• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    RSZ
    RSZ --- ---
    LEXXA: a nebudeš v kiltu ve VB působit jako rozjívenej černej američan v moravském kroji někde u hodonína? jen se ptám...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    NEVILL: vetsinu casu stravim v kiltu tak prave proto jsem na to myslel.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    KALIF_WH: super, díky moc za důkazy. Naprosto výmluvné !
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEXXA: Sgian-dubh je sice dobrý nápad, ale legální je jen coby součást skotského národního kroje...
    AMANT
    AMANT --- ---
    KALIF_WH: takze dlouhodobe vareny ziletky vykazujou plus minus stejny opotrebeni, jako pouzivany. ok. a to je argument na podporu jakyho tvrzeni? ze kdyz omyju nuz teplou vodou, tak jsem maniakalni nicitel, nebo je ten vliv zanedbatelny?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    potrebuji inspirovat.
    ceka me cesta do UK a chci si vzit nejaky nuz sebou. primarni ucel sebeobrana.
    co si mam koupit aby to bylo legalni a zaroven to nevypadalo jako z kuchynskyho setu hello kitty.
    napadl me sgian-dubh ale nevim jestli mi to nekdo stihne vyrobit v nejakem rozumnem terminu.
    MCFLY
    MCFLY --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: Kotvu míval ve znaku Mikov imho.
    VXP
    VXP --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: se zeptej tady...

    Knife.cz - Fórum - Pomoc s identifikací
    http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid=53&g=posts&m=880672#880672

    SURG ví všechno :D
    KROKODILE
    KROKODILE --- ---
    LODBROG: Z hlediska koroze je to blbost. Vliv bude mít neusušení nože, resp. ponechání mokrýho/zamazanýho nějakou agresivní srágorou (super je např. kečup).

    Obecný pravidlo je deset stupňů nahoru 2-4× rychlejší reakce. Pokud se nebavíme o krájení pěti kila horkýho masa tak mi přijde situace, kdy se nůž z pokojových cca 25 stupňů nahřeje na 45 dost nereálná. A velkou roli hraje jak dlouho na vyšší teplotě vydrží.
    JAHODOVE_PYRE
    JAHODOVE_PYRE --- ---
    Díky všem za příspěvky ohledně tupení vs. teplá voda.
    Nechci bejt nevěřící Tomáš, ale stejně tomu nějak něvěřím
    KURE
    KURE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: vysvetleni je, že lidi bez znalostí o tom jak svět funguje, věří na kdejaký kraviny.
    DRACONIK
    DRACONIK --- ---
    Nechal bych si doporucit sekeru.
    Chci sekeru stipaci, na smrk a habr. Spalky budou cca 30cm dlouhy. A obcasne prace kolem chaty - tzn kaceni mensich stromu, zpracovani pokacenych stromu (usekavani vetvi atd.)
    Fiskarsku asi uplne nechci - nebavi me ten umelej material...

    Zatim mam vybranou Hultafors:
    SEKERY | Sekera HULTAFORS univerzální hmotnost 1750g HY10-1,75 800 | BUSHCRAFTshop.cz | Vše pro život v přírodě
    https://www.bushcraftshop.cz/...RY/0/5/904-Sekera-HULTAFORS-univerzalni-hmotnost-1750g-HY10-1-75-800

    Zaujala me jeste znacka Helko:
    HELKO Classic Line, leštěná 1600 g | Sekery Helko
    http://www.sekery-helko.cz/katalog/59-helko-classic-line-lestena-1600-g.html
    Ale u toho si nejsem jisty kvalitou...
    BAT
    BAT --- ---
    FINSON: ...tak se ti nabrousi, ale musej bejt pritom namoceny ve vode, jinak to nefunguje (a doporucil bych vody destilovanou, ta je na to nejlepsi).
    FINSON
    FINSON --- ---
    Takže když si budu dávat žiletky do ledničky...
    JIKE
    JIKE --- ---
    JAHODOVE_PYRE: zkus jednu vec. Silný proud vody ze sprchy co nejsilnější trisky co jde aco můžeš ucpat aby tam byl treba jen 1-3 paprsky vody. Namot na tupou ziletku - studenou / ledovou vodu. A zjistíš ze se ti trochu nabrousila. Pokud to udelas teplou či horkou - otupi se. Zkoušel jsem to snad 50x za ta léta a stejny výsledek. Je to z zvláštní ale neměnil jsem diky tomu již 5-7 let přesně uz nevim datum nákupu hlavu jako je gillet Mach 3. (Mam wilkinson swords).
    CROSS
    CROSS --- ---
    Tak proto si vždycky po teplý sprše připadám takovej otupělej
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    BAT: Zajímavé. To je těch pár stupňů (teplou vodu bych řekl tak od 25 stupňů vejš) takový rozdíl? Jak v kmitání atomů, tak v devastaci materiálu?
    Neřekl bych vařící, ale už jen teplá..?
    BAT
    BAT --- ---
    JAHODOVE_PYRE: Je to presne z toho sameho duvodu proc se durazne doporucuje nozem krajet zeleninu a podobne suroviny vyhradne za studena.
    Je to protoze v ohrate vode molekuly kmitaji a vibruji mnohem rychleji nez ve studene, a jak narazi na ostri noze, tak ho pochopitelne tupi a povrch noze obecne slabe narusuji, cimz prispivaji k obecne rychlejsimu opotrebeni a reziveni (dokonce i u nerez materialu!!!).
    Tepla voda je proste svinstvo, bacha na ni!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam