TLOUDEV: "Když si pustíte lidi, jako byli Matuška, Kubišová, Neckář, tak najednou zjistíte za prvé, jak byly kvalitní texty." Very počasí, much klima. Akorát nevím, proč ten odkaz dáváš sem :-)
Jako vážně, já tenhle klub nesleduju, protože jsem postapo fanda. Po letech podivného post-zhuleného a vylitého lavírování mezi argumenty "alarmistů" a "klimaskeptiků" mi došlo, že je to jasné jako facka, jsme na sluncem ohřívané kouli obklopené vakem, to znamená jsme v něčem jako v obří termosce, rovnovážná teplota je možná jen díky tou, že to co je uvnitř termosky je průhledné (na určitých vlnových délkách) a umožňuje radiační ochlazování. CO₂ vypadá díky velkému naředění jako zanedbatelné promile atmosféry, problém ale je, že je setsakra účinné v tom, co dělá, začíná nám hned za nosem a pár stovek metrů s CO₂ stačí na to, aby se veškeré infračervené záření o určité vlnové délce absorbovalo (ano, neděje se to někde daleko a vysoko, někde nad Arktidou, jako ozónová díra: děje se to na vzdálenost, kam ve viditelném spektru snadno dohlédneme, děje se to všude, tady, teď)
Intuitivně je to tak jasné, jako zkušenost se sálavým teplem: jako jestli mezi sebe a oheň třeba dáš nějaký kus plechu nebo ne. CO2 zafunguje jako ten kus plechu. Akorát oheň jsi ty a tudíž jsi na té straně, kde se to ohřeje, ne na té, kde je zima. Je to jako kus polystyrénu nebo vlněnej svetr, akorát to nefunguje v rámci konvekčního chlazení, ale radiačního chlazení, to je ale jen o stupeň míň intuitivní (všichni víme, že za suchých, bezmračných hvězdných nocí je nám největší zima, známe izolující efekt mraku = vodních par a kapiček, takže představa, že CO₂ je jako neviditelný mrak, zase není tak úplně nestravitelná. Je to fyzikální, nikoliv sociální jev, nikoliv filosofický jev. Je stejně reálný, jako šutr, jako voda, je to neživá příroda. Je to jako povodeň, zatím jenom 3 dny prší a nic moc se neděje, v řece trochu vody, škarohlídi by pytlovali ale ostatní se koukají skepticky a říkají si, že se jako obvykle nic moc nestane... 99 let ze 100 se přece nic nestane. Problém je, že my ani nevím jak proti téhle povodni pytlovat, je to jako bychom se snažili postavit protipovodňovou hráz z pytlů z vodou a za každý pytel, který přidáme na hráz, z ní ta voda bude pomalu vytékat, takže nám skeptici budou akorát vyčítat, že jen děláme louži, kde zatím bylo přece docela sucho. A kazíme kšeft v těch podnicích, kde většina klientů na povodeň nevěří.
Cílkovy velkolepé filosofické úvahy o životě, vesmíru, vůbec, civilizaci, apokalypse apod. mají jistě velkou básnickou hodnotu, ale protože potřebuje především prodávat knížky ...a to i lidem, kteří si chtějí zaplatit za pocit, že se vlastně nic neděje, a pokud se něco děje, můžou za to rovným dílem astrologické jevy, čarodějnice, zelení aktivisté, LGBT aktivisté, cikáni, Rusové, pražská kavárna, Američané, Němci, punkáči, náckové, přistěhovalci (především!), myslivci (protože málo střílej po přistěhovalcích a po kancích a příliš často po sobě navzájem a po rybářích, nemluvě o tom, že jednou zastřelej mě, až se někde rozhodnu zase bivakovat u lesa s kolem...) a tak dál. Prostě za mě je to popularizátor pavědy, jakkoliv jsem napsal výše, že to může mít básnickou hodnotu. Je vzdělaný člověk zahlcený informacemi a umí prodat pocity, které to v něm vyvolává. Informační hodnota je ovšem nulová. Zdravým strávením informací v zažívacím traktu totiž vzniká.... ano, přesně to.
Moje generace z větší části selhala v tom to vůbec pochopit. Pochopili to příliš pozdě, i vysokoškoláci z oborů, které pro to pochopení měly být relevantní... a já si sice v teoretické rovině hrál na alarmistu, ale řešení, ve která jsem věřil, nebyla škálovatelná nebo dokonce nebyla řešením vůbec (např. topení dřevem). Kromě toho jsme všichni chronicky selhávali ve schopnosti to komunikovat k širší veřejnosti a ne - Cílek tomu nepomůže. Lidé měli tendenci postapo apokalyptické vize mít celá tisicíletí a často se navzdory vizím nic nestalo (jindy ovšem bouchla sopka či přišla neúroda nebo mor, když to zrovna nikdo nečekal). V tomhle případě většina lidí na severní polokouli, kde je problém spíš zima v zimě, vlastně ani nemá pocit, že zrovna pro ně to bude nevýhodné, sice jasně: tání ledovců, ale přece většinu roku je nám zima a doma musíme topit, takže ještě ušetříme za topení (a i já v ten efekt ušetření energie potřebné na vytápění nebo na prodloužení vegetační sezóny či rozšíření rozlohy mírného pásma trochu doufám... ale je dost pravděpodobné, že to stačit nebude... )