• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Ale k tematu - tuhle na me zacal vyskakovat jazyk Interlingua. Narozdil od Esperanta mu naprosto bez problemu rozumim. Asi to chce nejaky mirny zaklad v romanskych jazicich, ale mozna je to vic univerzalni i pro lidi co treba zadnej z tech latinskejch jazyku neznaji vubec. Ostatne zkuste:

Carlos Valcárcel parle interlingua, la langue que vous connaissez sans le savoir
    https://www.youtube.com/watch?v=O6Xi_ztCWK8&ab_channel=Courrierinternational
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    87HIGHFLYER: Já bych brala hlavně chemické názvosloví. Kostík, barvík, ďasík, nebesík...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PISKVOR: no právě - nikdy nevíš, kdy zelenochrupku spolu se smrkonosoplenou a budoucí přechodník pozve tady kolega ATUARFIK zpátky
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    87HIGHFLYER: Tahle flotila odplula před sto+ lety...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PISKVOR: správně. Většina. Ale v každém jazyce se našel nějakej "obrozenec", kterej aspoň do nějaký části hodil svoje intošský vidle
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    87HIGHFLYER: Spoiler: jazyk si dělá, co chce, bez ohledu na kodifikace. Vlastně většina kodifikací je couvání před územ...
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    GURBON: Já si to chtěl představit a kdyby číslo se 41 milińy číslic představovalo počet zrnek písku, bylo by to prý 5 miliard planet Zemí plných písku.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    87HIGHFLYER: protože něco co se jmenuje "Future perfect" je neskonale optimistické..
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Představuju si příběh, kde všechny postavy mají místo jmen přechodníky. Kníže Měv brání své knížectví před zlým Dadoucem, přičemž jsou mu nepostradatelnými pomocníky pážata Pivše a Chtěvše.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATUARFIK: Dada tobě pěsti, zpusobim ti muka!
    (Ale ne já. Já bych dadouc)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ATUARFIK: doufam ze nemas jakejkoliv vliv na kodifikaci jazyka.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    87HIGHFLYER: Nuance, přece! Slovesa jsou krásná věc, na žebříčku potěšení remizují s čokoládou a sexem.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ATUARFIK: proc proboha?:D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: To je super! Je to jeden z časů, který se mi moc líbí v angličtině, a bylo mi líto, že my to nemáme.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Tak to je ovšem dada.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    že existuje ustrnulý přechodník
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    TAPINA: tedy příchodníky :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    že , v poľštine že se přechodník řekne imiesłów przysłówkowy (t.j. prislovkove příčestí).
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    Trochu mi zo připomíná onen slavný předčasně zpožděný vlak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: "Užívá se zřídka, a to k vyjádření předčasnosti v budoucnosti. Tvoří se pomocí přechodníku přítomného, ale od dokonavého slovesa".

Nejvíc se mi k tomu líbila ukázková věta "Odnesa z domu mrtvolu, budu moci lépe dýchat" :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam