• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.



    Zajímavé, až interesantní kanály na YT:


    Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott


    Matematika
    Numberphile


    Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols


    Chemie
    Periodic Videos
    NileRed


    Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time


    Příroda
    Nature Bites


    Lingvistika
    NativLang
    Langfocus


    Teorie hudby
    Adam Neely


    Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time


    Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller


    Film
    Film Courage


    Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat


    Jídlo/Debunking
    How To Cook That


    Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    SPIKE411: co pouzival, na Ruzyni se pouziva dosud jako fukar na listi. Snih a led rozmrazujou rolbama, to je ucinnejsi, ale na listi maji porad Mig. (Mel jsem toho i fotku, ale pred zhruba pul rokem jsem menil SD kartu v mobilu a o nejake fotky prisel, takze mi holt budes muset verit.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LORD_DE_SEIS: Používali je i na letištích. (Snad i u nás na nějaké V3S na Ruzyni?)

    In Russia, Snowblowers Use MiG-15 Jet Engines - Aviation Humor
    https://aviationhumor.net/mig-aircraft-jet-engine-snowblowers/

    Tady nějaké další fotky z železnice
    Proudové tryskáče jako odmetače sněhu... - Protržená přehrada
    https://www.facebook.com/protrzenaprehrada/posts/418461199510964/

    A nějací soukromí nadšenci mají dvoumístný cvičný MiG 15 v Hradci…

    Splněný sen, říká spolumajitel o letounu MiG-15. Rád by další stroj - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/stihacka-mig-15-hradec-letiste-czech-flyings-legends-aero-vodochody-miracky-svoboda-kralovehradecky.A191007_506337_hradec-zpravy_tuu
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Proudové tryskáče MiG 15 se použvali jako odmetače sněhu z kolejnic

    Legendární proudové stíhačky MiG 15 už měly koncem 50. let svoji kariéru v podstatě za sebou, jejich úkoly přepadových stíhačů převzaly modernější stíhačky sovětské provenience, rychlejší a vybavené střeleckým radiolokátorem a raketovou výzbrojí - MiG 17 PF a MiG 19.
    Ale u ČSD jejich éra teprve začínala. Zlaté české ručičky dokázaly najít využití pro jejich motory M 701 na železnici. Používaly se jako zařízení sloužící k rozmrazování výhybek, popř. odfoukávání sněhu z kolejí.
    Jejich výhodou byla okamžitá účinnost především při rozmrazování výhybek, nevýhodou zase zatékání rozmražené vody do citlivých míst výhybky a jejich následné zmrznutí.
    Postup, který se na první pohled může zdát jako ryzí zhovadilost, byl ještě začátkem devadesátek úspěšně praktikován pracovníky Českých drah na některých hůře přístupných tratích. Jednou z nich byla i jediná česká ozubnicová železnice z Tanvaldu do Harrachova.
    Kreaci se mezi železničáři přezdívalo tryskáč, což mělo poměrně prozaický důvod. Onen válec byl totiž torzem tryskového letadla MIG 15-SB, který připevněný na plošinovém voze a tlačen (spolu s cisternovým vagonem plným paliva – ta věc docela žrala)
    dieselovou lokomotivou sloužil jako účinný rozmrazovač ledu a odfukovač sněhu. Tento systém měl sice několik nevýhod, kromě velké spotřeby a hluku to byl i fakt, že z kolejí neodletoval jen sníh, ale i štěrk a kolejový svršek (který sem tam rozbil nějaké okno).

    SITH
    SITH --- ---
    Vrak z Uluburun je vrak lodi z pozdní doby bronzové datovaný na konec 14. stol. př. Kr., objevený poblíž východních břehů Uluburnu (Grand Cape) necelých 10 km jihovýchodně od města Kaş v jihozápadním Turecku. Vrak byl objeven v létě roku 1982 Mehmedem Çakirem, místním potápěčem z vesnice Yalıkavak poblíž Bodrumu, hledajícím mořské houby.

    měď a cín na palubě mohly posloužit k výrobě bronzu, který by mohl pokrýt komplet brnění a zbraně až pro 300 vojáků. Někdo tudíž mohl prohrát válku nebo bitvu neboť nedostal pro své vojáky slíbené vybavení :)

    Mezi lety 1984 a 1994 proběhlo na lokalitě jedenáct po sobě jdoucích výzkumů, trvajících 3-4 měsíce, při nichž potápěči provedli 22 413 ponorů, a odhalili jeden z nejdůležitějších nálezových souborů z pozdní doby bronzové ve Středozemním moři.

    Z obsahu a výzdoby keramických nálezů lze vyvodit interval, v němž loď klesla ke dnu. Bylo to na konci amarnského období, ale nemohla se potopit po smrti egyptské královny Nefertiti (̝†1338 př. Kr.), jak svědčí unikátní nálezy zlatých skarabeů s jejím jménem, nalezené na palubě. Po smrti panovníků se totiž upomínky na jejich vládu ničily. V současnosti je uznávané datování havárie na závěr 14. století př. Kr..

    V souvislosti s nálezy objevenými na palubě lodi je zřejmé, že loď vyplula buď z kyperských nebo syrsko-palestinských přístavů. Loď z Uluburun nepochybně plula do oblasti západního Kypru, o jejím cíli se lze pouze dohadovat na základě výskytu artefaktů, odpovídajících typům nalezeným na palubě. Předpokládá se, že cílovou destinací plavby byl některý z přístavů v Egejském moři. Jako nejpravděpodobnější možnost se jeví přístav na ostrově Rhodos, který byl v této době v oblasti Egejského moře důležitým překladištěm. Podle výzkumníků měl být finálním cílem nákladu některý z mykénských paláců v pevninském Řecku.

    Uluburun shipwreck - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Uluburun_shipwreck

    Uluburun Late Bronze Age Shipwreck Excavation - Institute of Nautical Archaeology
    https://nauticalarch.org/projects/uluburun-late-bronze-age-shipwreck-excavation/

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Nová studie čínských genetiků předkládá domněnku, že před 900 000 lety vyhynuli téměř všichni předkové dnešních lidí. Naživu zůstalo kolem 1300 rozmnožujících se jedinců.
    Tento stav přetraval velmi dlouho, asi 120 000 let. Teprve poté se lidé znovu začali šířit a jejich počet růst.
    Úpadek nastal v době, kdy lidstvo už za sebou mělo první expanzi z Afriky do Asie a čítalo nejméně 100 000 jedinců, zmenšilo se tedy na setinu.
    Hypotéza vychází z genetických výpočtů na datech současných lidských populací.

    Neznámý příběh o tom, jak jsme skoro vymřeli a proč jsme všichni potomky jen 1280 předků
    https://denikn.cz/1227757/neznamy-pribeh-o-tom-jak-jsme-skoro-vymreli-a-proc-jsme-vsichni-potomky-jen-1280-predku/?cst=751a98ce034d2b63f1b249fcf5473a68430bf068c7eb525d2976c36f32a277a2
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mlžná komora bejvala i na chodbě v budově FJFI v Břehové. ;)
    STARF
    STARF --- ---
    Koukal jsem, ze profi mlzny komory vyrabi ceska spolecnost Nuledo. Jejich produkty jsou napr. v showroomu CERN nebo taky v Dukovanech. Asi si nekdy udelam vylet.

    Mlžná komora v Jaderné Elektrárně Dukovany - Nuledo
    https://www.nuledo.com/reference/dukovany/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    STARF: mlžná komora byla i v této stavebnici, včetně těch radioaktivních zdrojů

    Gilbert U-238 Atomic Energy Laboratory - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert_U-238_Atomic_Energy_Laboratory
    STARF
    STARF --- ---
    Narazil jsem dnes na Wilsonovu mlznou komoru, diky ktere lze sledovat elektricky nabite castice. Jde o mensi chlazeny box s ethanolovou mlhou.
    YT kanal Cloudylabs ma nekolik hodin nahravek s radioaktivnimi materialy jako napr. uran. Povedeny sporic obrazovky. :)
    Vsimam si, ze uz tu cca 2 roky zpet o mlzne komore padla zminka, ale netykalo se to primo nahravky s kusem radioaktivni rudy. Tak tedy pro doplneni.

    Radioactive sources in a cloud chamber
    https://www.youtube.com/watch?v=1_zwLuNJ5Ck
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    LYCO: (...) This is where other scientists say the study gets too speculative. Ice cores from Greenland and Antarctica that span the past 100,000 years capture stark temperature swings every few thousand years. But they show no shifts 42,000 years ago. A few Pacific Ocean records do show swings. But even if the shift occurred mostly in the tropics, as Cooper and colleagues suggest, it should be seen in the ice, says Anders Svensson, a glaciologist at the University of Copenhagen. “We just don't see that.”

    The study team goes further to argue that a climate shift could account for a spate of curious events 42,000 years ago. Most notably, large mammals in Australia went extinct around that time. Neanderthals vanished from Europe, and elaborate cave paintings began to appear in Europe and Asia. Still, neither milestone in human evolution lines up well with the flip 42,000 years ago, and neither was sudden, says Thomas Higham, an archaeologist and radiocarbon expert at the University of Oxford. Linking them to the field reversal, he says, “seems to me to be pushing the evidence too far.”


    https://www.science.org/doi/10.1126/science.371.6531.766
    LYCO
    LYCO --- ---
    22DAEMON: To o podnebí není nutně pravda, protože při přepólování dochází (nevím jestli vždy) k zeslabení zemského magnetického pole, což má vliv na ozónovou vrstvu. Lashampská událost pravděpodobně napomohla vyhynutí neandrtálců a australské megafauny.
    22DAEMON
    22DAEMON --- ---
    Ze se magneticke poly zeme pohybuji rychlosti 55km/rok a ze se pravidelne co 300.000 let vymenuje jizni a severni. Taky ze oproti prezentaci ve scifi dramatech se jejich vymena odehrava stovky let, neni dramaticka a nema zadny vliv na pocasi ani podnebi

    Flip Flop: Why Variations in Earth's Magnetic Field Aren't Causing Today's Climate Change – Climate Change: Vital Signs of the Planet
    https://climate.nasa.gov/explore/ask-nasa-climate/3104/flip-flop-why-variations-in-earths-magnetic-field-arent-causing-todays-climate-change
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    NELLAS: jsem o tom přesvědčen.
    a stačil mi k tomu pohled na mojí matku
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SADAKO: Existuje gen divnosti?
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    XBAHNO: A její manžel Jiří, princ řecký a dánský, byl homosexuál, který se s Marií sice oženil a pořídili si dvě děti, ale většinu roku trávil se svým životním partnerem (a svým strýcem), princem Valdemarem dánským (kterému děti Jiřího a Marie říkaly "druhý tatínek").
    Also je taky zajímavý syn Marie a Jiřího, Petr řecký a dánský, který přišel o nárok na trůn poté, co si vzal dvakrát rozvedenou ruskou emigrantku, ale hlavně to byl antropolog, studující u Bronislawa Malinowského a specialista na Tibet.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    KOVOVAMINCE: A na základě vlastního výzkumu si nechala přemístit klitoris blíže k poševnímu vchodu, aby tak snáze dosáhla vaginálního orgasmu. A to dokonce dvakrát - když to na poprvé nevyšlo, nechala si ho šoupnout ješte blíže.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NJAL: Mexikolol

    Btw pred par lety delaly iDnes pokus, jeden clovek jakoze prines nalezenou penezenku na fizlarnu (45 ks) a dalsi se prisel druhy den zeptat, jestli se nenasla, ze ji ztratil. 20% penezenek bylo zapreno.
    Záhada policejního šuplíku: zmizela v něm každá pátá odevzdaná peněženka - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zahada-policejniho-supliku-zmizela-v-nem-kazda-pata-odevzdana-penezenka.A101129_205518_domaci_mad
    NJAL
    NJAL --- ---
    Jsem sokovan pozitivne, a sokovan, ze jsem sokovan v pripade Cechu pozitivne! :-)

    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HOWKING: Pokud mají návštěvníci tohodle auditka mít přímo vliv na to, jaký to tady je, tak to můžou ovlivnit dvěma způsobama. Jednak tím, co sem sami postujou, jednak vyjádřením svýho postavení k tomu, co a taky jak sem postujou ostatní. Pokud většině záleží na tom, jaká atmosféra a kvalita příspěvků tady budou převládat, pak ano, takový vyjádření je potřeba.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: holt nejsou liny napsat par slov jako komentar a/nebo na to maj dost casu, protoze neklikaj na kazdou "wooow, tohle je fakt zajimavy" nalinkovanou picovinu bez dalsiho popisku
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SALVATOR: A je třeba ho vyjadřovat? Ti co se podívali a byli spokojeni taky nevyjadřovali. Je jeden typ lidí, co mají potřebu se ke všemu vyjádřit, žejo ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam