AXTHEB: OK, zkusim to :-) To co pises je samozrejme pravda (byt se muzeme bavit o tom, jak moc veci jako lint a testy skaluji). Kde se neshodujeme ze tenhle problem lze smest ze stolu s tim, ze "vyvojar je blbec". Proc jsem se snazil vysvetlit
tady (ne prilis obratne) a SATAI
tady:
Pokud bych mel pouzit nejakou analogii - pred nejakym casem mela Toyoya nejaky problem v ridici jednotce a nekdy se stalo, ze auto zacalo nekontrovane akcelerovat. Par lidi se zabilo (*). Nakonec se ukazalo, ze problem byl v tom, ze jeden vyvojar posadil stack na horni adresy a data na dolni misto obracene. Samozrejme, "vyvojar je blbec" - vsichni vime, ze tenhle memory layout je BIG FAT NO. Ale snad se shodneme, ze smest so ze stolu s tim, ze "vyvojar je blbec" a pokracovat business as usual asi uplne nejde. Ze tam asi hralo roli vic faktoru a jeden z nich je kultura.
Feynman ve svem disentnim stanovisku k Rogers commision report pise to same - ze ten realny duvod byla kultura v NASA a vedeni shuttle programu, to ze nekdo nevymenil o-krouzek kdyz mel a nezkontroloval mikrotrhliny v lopatce pumpy byl (tragicky) dusledek a nikoli duvod.
Nevim, jestli je to ted jasnejsi. Ale lip to asi nedokazu :-)
(*) tenhle pribeh jsem slysel, neoveroval jsem ze to je pravda, nicmene pro ucely analogie je to jedno.