Ohledně toho kafe mám takovou hypotézu: bude to spíš jako s tím pitím mléka - jestli je zdravé nebo jej mají pít jen děti - záleží na vaší genetické výbavě, osobně bych třeba bez mléka asi "nepřežil", na druhou stranu kafe mi nedělá moc dobře a spíše se mu vyhýbám, podle DNA mám nejbližší příbuzné hodně na severu (Sámové, Nganasan, Jakutsko), mám problém trávit spoustu druhů zeleniny (papriky, rajčata, okurky, melouny - ona je to vlastně sladká okurka.), tak si vybírám ty druhy, co mi vyhovují (saláty, zelí, kedlubny, mrkve, když vypiju nějaký alkohol, trvá mi skoro tři dny, než se toho tělo zbaví, tak se alkoholu taky vyhýbám...
IMO bereme tyhle výživové rady moc obecně - lidi nejsou jednolitá skupina a IMO právě vliv nastavení organismu (díky DNA) může rozhodovat o tom, jestli je daná potrava prospěšná nebo škodlivá (nebo něco mezi tím.).