• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CURDLED: ...a jsi si jisty, že to chceš vědět, Curdlede? ... Curdlede? ... Curdlede?!
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Párkrát už jo. Viz např.
    not half Meaning in the Cambridge English Dictionary
    http://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/not-half
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    WITTGENSTEIN: JJ, pil jako duha. To je cockney, měl jsem něco podobného v Carterové.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Viděli jste někdy podobnou formulaci? (O dokařovi, silným chlapovi z nuzných poměrů):
    He didn’t ’alf drink, but he wasn’t barmy like me mum.

Jakože pil jak duha, i když by to z té formulace nevyplývalo?
    CURDLED
    CURDLED --- ---
    CORWEX: překládáte IRA manuál?
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    CORWEX: "pestrizeni prvniho dratu vedouciho k nalozi sepne ten druhy obvod a spusti explozi" ale asi to pujde rict i lip
    CORWEX
    CORWEX --- ---
    Někdo zběhlý v elektrotechnice? Potřeboval bych poradit, jak se česky řekne collapsible/colapsing circuit. Konkrétně to mám v souvislosti s bombou: "If you cut one wire leading to the charge, it collapses the other circuit, setting off the charge." Zatím mám "pojistný okruh" (a váhám, jestli se autor neplete a okruh nestačí jeden).
    JAEN
    JAEN --- ---
    KAREN: Moc děkuju. Máte prosím někdo jinou zkušenost nebo jiný názor? Případně tip na nějaké oficiální doporučené postupy (třeba od JTP)?
    KAREN
    KAREN --- ---
    JAEN: podle me se to hodne ruzni - nektery agentury po mne pozadujou (nekdy i primo ve smlouve), abych dodavala finalni preklad k publikaci, pripadne abych mela zajistenyho svyho korektora. jiny zase standardne prideli jednu zakazku jednomu prekladateli a jednomu korektorovi, dalsi na to uplne kaslou...

ja si myslim, ze takovej text, kterej jde navic tiskem a ma byt reprezentativni, by mel projit nejakej sikovnej korektor.
    JAEN
    JAEN --- ---
    A ještě jeden k dotaz (odpovědi na ty předchozí bohužel nemám): jaká je vaše zkušenost a jaká by podle vás měla být realita ohledně korektur překladů u publikací typu ročenka, sborník z konference atd.?

Moje představa je, že pokud text má být publikován, měl by překlad vždy projít korekturou jinýma očima (jazykovou a ideálně i stylistickou). Neznám osobně nikoho, jehož překlad by šel hned sázet - i když nemusí obsahovat vyloženě chyby, mohou v něm být překlepy či formulace, které je třeba stylisticky doladit.

Setkávám se ale s praxí, že se od překladatele automaticky očekává produkce textu, který již úpravy nepotřebuje. Dokonce s tím, že pokud přeci jen nějaké nedokonalosti v překladu zůstanou, je pak považován za špatný, ačkoli mu vlastně chybí jen lehká korektura.

Zajímal by mě proto váš názor a vaše zkušenost...
    RIP
    RIP --- ---
    Hm, nejsem přes zbraně, ale tohle:
    (?? Glock thirty-nine... forty five G.A.P.)
    je mi divné, anžto 45 GPA náboje mi ty internety vyhazujou coby hodící se spíš k ráži 45, ne 39. Něco mi uniká?
    (Kromě toho je mi to vyjádření žinantní, asi jako "městská hromadná MHD", anžto to písmeno G v GAP znamená zase jen a jen Glock...)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Je v češtině nějaký výraz pro "bridge" jako část písničky? Přechod?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    CROME: Okey, díky moc. :)
    CROME
    CROME --- ---
    MAGUMI: mrkni na tenhle paper, noise reduction je ustaleny termin v akustice.
    Acoustic Test Chambers and Environments - National Instruments
    http://www.ni.com/white-paper/264/en/
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    CROME: Tam někde tím směrem se pohybuju, ale nejsem si jistý. :)
    CROME
    CROME --- ---
    MAGUMI: tam jde pravda hlavne o tu izolaci, minimal ambient noise reduction?
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    CROME: Určo? To mě napadlo taky, ale nejsem si jistý, jestli to funguje v kontextu akustických komor. Požadavek je 50 db(A), jestli to pomůže.
    CROME
    CROME --- ---
    MAGUMI: SNR- Signal to noise ratio
    Signal-to-noise ratio - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Signal-to-noise_ratio
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Věděl by někdo "minimální odstup od okolního hluku"? Jedná se o specifikace akustické komory pro testování průmyslových výrobků. Nejsem si jistý, jestli to je minimum ambient noise insulation, nebo nějaké ratio, nebo něco úplně jiného.
    IDLE
    IDLE --- ---
    VANEK: Je to produkt podniku Pivo a párek, fotku jsem našla na jejich facebooku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam