• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SALVATOR: Stálo by za to začít šířit hypotézu, že slova "kráva" a "kurva" jsou ze stejného praslovanského základu. :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    To s tou krávou mi přišlo divný, tak sem trochu pátral a divný mi to přišlo oprávněně, je to jen hypotéza. Původ je pravděpodobně z PIE *ḱorh₂-weh₂ (roh-hlava) přes protobaltoslovanský *kárˀwāˀ.

Matasović (2008) argues that it was borrowed from Celtic in prehistorical times due to the impossibility of deriving it by regular sound laws:

PIE *ḱerh₂weh₂ > Proto-Celtic *kerawā > *karawā (Joseph's rule) > Early Proto-Slavic *karwā > Common Slavic *kőrva.
    Alternatively, Matasović's Etymological Dictionary of Proto-Celtic (2009) lists the Old Church Slavonic form krava “cow” as being related to the Proto-Celtic *karwo- (“deer”), ultimately coming from Proto-Indo-European *ḱerh₂- (the first element of *ḱerh₂weh₂).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SALVATOR: ano, ale zrovna kledýf je něco jinýho, než báchamr. Ve skutečnosti teda velšsky meč :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XCHAOS: Teda trvalo mi, než mi došlo, že myslíš kladivo. Jinak pozor, celá řada keltismů se k nám dostala přes germánský jazyky, jako třeba bar, slogan, pléd...

Musím ale říct, že mě dost překvapilo, kolik jich máme. Namátkou: břečka, klec, krov, mlsat, porota, sluha, těsto, lék, říše, ambasáda, daněk, kára, vazal, kámen, kráva, nebo název řeky Jizery (kterej má mimochodem stejnej původ, jako název řeky Isère ve Francii, Isarco v Itálii, Éisra a Istrà na Litvě a Usora v Bosně a Hercegovině a znamenalo to rychlá, nebo bystrá).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: nějaké mísení být muselo. Po Keltech nám v češtině zbyl(o) kledýf(o) :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NANTHEI: Přikláním se spíš k tomu, že to nějakému keltskému obchodníkovi nebo poslovi "vypadlo z kapsy". V té době zdější kmeny byly s největší pravděpodobností úplně negramotné.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Jako to, že tu byli Kelti nějakou dobu, to se ví. Pak přišli Germáni a dokonce sem nakoukli aj Římani. Dlouho jsem dělal archeologické vykopávky, např. jsem byl i u nálezu vzácné stříbrné mince v Neředíně v Olomouci. Povětšinou se nacházela keramika jak germánská (poměrně slušná kvalita, ale ještě neznali hrnčířský kruh), tak keltská (pravděpodobně vyobchodovaná, Kelti už v mladší době římské hrnčířský kruh znali, ale sídlili dál na západ) a jejich specifická grafitová keramika byla oproti té germánské o parník kvalitnější. Sám jsem našel obří hluboký zdobený talíř, takřka celý dochovaný, tuším, že je teď někde v Olmiku slepený v muzeu. No a pak na naše území přišla tupá horda Slovanů (nas mnógo), kteří, když potřebovali misku, tak vzali jíl, trochu písku, ve vodě to uplácali, dali do toho pětkrát ránu pěstí a hodili to do ohně. A gramotných jich po příchodu Cyrila a Metoděje bylo tak 1%. Došlo samozřejmě k nějakému smíšení Germánů a Slovanů, ale od té doby v naší kotlině Slované dominují.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NANTHEI: Podepisuju.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MEANKITTY11: ne, nic jako, že se "v české kotlině psalo starším futharkem", to video neříká :)

maximum, co lze říct (resp. co tam zaznívá), je, že je MOŽNÉ, že "the Slavs were picking up runes before cyrillic", a taky tam doslova padlo, že dle jednoho nálezu nelze potvrdit nic.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    nejmíň 263 let před věrozvěsty se v české kotlině psalo starším futharkem :)
    Runes on a new find from the Czech Republic
    https://youtu.be/2rZZod-ps-o?si=h8iroWdUTASVIm1w
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Důvodem, proč Eliška Wagnerová, ta "první dáma české justice", nikdy nenosila zlaté šperky, bylo to, že všechno zlato, které si s sebou odvezla v roce 1982 jako rezervu do emigrace, prodala, aby mohla koupit infuzní roztoky pro svého v Československu umírajícího už bývalého manžela Viktora Kotrbu. Infuze už Viktora nezachránily, roky těžkého alkoholismu si vybraly svou daň, ale Eliška se už zlatem nikdy neozdobila.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Revigator (ca. 1924-1926) | Museum of Radiation and Radioactivity
    https://www.orau.org/health-physics-museum/collection/radioactive-quack-cures/jars/revigator-1924-1926.html
    The Revigator was intended to add radioactivity (radon) to drinking water. Water without redioactivity was "devoid of its life element." Water without radioactivity was like air without oxygen.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    ROZI: Jo, Plzeň je jasná, v Irsku jsme ju kupovali v netradičních 660 ml lahvích za 4 EUR ve slevě. :)
    ROZI
    ROZI --- ---
    HUGH_BOYLAN: Staropramen je pivko, co se tu dá celkem běžně sehnaz. Pak samozřejmě Plzeň z těch známějších. Pak už jen rebrandovany Platan apod.
    (Kodaň a okolí)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Nemůžu spát a tak podruhé sjíždím seriál Bron | Broen a jedna z postav, kontkrétně ten mladý namyšlený novinář, tam popíjí lahváče Staropramen ve třetince. Pivní hereze ve Skandinávii.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Mnoho (desítek) let poté, co americká herečka Lee Fierro ztvárnila roli paní Kintnerové v Čelistech, jednou v jedné restauraci objevila na jídelním lístku "Alex Kintner Sandwich". Zmínila se, že kdysi hrála matku téhle postavy, a číšník zavolal majitele restaurace - jímž nebyl nikdo jiný než její tehdejší filmový syn Jeffrey Voorhees. Od natáčení se neviděli.

I Amerika je ve finále docela malá :-)
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    GREATDRAKE: Je to ten v balonovém plášti. No, já vám ho raději ukážu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Podle historické anekdoty nechal v roce 1407 Karel Orleánský doručit celkem 240 sýrů brie z Meaux stejnému počtu dvorních dam, spolu s toužebnou
    milostnou básní, která zněla:

„Mé milé srdce, posílám ti
    pečlivě mnou vybraný
    lahodný sýr Brie z Meaux.
    Ten ti řekne, že bez tebe
    trpím takovou touhou,
    že ztrácím chuť k jídlu.
    Proto ti ho posílám,
    i když je to pro mě velká oběť!“

Vzhledem k tak vysokému číslu bychom dnes řekli, že se jedná o hoax. Nicméně je možné, že sýr tohoto typu skutečně některým dvorním dámám věnoval jako dárek k novému roku.

Text převzat z T. van Es a F. Zwart: Tisíc tváří mléčných výrobků. Recepty, zajímavosti a kuriozity z celého světa (1988), str. 185
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: plavidlo zde:) ve Speyru jsem byl, skoda ze jsem to tam nevidel

R�diger Nehberg�s The Tree im Technik Museum
    https://web.archive.org/web/20070331125015/http://www.museumspeyer.de/000040FE6A14_D9A05548_00000F9B_0001.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Rüdiger Nehberg - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%BCdiger_Nehberg
    Tohle byl zřejmě strašně zajímavej týpek. Bojovník za práva amerických domorodců, proti ženské obřízce, apod. Mj. přeplul několikrát, Atlantik, např. na jedli nebo na šlapadle, ale dokázal i spoustu dalších pozoruhodných věcí. U nás určitě méně známý, než třeba Thor Heyerdahl, ale v podstatě daleko větší mazec :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mírně zajímavý fakt: šel jsem s tučňákem a dudama na Mastodon a kupodivu, ocitoval mě to Biological Research Data Management team z University of Edinburgh, který o té expedici nikdy neslyšel (sic!). Tak vidíte, jak je tenhle klub důležitý a kam až může sdílení zajímavých faktů zajít :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam