• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: pikantni je,ze theremin byl genius, ktery dokazal sestrojit jedno z nejlepsich odposlouchavacich zarizeni, dnes znamy pod jmenem "the thing"

    The Thing (listening device) - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_(listening_device)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Jo tak takhle jo. To akorát že nemá co dělat s přizpůsobováním oka světlu nebo tmě, ale s tím, že při dočasném oslepení zábleskem si prostě necháš vyřadit jen jedno oko místo obou :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: koukám, že jsem to přepisovala tak dlouho, až jsem v angličtině nechala tu část, kterou bych i přeložit uměla, a smazala tu, kde bych překladem ze sebe dělala blbce :-)

    Flash blindness is caused by bleaching (oversaturation) of the retinal pigment.[2] As the pigment returns to normal, so too does sight. In daylight the eye's pupil constricts, thus reducing the amount of light entering after a flash. At night, the dark-adapted pupil is wide open, so flash blindness has a greater effect and lasts longer.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    šla jsem po původních zdrojích... a fakt se to používalo. V extrémních podmínkách v bojových situacích jako obrana proti flash blindness, k čemuž dojde, když (nebudu ze sebe dělat blbce překladem, bo terminologii v češtině neznám) "when the eye perceives bright light one of four reactions may take place. These are, in order of increasing brightness: dazzle, after image formation, flash blindness, and irreversible damage. [...] Flash blindness occurs when an extremely bright flash is discharged, usually at night, and again vision is temporarily lost"

    Ve dne se u (dočasné) zábleskové slepoty vrací plné vidění cca do 2 minut, v noci ale trvá i víc než 10 minut, než se sítnice stabilizuje. Takže se opravdu používaly helmy s jednostrannou klapkou, protože furt lepší s jedním okem bombardovat (ne střílet, musí jít o solidní šlehu) a pak se odplížit s druhým, když na to první deset minut prostě není vidět vůbec, než sice nejdřív vidět oběma, ale pak ani jedním.

    Flightgear On-Line, the website for the collector of military flightgear
    http://www.flightgear.dk/flash.htm
    Flash blindness - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_blindness
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ATOMIKS: konečně je v tom jasno!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Já bych si teda dovolil připomenout tady ten post od TAPINY.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SCHWAB: že prý naopak, z osvěceného venku do tmavé kabiny
    Piloti letadel používali pásku přes oko, aby si zachovali noční vidění, když byl příliš velký rozdíl v intenzitě světla uvnitř a vně jejich letadla, například když létali v noci nad jasně osvětlenými městy. Jedním okem mohli pozorovat dění venku, a když bylo třeba, sundali pásku ze zakrytého oka a byli schopni pohodlně přečíst neosvětlené mapy a přístroje uvnitř kokpitu.
    https://armadnizpravodaj.cz/historie/piratska-paska-pres-oko-pomaha-ve-tme/
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    FRK_R23: a údajně to pak dělali i piloti při nočních letech, aby se rychle precvakli z osviceneho vnitřku na pohledy ven
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FRK_R23: mlho...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OT_: Slyšel jsem, že páska přes oko se nosila proto, abys při vlezu do podpalubí pásku přehodil na druhý oko a rovnou v tom šeru viděl.
    KURE
    KURE --- ---
    OT_: v kombinaci s tim, že třísky prý způsobovaly fůru zranění při lodních bitvách, a dostat něčím do oka asi nebylo nijak neobvyklý.
    OT_
    OT_ --- ---
    Já si teda myslím, že pirátský klípec na oko bude stejná záležitost jako rohy na helmách Vikingů - tzn. naprostý výmysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PISKVOR: možná, že když na nějaké lodi proběhla vzpoura, tak posádka ukradla dalekohledy a sextanty a neuměla s tím, tak čuměli dalekohledem, kam neměli, no :-) to by dávalo smysl...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Sleduju tenhle kanál. Zveřejňuje videa fakt sporadicky a s dlouhým rozestupem, ale tohle dnešní za to fakt stojí!
    What is the Limit of our Brains?
    https://www.youtube.com/watch?v=TT4I2VIPYrg
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATOO: OP.

    Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    https://www.nyx.cz/discussion/272546/id/57073266
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATOO: Čumět dalekohledem do slunce, akorát že vůbec. Sextant, to není jako práce s buzolou!
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XBAHNO: mluvime o desitkach let pravidelneho cumeni sextantem do slunce
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAR4NT: V poledne jen k určení zeměpisné šířky (nebo k určení faktu, že je poledne, lze jedno nebo druhý, ale ne oboje). K určení zeměpisné polohy je potřeba vytáhnout sextant o nautickém soumraku, což je jediná doba, kdy jsou vidět hvězdy a zároveň je vidět obzor. Kromě toho je potřeba mít přesný čas (u měření se nejdříve zapíše čas a teprve pak se zapisuje odečtený úhel ze sextantu) a mít nautický almanach. Jó, astronavigace je docela věda.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    HAR4NT: Což tý teorii nijak neodporuje ne?
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    AUDIAC: sextant se afaik pouzival jen v poledne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam