• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV: "Když si pustíte lidi, jako byli Matuška, Kubišová, Neckář, tak najednou zjistíte za prvé, jak byly kvalitní texty." Very počasí, much klima. Akorát nevím, proč ten odkaz dáváš sem :-)

Jako vážně, já tenhle klub nesleduju, protože jsem postapo fanda. Po letech podivného post-zhuleného a vylitého lavírování mezi argumenty "alarmistů" a "klimaskeptiků" mi došlo, že je to jasné jako facka, jsme na sluncem ohřívané kouli obklopené vakem, to znamená jsme v něčem jako v obří termosce, rovnovážná teplota je možná jen díky tou, že to co je uvnitř termosky je průhledné (na určitých vlnových délkách) a umožňuje radiační ochlazování. CO₂ vypadá díky velkému naředění jako zanedbatelné promile atmosféry, problém ale je, že je setsakra účinné v tom, co dělá, začíná nám hned za nosem a pár stovek metrů s CO₂ stačí na to, aby se veškeré infračervené záření o určité vlnové délce absorbovalo (ano, neděje se to někde daleko a vysoko, někde nad Arktidou, jako ozónová díra: děje se to na vzdálenost, kam ve viditelném spektru snadno dohlédneme, děje se to všude, tady, teď)

Intuitivně je to tak jasné, jako zkušenost se sálavým teplem: jako jestli mezi sebe a oheň třeba dáš nějaký kus plechu nebo ne. CO2 zafunguje jako ten kus plechu. Akorát oheň jsi ty a tudíž jsi na té straně, kde se to ohřeje, ne na té, kde je zima. Je to jako kus polystyrénu nebo vlněnej svetr, akorát to nefunguje v rámci konvekčního chlazení, ale radiačního chlazení, to je ale jen o stupeň míň intuitivní (všichni víme, že za suchých, bezmračných hvězdných nocí je nám největší zima, známe izolující efekt mraku = vodních par a kapiček, takže představa, že CO₂ je jako neviditelný mrak, zase není tak úplně nestravitelná. Je to fyzikální, nikoliv sociální jev, nikoliv filosofický jev. Je stejně reálný, jako šutr, jako voda, je to neživá příroda. Je to jako povodeň, zatím jenom 3 dny prší a nic moc se neděje, v řece trochu vody, škarohlídi by pytlovali ale ostatní se koukají skepticky a říkají si, že se jako obvykle nic moc nestane... 99 let ze 100 se přece nic nestane. Problém je, že my ani nevím jak proti téhle povodni pytlovat, je to jako bychom se snažili postavit protipovodňovou hráz z pytlů z vodou a za každý pytel, který přidáme na hráz, z ní ta voda bude pomalu vytékat, takže nám skeptici budou akorát vyčítat, že jen děláme louži, kde zatím bylo přece docela sucho. A kazíme kšeft v těch podnicích, kde většina klientů na povodeň nevěří.

Cílkovy velkolepé filosofické úvahy o životě, vesmíru, vůbec, civilizaci, apokalypse apod. mají jistě velkou básnickou hodnotu, ale protože potřebuje především prodávat knížky ...a to i lidem, kteří si chtějí zaplatit za pocit, že se vlastně nic neděje, a pokud se něco děje, můžou za to rovným dílem astrologické jevy, čarodějnice, zelení aktivisté, LGBT aktivisté, cikáni, Rusové, pražská kavárna, Američané, Němci, punkáči, náckové, přistěhovalci (především!), myslivci (protože málo střílej po přistěhovalcích a po kancích a příliš často po sobě navzájem a po rybářích, nemluvě o tom, že jednou zastřelej mě, až se někde rozhodnu zase bivakovat u lesa s kolem...) a tak dál. Prostě za mě je to popularizátor pavědy, jakkoliv jsem napsal výše, že to může mít básnickou hodnotu. Je vzdělaný člověk zahlcený informacemi a umí prodat pocity, které to v něm vyvolává. Informační hodnota je ovšem nulová. Zdravým strávením informací v zažívacím traktu totiž vzniká.... ano, přesně to.

Moje generace z větší části selhala v tom to vůbec pochopit. Pochopili to příliš pozdě, i vysokoškoláci z oborů, které pro to pochopení měly být relevantní... a já si sice v teoretické rovině hrál na alarmistu, ale řešení, ve která jsem věřil, nebyla škálovatelná nebo dokonce nebyla řešením vůbec (např. topení dřevem). Kromě toho jsme všichni chronicky selhávali ve schopnosti to komunikovat k širší veřejnosti a ne - Cílek tomu nepomůže. Lidé měli tendenci postapo apokalyptické vize mít celá tisicíletí a často se navzdory vizím nic nestalo (jindy ovšem bouchla sopka či přišla neúroda nebo mor, když to zrovna nikdo nečekal). V tomhle případě většina lidí na severní polokouli, kde je problém spíš zima v zimě, vlastně ani nemá pocit, že zrovna pro ně to bude nevýhodné, sice jasně: tání ledovců, ale přece většinu roku je nám zima a doma musíme topit, takže ještě ušetříme za topení (a i já v ten efekt ušetření energie potřebné na vytápění nebo na prodloužení vegetační sezóny či rozšíření rozlohy mírného pásma trochu doufám... ale je dost pravděpodobné, že to stačit nebude... )
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak nám zrekonstruovali planetárium.

Pražské planetárium dokončilo rekonstrukci kopule | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/45-milionu-diod-planetarium-v-praze-zrekonstruovalo-kopuli-promitaci-technologie_2502091453_job
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Seriál Nemocnice na kraji města zachraňoval životy. Někdy tak, že lidi poslal k doktorovi, a někdy tak, že je poslal domů k televizní obrazovce.
    Nebýt totiž toho, že 6. prosince 1981 se večer vysílal premiérový díl, bylo by v hale zimního stadionu v Mariánských lázních, kde se hrálo utkání mezi Teplou a Planou, daleko víc lidí. Takhle tam nebyl skoro nikdo a když se v osm večer zřítila hala stadionu, vyžádala si katastrofa "jen" tři lidské životy.

Jak málo někdy stačí... třeba být fanoušek dietlovské nemocniční ságy.

Mariánské Lázně 1981 - Osudové okamžiky | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1091682868-osudove-okamziky/403235100081030/
    RSZ
    RSZ --- ---
    TLOUDEV: já to dočetl přesně k „Něco zásadního se stalo, lidem se mentálně žije hůř, zmizel kus veselosti,“

a končím. Je to geolog sakra.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Nevím, kam s tím, tak si odložím zde. Takovej zajímavej rozhovor na přelomu věků.
    Nerado se o tom mluví, ale doopravdy se něco děje s počasím, říká Cílek - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-osobnosti-jednou-se-budeme-muset-vratit-k-rozumu-rika-cilek-262975
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    NELLAS: akorát to není krava, ale zebu (hrb a lalok) ...
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BONEMINA: Četnictvo byla "jen" další ozbrojená složka. Četníci žili armádním způsobem, bydleli na stanicích, které měly kasárenský režim a pro jejich nezaujatost dokonce neměli volební právo (na rozdíl od příslušníků policie). Takže oholení bylo vyžadováno stejně, jako v armádě. Ano, opět ze stejného hlediska jako u pilotů RAF byly výjimky potvrzující pravidlo a to na základě zdravotní komise (podráždění pokožky se zarůstajícími vousy). V souvislosti s Podkarpatskou Rusí jsem o toleranci neslyšel, ovšem opět mne napadá omezený přístup k vodě či snaha přiblížit se domorodému obyvatelstvu, tedy Rusínům, kteří jsou prakticky řečtí katolíci. Můžu se na to zepat Radka Galaše z policejního musea v Praze, nicméně na fotkách jsem plnovous u četníka zatím nepotkal.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DRABICZ: btw. S kamarádem jsme se před mnoha lety bavili o plnovousech u prvorepublikového četnictva a tam prý byly taky možné jen na povolení a mělo to prý nějakou souvislost s Podkarpatskou Rusí. Nevíš o tom taky něco víc?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BONEMINA: Jen doplním k tomu plnovousu v Royal Navy:
    "Oproti pozemní armádě má námořnictvo od roku 1869 zakotvenou výjimku ohledně holení vousů. Nadřízený důstojník mohl kdykoli přijít k námořníkovi a vydat mu rozkaz: „Stop the shaving“ (Přestaň se holit). V případě, že by vousy rostly rovnoměrně, měl je námořník automaticky udržovat čisté, neroztřepené a stejně dlouhé po celé čelisti. V opačném případě dostal rozkaz oholit se. U mužstva se netolerovaly bradky, kníry ani licousy. Z praktického hlediska ale Royal Navy dovolovalo nosit plnovousy i mimo plavbu."
    Prvně se to objevuje v reglemánu ze 40. let XIX. století, který je vlastně první pevný výstrojní předpis Královského námořnictva a opět vychází z doby jí předcházející.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když jsme u plnovousů, v RAF jsou oficiálně povolené necelých 5 let a generál Fajtl měl čestnou výjimku .

Článek z 5. 8. 2019:
    Příslušníci britského Královského letectva (RAF) budou mít nově možnost nechat si narůst plnovous, což dosud armádní pravidla až na výjimky nedovolovala. Vzácnou výjimkou se stal československý stíhač František Fajtl, který mohl plnovous ve službách letectva nosit na základně povolení od krále Jiřího VI.

Jedinou složkou britské armády, v níž už nyní mohou vojáci mít plnovous, je námořnictvo. V letectvu jsou povolené pouze knírky, stejně jako v pozemním vojsku. Mluvčí ministerstva obrany nicméně zdůraznil, že i po uvolnění pravidel musejí příslušníci letectva pečlivě dbát na své vzezření. „Neupravené či nerovnoměrně rostlé vousy budou nepřijatelné," uvedl.

Omezení zákazu má podle mluvčího RAF pomoci k „zlepšení inkluzivity" a rozšíření okruhu rekrutů britského letectva.

Zákaz plnovousů v letectvu a armádě obecně platil z praktických i estetických důvodů. Muži s vousy měli problémy při nutném používání plynových masek. Neoholení muži byli zároveň podle dřívějších pravidel módy považováni za neupravené.

Výjimky ze zákazu existovaly, plnovous mohli nosit a dodnes mohou piloti RAF, kteří tak činí z náboženských důvodů, zejména jde o piloty indického nebo pákistánského původu. To ale nebyl případ nejznámějšího československého stíhacího letce Františka Fajtla. Toho k nošení plnovousu opravňovalo povolení od krále Jiřího IV. a bylo mu uděleno ze zdravotních důvodů.

„Už delší dobu mám potíže s vousy,“ napsal Fajtl ve svých memoárech. „Po každém holení mi na bradě naskakují červené pupínky, tvoří se vřídky, které hnisají a bolí. Lékař mi předepsal mast, která však nepomohla. Zdejší doktor mi radí, abych se přestal holit, protože moje vousy zarůstají a jsou příčinou všech potíží," píše se dál ve vzpomínkách. Lékař nakonec Fajtlovi doporučil, aby si podal žádost králi a on ji poslal přes velitelství stanice. „Nevím, kde všude putovala, ale byla nakonec vyslyšena. Budu létat s plnovousem, patrně jako jediný v RAF, kromě kolegů-letců z Indie,“ napsal Fajtl.

O přísných pravidlech Královského letectva ohledně úpravy vousů promluvil ve studiu Televize Seznam i šéfkomentátor Jiří Hošek. „Letci za druhé světové války museli startovat oholeni i k nočním náletům na Německo. Museli se holit dvakrát nebo třikrát denně, píší o tom i českoslovenští letci ve svých pamětech, že to pro některé bylo něco velmi nepříjemného," vysvětlil Hošek v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodním videu nad článkem.

Estetické hledisko britská armáda bere v potaz i nadále, její příslušníci mají působit reprezentativně. I v námořnictvu, kde jsou plnovousy povolené, proto musí voják toužící po vousech nejprve získat souhlas velícího důstojníka. Ten také později kontroluje, zda dotyčný s plnovousem vypadá dobře a smí si ho ponechat. Pozemní vojsko zatím o povolení plnovousů neuvažuje, stejně jako v celé armádě už ale platí možnost nosit plnovous z náboženských důvodů.

Server BBC poznamenal, že pravidla pro nošení vousů v armádě se stále tvrdě vymáhají, což musel respektovat i princ Harry. Když si chtěl na svou svatbu obléci armádní uniformu, musel získat od královny speciální povolení, že si zároveň smí ponechat vousy.
    XAJA
    XAJA --- ---
    SCHWAB: alebo ze dolimity (a tyrolsko vobec) nie su jej oblubena destinacia, lebo tam na tematiku horskych plukov naraza clovek vsade:)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MORKANT: Je focen jako nejstarší sloužící voják Monarchie. Gaspar Wallnöfer ve věku 79 let. Sloužil od italské kampaně 1848 a bojoval v bratrské válce 1866. Snímek je pořízen r. 1917. Kolorován později (a špatně, třeba vuřtíky mají být trávově zelené, nikoli červené).

XCHAOS: ne, to jägerovky nosili myslivce ;)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    DRABICZ: Ten výraz je šílenej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRABICZ: nosili ti myslivci jägrovky? 🤔
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Jo a zapomněl jsem tady Landšturmáka od Tirolských jednotek (tetřeví pírko na čepici, buřtíky pro landwehr a pokud by posunul bujný plnovous, jistě by měl na trávově zelené egalizaci i alpskou protěž).
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    STENNY: Móda a armáda se prolínají již od 1/2 XVII. století a FJI i hrabětě Harracha neznáme jinak, než s plnovousem a vyholenou bradou. Zde, u horských jednotek podunajské monarchie, je odkaz na tradici (možná snad i na samotného Andrease Hofera), nicméně primárně, stejně jako u maríny, jsou vousy izolantem, či tlumičem, proti nepříznivému počasí (zejména větru, v zimě i sněhu). Použití plynu spočívalo v tom, že je těžší než vzduch, tudíž by boj musel probíhat v rámci jednoho masivu, což se prakticky (až na pár výjimek jako třeba zmiňované Doss Alto) nedělo, většinou byly pozice na protějších vrcholcích. Dalším faktorem, stejně jako na lodích, je nedostatek vody (mimo zimní měsíce kdy se pro holení dá ohřát sníh) a jestli si ten litr jež máš na den, co horko těžko tahaj lanovkáři, ze třetiny vyholíš nebo provaříš suchou stravu - není vo čem.
    STENNY
    STENNY --- ---
    JON: To zateplení mě napadlo, ale zajímalo mě, jestli to jako racionální argument někde opravdu padlo (pokud se to ví).
    JON
    JON --- ---
    STENNY: plyn v horach nebyl tak castej, zato omrzani ksichtu bylo na denim poradku, afaik.
    STENNY
    STENNY --- ---
    DRABICZ: Co bylo příčinou toho povolení plnovousu u Tyrolanů? Byl o tom nějaký spor, nebo někdo z vyššího velení prostě pokrčil rameny, řekl: "Na horách masky stejně potřebovat nebudou" a bylo hotovo? Matně si vybavuju ty spory o fousy v různých armádách během WWI, tak mě to zaujalo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: a víš že možná i jo? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam