• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    JON
    JON --- ---
    LOPIK: fakt je tohle ten spravnej obrazek na odhaleni barvosleposti? Vidim tam celkem dobre 5, ale v tech beznych testech mi barvocit vychazi dobre - "muzete ridit lokomotivu".
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Ano, naprostá většina barvosleposti je dichromatismus (vidí ve spektru dvou základních barvy), podobně jako většina savců. Pořád vidí odstíny barev, nikoliv že by viděli černobíle. Většina lidí vidí ve spektru třech základních barev, "normální vidění". 12% žen vidí díky mutaci ve čtyřech základních barvách, většinou je tam mutace hodně blízko tak to není tolik znát, ale někdy taky ne. Ty ženy pak mají mnohem bohatější barevné vidění a často bývají diagnostikovány nejdříve jako barvoslepé, protože se neshodnou se slovním popisem barev normálních lidí, vidí různé odstíny okolo oranžové, kterou normálové vidí jen jako jednu oranžovou.

    Barvoslepost totiž ve skutečnosti znamená, že nevidíš barvy přesně stejně jako v uznávané definici barev, je to tedy odchylka od normálu, několik neschopnost vnímat barvy.

    Taky se vnímání barev trochu mění za šera, právě v tom přechodu kdy v jednom okamžiku zabírají tyčinky a čípky, pak dokážeme barevné rozlišení i věci, které vidíme na světle jako že mají barvu stejnou.

    A konečně existuje obrovský rozptyl, v poměru počtu receptorů na červenou a zelenou, takže vlastně každý vidíme barvy trochu jinak.
    LYCO
    LYCO --- ---
    HOWKING: To je prostě jen dlouhá poskládaná optická dráha?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A málokterý barvoslepý vidí černobíle. Jen ti, co nemají žádné čípky. Už jen jedna barva v kombinaci s tyčinkami stačí na jakési barevné vidění. Pokud má barvoslepý třeba jen červené čípky, tak tam kde vidí signál jak z čípků, tak s tyčinek je červené, tam kde vidí signál jen z čípků je modrá (a dokonce tomu pomůže že na červenou jsou tyčinky velice málo citlivé). Většině barvoslepých chybí jen jedna ze tří barev, nebo mají dvě barvy příliš blízko sebe (a u těch co mají příliš blízko sebe pomohou ty brýle)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    LOPIK: Popsal jsem podmínky úspěšností těch brýlí. Není to pro každého, ale pro ty jež podmínkám vyhovují je to funkční. Není to podvod.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    HRAFNAIN:
    HOWKING:
    Těžko se to vysvětluje, ale 99% barvoslepých to nemá tak, že by vidělo černobíle, jen vnímáme ty barvy asi jinak. Těch vad je víc, pro mně třeba červená není tak výrazná barva jako pro ostatní, ale poznám ji relativně pohodě.
    Ty brejle jsou obyčejnej podvod, že někdo vidí černobíle, vezme si brejle a vidí barevné, tak to je kravina na ntou, tahle to vůbec nefunguje.

    Jsou dokonce "reverzní" testy na barvoslepost - ty symboly vidí lip barvoslepý než normální lidi.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Snad jsou i tyto fakty zajímavé i když jsem poněkud monotematický :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    A i proto je největší čočkový dalekohled světa tak dlouhý.

    Je totiž jen achromat. Má jen dvě čočky objektivu a tak do ohniska přesně koriguje jen dvě za tří barev. Aby zbytková barevná vada byla co nejmenší, je velmi málo světelný. Pro úplnou korekci je třeba v objektivu nejméně tří čoček (což by u tak obrovského průměru už byl velký problém - i když době jeho vzniku už lidé tu znalost měli).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Dokonce existuje konstrukce dalekohledu bez barevné vady s objektivem z jediné čočky. Jmenuje se zerochromat.

    Podstatná u ni je velmi malá světelnost (téměř ta dírková komora) - dlouhatánské ohnisko vzhledem k průměru objektivu (aby se dalo nacpat do rozumně dlouhého tubusu složené dvěma rovinnými zrcadly). Barevná vada je díky tomu tak malá, že de korigovat optickými členy poblíž ohniska (a tedy malými a levnými).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    NJAL: I kdyby ji měla, tak barevnou vadu bude mít pod difrakčním limitem. (viz ty dlouhatanské Hygensovy dalekohledy s "monoblety".
    NJAL
    NJAL --- ---
    HOWKING: Protoze take nema zadnou cocku, ktera by mohla zpusobit odlisny lom slozek barevneho spektra...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SALVATOR: Správně. Čím menší vstupní pupila, tím slabší jev aberace. (dírková komora nemá barevnou vadu)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Mě teda přijde, že záleží taky na světelnejch podmínkách a jasu displeje. Včera večer sem červenou viděl před modrou, teď se mi to jeví jako plochý.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Pokud není člověk barvoslepý proto, že by mu chyběl receptor dané barvy, ale proto, že receptory dvou (někdy i tří) barev jsou příliš blízko u sebe (frekvenčně se natolik překrývají, že mozek není schopen postřehnout rozdíl jasu) existují na to brýle (velmi úzkopásmové, které propustí jen střed barev - pole typu barevné vady) a dovolí barvoslepému vidět bez vady.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    AUDIAC: kamarádovi nechtěli věřit, že je barvoslepej, protože jim na šestistěnnej kostce ty barvy vyjmenoval podle odstínů
    SARGO
    SARGO --- ---
    NJAL: Vidíš, a já to tvé "před" vyluštila jako "dřív" a přišlo mi logické že červenou, když je to výstražná barva :-D
    Také to vidím ploché, žádnou oční vadu nemám (ale mám teda maličký monitor? :-D), a jen si říkám, jestli ta plastičnost ve skutečnosti nevzniká asociací "hle, červené tlačítko". Ale taky je pravda, že často vidím v podobných očních klamech oba obrázky naráz, takže tady by se nezbytně spojily do plochosti. :-D
    PETRUSCHKA
    PETRUSCHKA --- ---
    NJAL: na jedno oko šilhám, z 3D filmů mám velké kulové. Tak je to jasné...
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    LOPIK: V tom případě by chtělo doplnit, že červená je ta uprostřed :)
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    HOWKING: potvrzuju.

    S brylemi blizko je vpredu cervena.
    S brylemi na naprazenou ruku je to ploche.
    Bez bryli je vpredu modra pri pohledu zblizka, ale cervena pri pohledu na naprazenou ruku.

    Jsem kratkozraky, 6,5 dioptrie + astigmatismus.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    Ono to vychází asi z toho, že jsme zvyklí v reálu, že to, co je dál od nás je namodralé vlivem barvy atmosféry - ta je taky modrá, viz třeba hory v dálce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam