• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    GIRAFFKA: děláš dobře, tohle jsem nechtěl vědět :(

btw celý tenhle sled nechutností během dopoledne asi změnil moje přesvědčení, že mám hlad :)
    CDR
    CDR --- ---
    Jinak... Libo-li dýchati prdeli?
    Na tu kapalinu si jistě vzpomene každý fan sf filmů (ABYSS)

Dýchání konečníkem může zachránit život. Ještě loni se tomu vědci smáli a dnes už máme první testy na lidech – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/dychani-konecnikem-muze-zachranit-zivot-jeste-loni-se-tomu-vedci-smali-a-dnes-uz-mame-prvni-testy-na-lidech/sc-870-a-237657/default.aspx
    CDR
    CDR --- ---
    HOWKING: mobilis in mobili! :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---

Není to úplně korektní animace, ale správnou jsem nenašel. Slunce se nepohybuje kolmo na ekliptiku, jak by se z obrázku jevilo, ale zešikma.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Přemýšlel jsem, kdybych se dokázal vrátit o 35 let v čase a udělat věci jinak. (byl to takový milník, kdy jsem mohl výrazně ovlivnit svou budoucnost). Pak jsem si řekl, v čase je to 35 let, ale jak daleko je to v prostoru. A po pár výpočtech mi vyšlo, že se Země Vesmírem posune cca "o Pluto za rok" (o vzdálenost Slunce-Pluto). To jsme se vlastně tak moc nepohnuli. Čekal jsem víc než jen 40 Plut :D (0,0257 ly za 35 let při rychlosti 220 km/s)
    CDR
    CDR --- ---
    STENNY: TU-143 je "příbuzný" dalšího starého dronového systému a to m-141. Ten se před lety nechtěně proslavil, když ukrajinské armádě zbloudil a spadl v Záhřebu. Přičemž se mu podařil přeletět tři země NATO.

Dron, který se zřítil v Záhřebu, nesl výbušniny - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-dron-ktery-se-zritil-v-zahrebu-nesl-vybusniny-40390232
    STENNY
    STENNY --- ---
    16.2.1988 před vchod mateřské školky na Praze 10 dopadla "meteorologická aparatura, patřící sovětské armádě."
    Ve skutečnosti si tam na padáku ustlal bezpilotní průzkumný letoun Tupolev Tu-143, který zřejmě Rusové nechali vzlétnout ze základny v Milovicích (a zase ho tam odvezli, když si pro něj na místo přijeli). Je dlouhý osm metrů a váží cca tunu, takže bylo docela štěstí, že tou dobou byly děti ze školky na procházce a letoun nikoho nezamáčknul. K pádu stroje do zastavěné oblasti došlo zřejmě kvůli technické závadě.

Incident ze školky | Minulost.cz
    https://www.minulost.cz/?q=cs/incident-ze-skolky
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: Od toho už je to kousek k naloženým hlavám z Futuramy :)
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    GIRAFFKA: mně se ještě vybavil Beljajev z roku 1925, i zde se posouvaly hranice medicíny
    Hlava profesora Dowella - Alexandr Romanovič Běljajev | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/hlava-profesora-dowella-111172
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GUMBA: Jo vlastně znám ještě jeden: sovětští vědci zkoumali, zda existuje nerv spojující oko a zadek. Píchli sovětského člověka do zadku a on plakal. Píchli ho do oka, a on se posral ...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ATUARFIK, ATOMIKS: Sovětští vědci zkoumali, zda šváb slyší nohama. Položili švába na stůl a zabubnovali prsty na desku stolu, šváb utekl. Když mu však nejprve utrhli všechny nohy, po zabubnování šváb neutekl. Ergo slyší nohama.

(Vnímá vibrace a zvuky mechanoreceptory a přenáší to do nervových uzlin v hrudi. Díky tomu může tak rychle reagovat - švába prakticky nelze zašlápnout, plácnout apod. - detekuje vibrace z tlakové vlny a uhne se.)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ATUARFIK: Našla jsem ty šváby! Když jsem se v dospívání cítila býti rozervaným umělcem, byla to jedna z mých oblíbených básní.

Diane di Prima, Nightmare 2

HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CDR: nasel to druhy?
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    QWWERTY: tusim,ze na to klikat nechci. Dvouhlavej pes mi dneska celkem staci.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GIRAFFKA: je to jako ptat se, kde se vzaly lekarske poznatky o tom, kolik toho vydrzi lidske telo a jako jsou limity
    ...a pak objevit existenci veci jako Unit 731
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ATUARFIK: ja vubec nechci rozporovat neeticnost toho zachazeni, jsem pobourena, zhnusena a fotky bych rada odvidela. Ale nemuzu soubezne vytlacit myslenky na to, co ten clovek musel videt v armade a ze to nebyly nutne pokusy pro pokusy,ale pro zkoumani monosti transplanaci atp...holt jina doba.
    A bezprizorni psi z ulice...zase, nechci ublizit pejskarum, furt je to srovnatelnej pokusnej material jako mysi. Intelekt pokusnyho materialu sem netahejme, i mysi vnimaj strach,stres,bolest,deprivaci,socialni vazby..
    A stejne fuj.
    CDR
    CDR --- ---
    Vždy jsem to bral jako spíše jako spojeneckou propagandu, ale zřejmě to fakt.
    Adolf Hitler byl "jednokulčák"

Německý vědec prý našel důkaz, že Hitler měl jen jedno varle - Deník.cz
    https://www.denik.cz/ze_sveta/nemecky-vedec-pry-nasel-dukaz-ze-hitler-mel-jen-jedno-varle-20151220.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ATUARFIK: tak maji tradici viz Lajka. Neexistuje nic vic typicky ruskyho nez nekoho vystrelit do vesmiru a nechat ho tam chcipnout
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CDR: To je strašný. Být psem v Rusku, koukám, znamená ještě horší vyhlídky než být, řekněme, člověk v Rusku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Chtěla jsem vás zase skrze šváby literárně vzdělat, ale knihu mám doma a vyhledávání přes prohlížeč nepomohlo, tak jsem požádala ChatGPT, aby mi pomohl najít text online. Pobavilo.

Můj prompt: "Find the poem by Diana di Prima that is entitled "Nightmare #[number] and contains the words "day-old spaghetti" and "a roach nudged me to see if I too could be carried off" (or similar wording)"

ChatGPT: "You're thinking of Diane di Prima (not Diana) — the poem is “Thirteen Nightmares: 2” (often printed as “Nightmare 2”) from her sequence “Thirteen Nightmares,” which appears in the collection Dinners and Nightmares (1961). The poem includes the day-old spaghetti image (“day-old spaghetti” / “dayold spaghetti” in some transcriptions) and ends with the roach line you remembered."

ChatGPT: "If you want, I can... pull up a short, copyright-compliant excerpt (under 25 words) of the lines you mentioned."

Na což jsem mu řekla, ať to tedy udělá, a dostala jsem odpověď:

ChatGPT: "Here’s a short, copyright-compliant excerpt from Diane di Prima’s “Thirteen Nightmares: 2”:
    “day-old spaghetti on the floor … a roach nudged me to see if I too could be carried off.”
    (from Dinners and Nightmares, 1961)"

Fakt díky, to mi pomohlo. A ještě jsme na to spotřebovali energie jak flotila tryskáčů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam