• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKENOŽE -
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    SPIRALCZ: no, jen pokud tim nozem pak delam cokoliv s potravinama, tak bych cistic brzd radsi vynechal :)

    idealne asi do ultrazvukovy lazne, ale kdyz neni, tak ten tip s kypricim praskem zni zajimave, to bych zkusil
    SPIRALCZ
    SPIRALCZ --- ---
    VACA: a nebo také Čistič kotoučových a bubnových brzd ve spreji ale je pak potřeba multitool pořádně naolejovat
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    VACA: Kartáček, vatičky a tak...tady je postup přímo od Leathermana:

    How To: Clean a Multi-tool
    https://www.youtube.com/watch?v=2xWOyK1hZpw
    VACA
    VACA --- ---
    DYSTOPIK: tak to mě vubec nenapadlo, a dává to smysl. Díky za super tip
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    VACA: mě bez komplikací posloužilo prosypat kypřícím práškem a zalejt horkou vodou. Vyžene to bordel ze špatně dosažitelnejch míst
    VACA
    VACA --- ---
    máte nějaký tipy jak pořádně zevrubně vyčistit leathermana?
    Rozebýrat se mi to uplně nechce, ale prostě nouzově sem ho používal na nějaký jídlo, a samozřejmě to mam celý zaflákaný, i v teh futrech... (mj. to je přesně důvod proč jsem leathermana nikdy nepovažoval za plnohodnotnej nůž. Ale lenost zvítězila, když už tam ta čepel je..:)
    Nejak mě nenapadá nic lepšího než to hodit na nějakou dobu do horký jarový vody, pak pořádně vymáchat vysušit a promazat.. Tak jen jestli mát někdo lepší tip:)

    Nebo sem si řikal dát ho do nekolika silnejch ponožek zavázat a hodit s prádlem do pračky:D ale to nevim jestli už neni trochu extrem...
    Že by jako pak byl novej. Teda ne, jen vypranej v perwollu :D :D
    Vobčas takhle ňáký věci čistim, třeba knoby z mixáku (vono když jich máš 300 tak to ani jinak nejde..)
    MATT
    MATT --- ---
    btw: ke kamenum se daj poridit/vyrbot ruzny vychytavky na hlidani toho uhlu.. napr.
    Whetstone sharpening helper by Rejd - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:2493459

    Knife Sharpening Guide | Arca Acuta by smgill - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:2413349
    FINSON
    FINSON --- ---
    BLOWUP: OK, jiný hřiště :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    FINSON: ja pouzivam wicked edge prave proto, ze mam u kazdyho noze evidovany jak ho pro brouseni upinat abych ho brousil stale ve stejnym uhlu. To z to udela fazetu vylestenou jako zrcadlo mi snad ani neprijde rozhoujici, spis fakt ze ten nuz potom staci prejet jenom jemnejsima diamantama nebo keramikou a je to setrnejsi k odbrusovani materialu z ostri, protoze nemusi pokazdy mordovat nove geometrii. A samozrejme, krome ty preciznosti je to diky ty eficientnosti i rychly. Na kamenech rucne jsem brousil dlouhy leta, ale uz jsem je od ty doby co mam we nikdy nepouzil, ten rozdil je frapantni.
    STALK
    STALK --- ---

    hle k čemu sem přišel - ocílka placatá, vypadá jak gladius - hodně jemná - nebo už lety sešlá nevim. na oceli vyraženo VOLK-STAHL,- krásná věc. google mi moc neřekl tak kdyby někdo dokázal říct co je to zač byl bych rád. Osobně tipuju že je to řeznická ocílka - podle tý krávy, německá/rakouská výroba a plácnu - 20tý 30tý léta? ale fakt jen tipuju
    FINSON
    FINSON --- ---
    VACA: Tohle jsem taky četl a zkoušel s tím neoprenem, funguje to, ale jako se vším, člověk si to musí osahat a dostat to do ruky, je potřeba zvolit správný přítlak, spíš menší než větší. Jinak to jde i na tom kameni a pak doleštit na kůži. Ta kůže obecně je řekl bych dost důležitá, i z gritu 3000 je obtažení na ní vs. bez něj docela poznat. Pokud teda testuješ jemné řezání, u sekáče je to jedno :-)
    Myslel jsem svůj příspěvěk tak, že broušením z ruky, právě tím, že člověk neudrží pořád stejný úhel, na tom ten konvex časem nevyhnutelně vytvoří - všechny staré nože (jakože staré ve smyslu, že je nosili naši dědové) to ostří takhle mají (pokud tedy nejsou spíš doprasené).
    VACA
    VACA --- ---
    FINSON: Konvex mam jenom jeden, za to ale krasnej od TT, je to suverene jeden z nejostrejsich nozu jakej jsem kdy mel. Jako neni to britva ale je rezivej jako ďas..
    Na nej bych ten bych tim DMT alignerem samozrejme nesahnul, to by bylo fakt hulvatsvi vuci tomu nozi a uzasne vytvorenymu komvexu.
    Prej je dobrej kus neoprenu a na to brusnej papir, ale necham si poradit vubec se v tomhle neorientuju jestli je papir jako papir a rozhoduje jenom grit, nebo jsou tam i nejaky rozdily co se vhodnosti pouziti tyce..
    VACA
    VACA --- ---
    PROZAC: Alternativu k lanskimu, ja treba pouzibam sadu DMT aligner, jsou to prumyslovy diamanty, postupem casu jsem to jeste rozsiril o super fine grit a keramiku, myslim ze od belskyho, dela rozmer co do toho upinaku presne pasuje. Asi bych ji nepotreboval ale chtel jsem to zkusit.
    Klema je z naky umelotiny takze noze neposkrabe ale na velky noze to neni.
    Jakoby ja nejsem expert prez brouseni, asi by mi i stacila jen ta zakladni sada, i kdyz ten superfine grit je celkem znat, ze jde brit do “zrcadla”, ale mohna je to zbytecnost a stacila by kuze.
    Na ten diamant se prej nesmi olej, to uz tady padlo. Jinak mi to prijde nenarocny, vodou to jde velmi snadno ozivit.
    Je to ale na maly noze, spis vlastne kapesni noze, u vetsich nozu musis posouvat ten upinak a je to pruda, a taky to imho ztraci na konzistenci protoze delku cepele vetsiho noze brousis na dvakrat. Spis stredniho, nez vetsiho. Na vetsi noze natoz treba naky kukri to fakt neni, a myslim ze i na hrbet cepele cca nad 5mm uz to taky neupnes..

    Ale jakoby jinak si nestezuju, o brouseni vim defakto kulovy a stimhle jsem noze nijak nedomrvil, brity maj celkem pekne konzistentni.
    Ja jsem se bal hlavne toho, ze kdybych to delal jen rucne tak by to bylo jako kdyz pejsek cura, ale nezastiram ze je zatim trochu lenost se s tim vic zabejvat a ucit se to. No taky se mi nechtelo se to ucit na nozich ktery mam rad. A ty co rad nemam asi nemam :D Asi by bylo spravny si poridit nakou obyc kudlu a na ty si to zkouset a ucit se, ale jak rikam, lenost, ostuda :D
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    DACELO: next level je keramická ocílka, ta i brousí. nedávno sem dělal kudlu z japonské papírové oceli a jak to jde nabrousit je nesmysl, břitva hadr. ale bez ocílky bych to nechtěl, ostří se rádo ohýbá (jestli víš co myslím). Na kuchyňský nože ale top ocel, kámoš kuchař si chrochtá.
    FINSON
    FINSON --- ---
    IXTREMIST: Hm, já právě vycházel z toho, že když jsem se to podle videa naučil já, tak už to fakt musí zvládnout úplně každej (kromě mojí tchýně, ale ta se hlavně nic učit nechce).
    Ale možný to teda asi je.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: Ale btw, existujou lidí, co se kamen nenaučí ani kdybys nad nima stal měsíc.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    KURE: Jasný, chápu jak to myslíš. Já třeba přesnost úhlu na fazete prostě chci, zvlášť když ten nůž jde ven. Ale máš pravdu, kuchyňský nože pro ženu brousím na cerax 1000 šutru :-))
    FEEX
    FEEX --- ---
    PROZAC: vzdyt to tu proběhlo, spyderco triangle
    KURE
    KURE --- ---
    PROZAC: no a brousit co?
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    NEVILL: za ty prachy leda, ze by to nabidnuli hardtasku jako dalsi must-have nozik, i kdyz to ANV, ktery to pro ne ted vyrabi, bude precijen kvalitnejsi byt ze stejny lowend oceli :D by me stejne zajimalo ten jejich proces na novy vyrobky, protoze pevnej nuz od Mikovu za 5k z N690 je dost mimo, kdyz za 3-4k ti udela nozir nuz namiru klidne z elmaxu a podle tvych pozadavku a ja nedavno koupil cold steel SRK CPM-3V asi za 2k (novy z eshopu) a to prezije vsechno a jeste to odkazu detem :D
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    PROZAC: Já teda používám Lanski. Sice je ten jejich tool kritizovanej že ta karbidová část je moc agresivní a keramická zase moc jemná, ale celkem mi vyhovuje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam