• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANEKPŘEKLADY – pomozte se správným překladem speciálních termitů (domácí úkoly neděláme!)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    IRKA: A ta česká verze se mi líbí víc. :)

RIP
    RIP --- ---
    IRKA: Po paměti jsem si téměř jist, že se to tam rámuje s "picnic", něco jako že opravovat chyby po Mitnick není žádnej piknik. Ale taky si rád počkám do večera :-)
    IRKA
    IRKA --- ---
    BALAENA: Paráda, dík moc! Ozvu se.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IRKA: pokud stačí večer, mám ji doma. připomeň se mi
    IRKA
    IRKA --- ---
    Zdravím vespolek, nemáte prosím někdo po ruce anglický originál knížky Pan Kaplan má stále třídu rád nebo nevíte z hlavy, jak v něm zněla tato věta: „Tumaš chipi, Mitnick, sněs jich plnej pitlik“? Nedaří se mi dogooglit ani ebook verze není nikde k mání :( Díky moc!
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zdravím, je prosím "practice group" totéž co "working group"?
    Kontextu mnoho není: "we act as advisors to clients seeking reputation and issue management initiatives across our 6 practice industry sectors and 2 practice groups"
    KAREN
    KAREN --- ---
    AMANT: Zkusim priste. Jen co se poladim v kadernictvi.
    AMANT
    AMANT --- ---
    CNV: na zaklade tohohle bych rekl, ze nejblizsi cesky termin je provozni reditel, protoze ten prezident, pokud ta funkce rovnou nesplyva s CEO, ma nebjliz k COO..
    CEO vs President - Difference and Comparison | Diffen
    https://www.diffen.com/difference/Chief_Executive_Officer_vs_President
    CEO vs. President: What's the Difference?
    https://www.investopedia.com/ask/answers/difference-between-president-and-ceo/

KAREN: presidentovi obvykle muzes rict "I need to speak to your manager", Karen. CEO uz ma nad sebou jen predstavenstvo spolecnosti;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    CNV: Nejsem schopna se tim prokousavat, ale prostym googlenim lze dohledat rozdily mezi CEO a president. Nekdy je president 2. nejvyse postavenej, jindy je zaroven ceo. Hlubsich vhledu nejsem schopna, ja tohle nejak nedavam...
    CNV
    CNV --- ---
    Překládáte "president of a corporation" jako prezident společnosti, nebo generální ředitel společnosti? Pokud druhá možnost, tak co je CEO? :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    CNV: buď jak říká DEMENCE, nebo uvést jako hlavní český překlad a do závorky za něj kurzívou originál. alespoň to je třeba úzus při zavádění nových termitů v populárně vědecké i odborné literatuře.
    DEMENCE
    DEMENCE --- ---
    CNV: víš co miluju an anučných knihách?? když mají u takovejhle výrazů písmenka nebo číslíčka a vysvětlující doušky o více než dvou řádcích buď přímo na strance pod textem nebo vzadu.... :D :D O_o
    CNV
    CNV --- ---
    Jak zacházíte v populárně naučných knihách s názvy méně známýc organizací a institucí?
    Mám v textu třeba Stern Center for Business and Human Rights. Chci uvést původní název pro případ, že by si to čtenář chtěl vygooglovat, ale zároveň ho přeložit pro čtenáře, který neumí anglicky. Je lepší přeložit a do závorky uvést originál, nebo opačně, nebo vůbec?
    Když je to třeba ministerstvo něčeho nebo Organizace spojených národů, tak je to jasné, ale tohle mě stresuje :D
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ROMI: Jen v národních státech s dominantním bílým etnikem, samozřejmě. V Číně nebo v Africe papalášů moc bílejch nebude. Já to samozřejmě formuloval do českého kulturního kontextu.
    ROMI
    ROMI --- ---
    Papalas musi byt bily?
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    GAARQ: Koukam, ten muckety muck / muckamuck je presne ono! Diky.
    A omlouvam se za zbytecny dotaz.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAGUMI, KEMAL: o pár řádek níž jsem měl podobný dotaz (GAARQ). co se týče toho českého významu (ten kdo má moc a demonstruje ji), našel jsem "knocker" (ale to je dialekt), "panjandrum" (moc staré) nebo nedávno "muckety muck" (docela moderní a trefné).
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    KEMAL: Možná jsem se nevyjádřil přesně. Slovo "papaláš" má v češtině jiné konotace než libovolné anglické ekvivalenty. S tím nic nenaděláš, to je věc rozdílných kultur. Takže buď si vystačíš s některým z těch ekvivalentů, co jsem ti dal (ale daly by se vymyslet i další), nebo to budeš muset opsat. :)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    MAGUMI: postarsi bily muz ve vysoke funkci, z niz mu plynou prebendy a zadna odpovednost a kteremu jsou dovoleny veci beznemu obcanovi nedostupne.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    MAGUMI* top brass, ne big brass. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam