• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MEJLA77: Me na tom prijde fascinujici, ze z toho vyvaz…s vyznamenanim?

Nezbyva nez poslat pisnicku #kecy

Tom Lehrer - Wernher von Braun
    https://youtu.be/QEJ9HrZq7Ro
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    GIRAFFKA: děláš dobře, tohle jsem nechtěl vědět :(

btw celý tenhle sled nechutností během dopoledne asi změnil moje přesvědčení, že mám hlad :)
    CDR
    CDR --- ---
    Jinak... Libo-li dýchati prdeli?
    Na tu kapalinu si jistě vzpomene každý fan sf filmů (ABYSS)

Dýchání konečníkem může zachránit život. Ještě loni se tomu vědci smáli a dnes už máme první testy na lidech – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/dychani-konecnikem-muze-zachranit-zivot-jeste-loni-se-tomu-vedci-smali-a-dnes-uz-mame-prvni-testy-na-lidech/sc-870-a-237657/default.aspx
    CDR
    CDR --- ---
    HOWKING: mobilis in mobili! :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---

Není to úplně korektní animace, ale správnou jsem nenašel. Slunce se nepohybuje kolmo na ekliptiku, jak by se z obrázku jevilo, ale zešikma.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Přemýšlel jsem, kdybych se dokázal vrátit o 35 let v čase a udělat věci jinak. (byl to takový milník, kdy jsem mohl výrazně ovlivnit svou budoucnost). Pak jsem si řekl, v čase je to 35 let, ale jak daleko je to v prostoru. A po pár výpočtech mi vyšlo, že se Země Vesmírem posune cca "o Pluto za rok" (o vzdálenost Slunce-Pluto). To jsme se vlastně tak moc nepohnuli. Čekal jsem víc než jen 40 Plut :D (0,0257 ly za 35 let při rychlosti 220 km/s)
    CDR
    CDR --- ---
    STENNY: TU-143 je "příbuzný" dalšího starého dronového systému a to m-141. Ten se před lety nechtěně proslavil, když ukrajinské armádě zbloudil a spadl v Záhřebu. Přičemž se mu podařil přeletět tři země NATO.

Dron, který se zřítil v Záhřebu, nesl výbušniny - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-dron-ktery-se-zritil-v-zahrebu-nesl-vybusniny-40390232
    STENNY
    STENNY --- ---
    16.2.1988 před vchod mateřské školky na Praze 10 dopadla "meteorologická aparatura, patřící sovětské armádě."
    Ve skutečnosti si tam na padáku ustlal bezpilotní průzkumný letoun Tupolev Tu-143, který zřejmě Rusové nechali vzlétnout ze základny v Milovicích (a zase ho tam odvezli, když si pro něj na místo přijeli). Je dlouhý osm metrů a váží cca tunu, takže bylo docela štěstí, že tou dobou byly děti ze školky na procházce a letoun nikoho nezamáčknul. K pádu stroje do zastavěné oblasti došlo zřejmě kvůli technické závadě.

Incident ze školky | Minulost.cz
    https://www.minulost.cz/?q=cs/incident-ze-skolky
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PESTRYPAPOUSEK: Od toho už je to kousek k naloženým hlavám z Futuramy :)
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    GIRAFFKA: mně se ještě vybavil Beljajev z roku 1925, i zde se posouvaly hranice medicíny
    Hlava profesora Dowella - Alexandr Romanovič Běljajev | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/hlava-profesora-dowella-111172
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    GUMBA: Jo vlastně znám ještě jeden: sovětští vědci zkoumali, zda existuje nerv spojující oko a zadek. Píchli sovětského člověka do zadku a on plakal. Píchli ho do oka, a on se posral ...
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ATUARFIK, ATOMIKS: Sovětští vědci zkoumali, zda šváb slyší nohama. Položili švába na stůl a zabubnovali prsty na desku stolu, šváb utekl. Když mu však nejprve utrhli všechny nohy, po zabubnování šváb neutekl. Ergo slyší nohama.

(Vnímá vibrace a zvuky mechanoreceptory a přenáší to do nervových uzlin v hrudi. Díky tomu může tak rychle reagovat - švába prakticky nelze zašlápnout, plácnout apod. - detekuje vibrace z tlakové vlny a uhne se.)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ATUARFIK: Našla jsem ty šváby! Když jsem se v dospívání cítila býti rozervaným umělcem, byla to jedna z mých oblíbených básní.

Diane di Prima, Nightmare 2

HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    CDR: nasel to druhy?
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    QWWERTY: tusim,ze na to klikat nechci. Dvouhlavej pes mi dneska celkem staci.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GIRAFFKA: je to jako ptat se, kde se vzaly lekarske poznatky o tom, kolik toho vydrzi lidske telo a jako jsou limity
    ...a pak objevit existenci veci jako Unit 731
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    ATUARFIK: ja vubec nechci rozporovat neeticnost toho zachazeni, jsem pobourena, zhnusena a fotky bych rada odvidela. Ale nemuzu soubezne vytlacit myslenky na to, co ten clovek musel videt v armade a ze to nebyly nutne pokusy pro pokusy,ale pro zkoumani monosti transplanaci atp...holt jina doba.
    A bezprizorni psi z ulice...zase, nechci ublizit pejskarum, furt je to srovnatelnej pokusnej material jako mysi. Intelekt pokusnyho materialu sem netahejme, i mysi vnimaj strach,stres,bolest,deprivaci,socialni vazby..
    A stejne fuj.
    CDR
    CDR --- ---
    Vždy jsem to bral jako spíše jako spojeneckou propagandu, ale zřejmě to fakt.
    Adolf Hitler byl "jednokulčák"

Německý vědec prý našel důkaz, že Hitler měl jen jedno varle - Deník.cz
    https://www.denik.cz/ze_sveta/nemecky-vedec-pry-nasel-dukaz-ze-hitler-mel-jen-jedno-varle-20151220.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ATUARFIK: tak maji tradici viz Lajka. Neexistuje nic vic typicky ruskyho nez nekoho vystrelit do vesmiru a nechat ho tam chcipnout
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CDR: To je strašný. Být psem v Rusku, koukám, znamená ještě horší vyhlídky než být, řekněme, člověk v Rusku.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Chtěla jsem vás zase skrze šváby literárně vzdělat, ale knihu mám doma a vyhledávání přes prohlížeč nepomohlo, tak jsem požádala ChatGPT, aby mi pomohl najít text online. Pobavilo.

Můj prompt: "Find the poem by Diana di Prima that is entitled "Nightmare #[number] and contains the words "day-old spaghetti" and "a roach nudged me to see if I too could be carried off" (or similar wording)"

ChatGPT: "You're thinking of Diane di Prima (not Diana) — the poem is “Thirteen Nightmares: 2” (often printed as “Nightmare 2”) from her sequence “Thirteen Nightmares,” which appears in the collection Dinners and Nightmares (1961). The poem includes the day-old spaghetti image (“day-old spaghetti” / “dayold spaghetti” in some transcriptions) and ends with the roach line you remembered."

ChatGPT: "If you want, I can... pull up a short, copyright-compliant excerpt (under 25 words) of the lines you mentioned."

Na což jsem mu řekla, ať to tedy udělá, a dostala jsem odpověď:

ChatGPT: "Here’s a short, copyright-compliant excerpt from Diane di Prima’s “Thirteen Nightmares: 2”:
    “day-old spaghetti on the floor … a roach nudged me to see if I too could be carried off.”
    (from Dinners and Nightmares, 1961)"

Fakt díky, to mi pomohlo. A ještě jsme na to spotřebovali energie jak flotila tryskáčů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam