• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DRAGON: Co je tedy mpales? :o
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    což mi připomnělo mou oblíbenou řeckou hlášku Στ'αρχίδια μου (St'arxidia mou) což znamená u mých koulí a znamená to Nezájem.

příklad:
    oni: Češi vyhráli v hokeji! Jsme mistři!!
    já: Στ'αρχίδια μου!

To slovo pochází také z oρχις :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ATUARFIK: tuším tento kulervoucí řecký fakt už tu byl :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    A vůbec, jak to, že v tomhle klubu ještě není příspěvek o etymologii slova "orchidej"? Nápoj z nadrcené orchis mascula pak dostává další rozměr.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Mírně zajímavé info, jak vlastně začaly street parties (haha)

V roce 1518 zasáhla francouzské město Štrasburk podivná tančící epidemie.
    Jednoho letního dne začala žena jménem Frau Troffea náhle tančit na ulici a nemohla přestat. Během týdne se k ní přidalo asi 400 lidí, kteří tančili až do naprostého vyčerpání – někteří dokonce zemřeli na infarkt nebo vyčerpání. Důvod této bizarní události není dodnes zcela jasný, ale spekuluje se o psychogenní nemoci nebo otravě ergotem, což je plíseň na obilí způsobující halucinace.

slušná party, řekl bych :)
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    NAVARA: ja mam pocit, ze stavac uz dneska neni v zadnem Salepu, respektive ne v tech co se prodavaji u nas
    doma mam dva druhy oba z Libabonu, jeden ma na etikete jen armoa, druhy nema slozeni vubec vypsane, imho to bude stejny.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale ten post tady pořád je: [TRISSIE @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]
    Takže to nebude problém obnovit.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Nezdá. Evidentně sem omylem smáznul zdroj obrázku a nevšim si toho.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Zdá se mi to, nebo ze záhlaví zmizel screenshot s Trissie?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HRAFNAIN: Pokusím se nezapomenout.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SCHWAB: Není skladem, zkus to hodit do košíku :)
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ATUARFIK: aha... kvůli orchideji.

...z rozdrceného salepového kořene (vstavače mužského) – horské orchideje (orchis mascula – Sahlab v arabštině znamená orchidej). Protože je dnes orchis mascula silně ohrožený druh, v Česku je dnes jeho prodej zakázán.

ale asi to nebude tak horký, minimalne Albánci maj plantáže (?).
    Salep/Sahlep
    https://www.livealbania.cz/p/salep#223
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SCHWAB: NAVARA: Jj, pokud vím, opravdový salep koupit nelze - a tady například tvrdí, že je jeho dovoz do EU zakázaný: https://www.kava-arabica.cz/kavove-speciality/sahlep-sahlab-2/

Když jsem ho naposledy sháněla, všude mi nabízeli právě "arabský pudink". Vyzkoušela jsem tohle, je to dost meh.

SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    NAVARA: sušený mlíko s cukrem a pryskyřicí? twl... to si rovnou můžu namazat borovici pikaem a olízat.

Možná to nebylo nechozením do čajoven, ale tím, že 'zmizel' :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Např. to Abido - https://instantni-napoje.heureka.cz/abido-sahlab-aroma-500-g/#specifikace/
    Prášek pro přípravu nápoje obsahuje cukr, sahlab aroma, jedlou pryskyřici.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SCHWAB, RSZ, HRAFNAIN, ELIDOR: Jen pozor ať kupujete skutečně se vstavačem, většina toho co se u nás prodává je sušené mléko s cukrem a pryskyřicí
    EGERIS
    EGERIS --- ---
    SITH: Za příčinou neurčitých zvěstí, že dra. Holuba a celou výpravu jeho v Africe stihlo neštěstí, přinášejí časopisy mnohé úvahy a reminiscence na jeho podniky. Dne 18. listopadu 1883 vypravil se dr. Holub, když byl od některých velkomyslných přátel vědy podporu obdržel, na čtvrtou cestu svou do Afriky. S ním odebrala se jeho 23 letá choť Rosa, rozená Hoffová, s nížto se byl roku 1879 seznámil a roku 1883 oženil. Dále byli v jeho družině Čech Josef Haluška, zámečník a truhlář; Čech J. Spiral, truhlář; K. Bukač z Vídně, kovář a zámečník; Maďar Janoš Fekete, někdejší zákopník; Ignác Leeb z Vídně, zahradník a obuvník; Osvald Söllner z Vídně, řezník. Konečně odjela s Holubovými černá bečuanská dívka Bella, pražskému obecenstvu ze zdejšího pobytu známá a také v Praze pokřtěná. Při loučení s přáteli svými Holub pravil: „Doufám, že za čtyry leta vás opět pozdravím. Kdyby mi ale nebylo přáno do vlasti se vrátit, jsou při mně řádní a silní lidé, účastníci mé výpravy, kteří vám budou moci oznámiti, zdali jsem povinnost svou vykonal.“ Pozděj posýlal Holub o všech svých společnících zprávy a chválil jich přičinlivost, ještě později psal, jak smutno, že všichni stonali, jmenovitě Spiral. Konečně umlkly zprávy smělého cestovatele a došly od jiných zvěsti děsivé......
    ELIDOR
    ELIDOR --- ---
    OMNIHASH: pokud jsi z Prahy, pak par metru od metra Holešovice, https://maps.app.goo.gl/a2TPx8ZHUGoe4Yy19
    Orientální potraviny
    http://www.orientfood.cz/

nevim jestli jsou i jine smesi tak sladke, z cajovny si to pamatuju mozna mene ...
    RSZ
    RSZ --- ---
    OMNIHASH: já v německém Kauflandu, v Praze to bude imho v nějakých arabských potravinách
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RSZ: kde se to prodává?
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    SCHWAB: tak hlavně že kapavka je fuč
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam