• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad Amelia Earhart, před dvěma měsíci rozebíral Veritasium, co předcházelo jejímu zmizení, resp. jaké chyby k němu vedly.

What Actually Happened To Amelia Earhart?
    https://www.youtube.com/watch?v=zTDFhWWPZ4Q

Klasický řetěz chyb (na kterých se podíleli i další lidé), kde dost možná stačilo jednu z nich neudělat (vznést nějakou připomínku, ověřit nějakou informaci), a bývala by z toho vyvázla (nebo ztroskotala o kus dál no).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: na druhou stranu, že Číňané na džunkách nepřepluli Tichý oceán a nekolonizovali Ameriku od západu, to byl na re-enactment docela špatný nápad :-) Stejně tak ta Amélie podle všeho dělala rané experimenty s radionavigací, ale primitivní postupy té doby prostě nebyly dostačující...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: jo a taky přeplaval Hellespont, jako Byron, a plavil se po stopách Odyssea. Nebyl vybíravý, pokud se týkalo reenactmentu klasiky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: když si vezmu oblibu knih typu Hunger games, tak se trochu bojím o svoje prapravnuky ve století dvaadvacátém :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: když plaval přes Panamu, tak v loďce se zbytkem věcí.
    Když skákal do studně v Chichén Itzá, tak v kapse, stejně jako pas. Bo se tak při východu slunce postavil na kraj studny, aby se dokázal vžít do pocitů těch panen, který tam přiváděli k oběti, a vžil se do toho tak mocně, až ten krok do prázdna udělal taky, v oblečení, v botách, s věcma... a aniž by o něm někdo věděl, takže procitnutí bylo studené a pak ještě musel vylézt z té studny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: podle Wiki to skutečně zní jako takové inscenování verneovek:

In Nepal, as The Flying Carpet flew past Mount Everest, Halliburton stood up in the open cockpit of the plane and took the first aerial photograph of the mountain, and to the delight of an amazed Maharajah of Nepal, Stephens and Beinhorn performed daring aerobatics.

Inu, jak dobrou fantastiku má jedno století, podle takových nápadů žije století další. Nás teď čekají pěkné dystopie...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Ehm, kde měl peněženku?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TRISSIE: Mně svýho času přišlo zajímavý, že v jedný ze svých knížek (Cesta za dobrodružstvím?) popisuje nemoc, která se nápadně podobá AIDS/HIV. A ano, domorodci to prý chytali od opic (mechanismus přenosu raději neuvádí).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: Tichý oceán je obecně dost celký, no. Zabírá prakticky celou jednu polokouli. Na něm si zlámal vaz kdekdo. Amelie byla blázen, většina malých letadel provádí přelet výrazně severněji...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda Halliburtonovy cestopisy, pokud se k nim dostanete, doporučuju. prodávaj se za pár kaček po antikvariátech: https://knihobot.cz/a/8000 a krom toho, že zachycují svět, který už dávno zmizel, pohledem hodně zdola (Halliburton cestoval po světě většinou sám a hodně nalehko), tak taky měl dar dělat ty největší ptákoviny, co by vás jen mohly napadnout, a pak o tom geniálně psát.

jako třeba... zopakovat si Hannibalův přechod Alp se slonem. skočit do Studny obětí v Chichén Itzá. a zmizet při pokusu o plavbu v čínské džunce přes Tichý oceán z Hongkongu do San Franciska. o tom už teda bohužel nenapsal, a vzhledem k tomu, že v březnu 1939 měl svět trochu jiné starosti, tak narozdíl od zmizení Amelie Earhartové, o němž se mluví dodneška, po Halliburtonovi neštěkne ani pes :-(
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    TRISSIE: Samozřejmě nevím.

XCHAOS: Za všechno může Mercator!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: tak zdymadla jsou překvapivě jedna z technologií, co fungují jen na pohon samospádem vody :-) teď sleduju výpravu týpka, který se snaží splout Temži od pramene až k ústí, což víceméně obnášelo, že šel pěšky zarostlým potokem až k prvnímu zdymadlu a teď jsou jeho zveřejněná videa někde cca na úrovni Oxfordu. Nevypadá to jako big deal, ale je to Ed Pratt, týpek, co před deseti lety objel Zemi na jednokolce (trvalo mu to asi 2 roky a já ho potkal osobně v Turecku uprostřed ničeho, jinak bych o něm nevěděl). Paradoxně dnes asi jeho splouvání Temže na kajaku, které je v podstatě banální a nudné, sleduje víc lidí, než tehdy tu cestu kolem světa... a taky z toho vyplývá, jak skončíte, když objedete svět na jednokolce, ovšem :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: google ovšem neví takový ty věci, jako že součástí výpravy Richarda Halliburtona byla i loďka se střelcem, který měl za úkol plašit krokodýly, což já v tý hospodě z rukávu sypat můžu z paměti :-)

ale stejně, muselo to být úplně neuvěřitelný. představte si to, ty obří zdymadla, stavěný na zaoceánský lodi, a celý to spustěj kvůli jednomu jedinýmu chlápkovi, co se tam cachtá!
    (povolení měl jen na přeplavbu, o osvobození od poplatku se tam nic nepsalo, tak ho zkásli jako každou jinou loď, hezky podle tonáže za 70 kilo! :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TAPINA: jazyk se v čase vyvíjí a některé trendy prostě nezastavíš :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TRISSIE: já myslím, že Google strašně zkazil život spoustě encyklopedicky založených existencí :-)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    NELLAS: protoze se taky nejmenujes Vasek Sheldone, pro vas species je lepsi pristup ze sudost/lichost poctu hlasek v zajmene je analogicka k teto vlastnosti ciselneho poradi uziteho padu.
    Vzdycky je mozny najit spolecnou rec, kdyz oba nejsou autista!:))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XCHAOS: přesně tak, a můžeme i rozlišovat, kdo ho proplaval za použití žebříku, a kdo měl povolení na to, aby kvůli němu spouštěli zdymadla :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když mi, tak mně, když mne, tak mě, naopak co se délky týče. Vyřešeno :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: no ale my o Americe víme asi tolik, kolik Amíci o Evropě. Třeba i umístění Kolumbie mi vžycky překvapí taky. Stejně jako to, že na jih od Detroitu je Kanada. A člověk má pruh země ve Střední Americe orientovaný severojižně, mentálně, takže zoom na Panamu mi překvapí. Já prostě nenosil v hlavě zafixované, že kanál vede taky zhruba severojižně (že tam jsou zdymadla a jezero a že to relativně nedávno rozšířili, to jsem si pamatoval...). Ten důvod, proč se to člověku v hlavě "otočí", je podle mě zřejmý (a to, že severní konec je západněji, to už je jen přidaný bonus...)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    HAR4NT: To mi přijde hrozně složité :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam