gastro-zajimavost ze starovekeho egypta, 2000 prnl.
hrosice byvala avatarem bohyne Taweret, ochrankyne techotnych zena, patronka plodnosti a noveho zivota. vetsina zen mela jeji sosku nekde v domacnosti.
...ovsem hroch... seth! zplozenec boha chaosu, hrosi chteji sezrat slunce, cire zlo.
tudiz kdo ulovil hrocha, prispel k tomu ze zitra opet rano slunko vyjde.
a tady bych zarazil ve cteni vsechny citlivejsi :)
nuze: hrocha bylo potreba nenavratne znicit, prece si pred barak nezakopete demona zejo. takze pulka hrocha putovala do chramu a pulku dostal k veceri faraon. kazde sousto toho tuheho, tucneho a smrduteho masa se pokladalo za male vitezstvi na vecnou temnotou.
ovsem vnitrnosti knezstvo a slechta samozrejme nejedla takze to se hodilo mistnimu reznikovi a ten to rozprodal chudine.
nejvetsim artiklem z hrosich utrob byla streva (jen tenkeho streva ma hroch-dospelec zhruba tricet metru!).
vycistila se, obratila naruby, vyprala se, naplnila smesi krve, tuku, zbytku vnitrnosti a cibule, na nekolika mistech zavazala a orestovala na primem ohni.
takze se da v podstate prohlasit ze egyptane vynalezli jitrnice :)
a bonus fakt: hroch ma traveni postavene podobne jako kravy, kozy nebo srnky. ovsem misto ctyrkomoroveho zaludku ma hroch jako jediny ze vsech druhu ony komory pouze tri. v jednom z tech zaludku totiz probiha rozklad jidla v podobnem procesu jako u nas, vlastniku jednokomoroveho zaludku, takze to hrochum umoznuje ziskavat vic zivin z nizkoenergetickeho jidla ktere by je jinak pri jejich velikosti nezvladlo zasytit.