš problém.

    Ishihara tracing color blind test plates
    https://www.color-blind-test.com/images/Tracing/Ishihara-tracing-color-blind-test.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JON: třeba tady: https://okkl.co.uk/blogs/news/reverse-colorblind-test
    k tomu píšou, že
    Most normal vision people fail it, but from my experience once you tell them they can kind of make out what it is.

    já tam (na té stránce je obrázků víc) nakonec ty věci najdu, ale pracuju s jinejma informacema než s barvou jako takovou - a musím se na to pekelně soustředit. narozdíl od běžných testů na barvoslepost, kdy kouknu a vidím a furt vidím, i když koukám jinak a jinam.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ale abych pravdu řekl, já tam tu 5 taky vidím, sice hodně rozbitou, ale jo. Asi ten obrázek poškodila jpg komprese, která právě šetří nejvíc na barvách z důvodu níže.

    A k tomu další zajímavý fakt. V barvách máme až 4x nižší rozlišení než v jasech. Když digitálně rozmažete obrázek s poloměrem 4 a pak vrátit zpět jasovou složku a barevnou necháte rozostřenou, proti původnímu obrázku jen stěží poznáte rozdíl (pokud není obrázek velmi specifický).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JON: To jsi ten případ, jak popsal WADER23. Máš mnohem víc receptorů pro modrou, než pro červenou a zelenou. I když i ty máš. Tenhle obrázek "přečte" ten, co nevidí červenou, nebo zelenou, nebo obě.
    JON
    JON --- ---
    LOPIK: fakt je tohle ten spravnej obrazek na odhaleni barvosleposti? Vidim tam celkem dobre 5, ale v tech beznych testech mi barvocit vychazi dobre - "muzete ridit lokomotivu".
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Ano, naprostá většina barvosleposti je dichromatismus (vidí ve spektru dvou základních barvy), podobně jako většina savců. Pořád vidí odstíny barev, nikoliv že by viděli černobíle. Většina lidí vidí ve spektru třech základních barev, "normální vidění". 12% žen vidí díky mutaci ve čtyřech základních barvách, většinou je tam mutace hodně blízko tak to není tolik znát, ale někdy taky ne. Ty ženy pak mají mnohem bohatější barevné vidění a často bývají diagnostikovány nejdříve jako barvoslepé, protože se neshodnou se slovním popisem barev normálních lidí, vidí různé odstíny okolo oranžové, kterou normálové vidí jen jako jednu oranžovou.

    Barvoslepost totiž ve skutečnosti znamená, že nevidíš barvy přesně stejně jako v uznávané definici barev, je to tedy odchylka od normálu, několik neschopnost vnímat barvy.

    Taky se vnímání barev trochu mění za šera, právě v tom přechodu kdy v jednom okamžiku zabírají tyčinky a čípky, pak dokážeme barevné rozlišení i věci, které vidíme na světle jako že mají barvu stejnou.

    A konečně existuje obrovský rozptyl, v poměru počtu receptorů na červenou a zelenou, takže vlastně každý vidíme barvy trochu jinak.
    LYCO
    LYCO --- ---
    HOWKING: To je prostě jen dlouhá poskládaná optická dráha?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A málokterý barvoslepý vidí černobíle. Jen ti, co nemají žádné čípky. Už jen jedna barva v kombinaci s tyčinkami stačí na jakési barevné vidění. Pokud má barvoslepý třeba jen červené čípky, tak tam kde vidí signál jak z čípků, tak s tyčinek je červené, tam kde vidí signál jen z čípků je modrá (a dokonce tomu pomůže že na červenou jsou tyčinky velice málo citlivé). Většině barvoslepých chybí jen jedna ze tří barev, nebo mají dvě barvy příliš blízko sebe (a u těch co mají příliš blízko sebe pomohou ty brýle)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    LOPIK: Popsal jsem podmínky úspěšností těch brýlí. Není to pro každého, ale pro ty jež podmínkám vyhovují je to funkční. Není to podvod.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    HRAFNAIN:
    HOWKING:
    Těžko se to vysvětluje, ale 99% barvoslepých to nemá tak, že by vidělo černobíle, jen vnímáme ty barvy asi jinak. Těch vad je víc, pro mně třeba červená není tak výrazná barva jako pro ostatní, ale poznám ji relativně pohodě.
    Ty brejle jsou obyčejnej podvod, že někdo vidí černobíle, vezme si brejle a vidí barevné, tak to je kravina na ntou, tahle to vůbec nefunguje.

    Jsou dokonce "reverzní" testy na barvoslepost - ty symboly vidí lip barvoslepý než normální lidi.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Snad jsou i tyto fakty zajímavé i když jsem poněkud monotematický :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A i proto je největší čočkový dalekohled světa tak dlouhý.

    Je totiž jen achromat. Má jen dvě čočky objektivu a tak do ohniska přesně koriguje jen dvě za tří barev. Aby zbytková barevná vada byla co nejmenší, je velmi málo světelný. Pro úplnou korekci je třeba v objektivu nejméně tří čoček (což by u tak obrovského průměru už byl velký problém - i když době jeho vzniku už lidé tu znalost měli).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam