měl bych takový zvědavý dotaz: co je to "lid"? až doposud jsem se domníval, že lid je cosi, co se sestává z lidí. žijících v daném časoprostoru. tedy že když se řekne, například, "lidi si zvolili Zemana" je to v podstatě totožné s "lid si zvolil Zemana", i když víme, že tato obecná věta ve skutečnosti neznamená "všichni, každý jeden", ale "ta (rozhodující) většina, i když část/někteří ho nevolili".
ovšem teď to skoro vypadá, jako by "lid" byl něco jiného než "lidi", tedy jako by lid najednou nebyl "větší množství lidí", případně "to množství oprávněné volit", a proto by mě zajímalo, jakou novou náplň případně to slovo má.
čistě technicky podotýkám, že ano, že se stává že jednotliví lidé ztrácejí najednou individualitu, když se stávají součástí davu, to však není věc výhradně voleb (tedy vlády realizované prostřednictvím volených zástupců), ale dochází k tomu často, třeba na fotbale, různých festech atd. tedy že skutečnost, že lidé "v hejnu" méně se chovají a jednají jako individuality (kteráž je pozorovatelná okem pouhým, známá a zřejmá), nezdála se mi až doposud důvodem, abych chápal slovo "lid" nějak jinak, s novým významem...
ještě techničtěji lze pak říci, že demokracie je ofc vláda lidí, záleží jen na těch lidech, zda budou zestádnění anebo si budou udržovat vyšší úroveň a pořád jednotlivě přemýšlet... (což rádi nedělají:-)