• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Aha, takže na ristretto musí být jinak namleto, a nikoliv kratší extrakce - v tom případě jsem řádné ristretto ještě neměl.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    no dobře, nechce se mi vůbec nic užitečnýho dělat :) , tak stručný přehled

    espresso - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, extrahovaná po dobu 20-30 sekund, pod tlakem asi 9 barů, vodou o teplotě asi 93 st.Celsia, o výsledném objemu 20-30 mililitrů. Výsledná viskózní tekutina obsahuje asi 5 mm vysokou vrstvu elastické cremy.

    ristretto - malá silná káva, připravená ze 7-10 g jemně mleté kávy, avšak jemněji než na espresso, abych při dodržení stejných podmínek ohledně teploty, tlaku a doby extrakce dosáhli výsledného objemu do 20 ml

    espresso macchiato - espresso zalité troškou mléka a mléčné pěny, podávané v šálku o objemu asi 80 ml

    cappuccino - mléčný nápoj podávaný v šálcích o objemu 150 - 180 ml, obsahující espresso a zpěněné mléko, výsledný nápoj má pak asi 1 cm vysokou pěnu, objem 150-180 ml a měl by být přirozeně sladký, ale zároveň nepohlcující chuť kávy, o teplotě, která umožňuje okamžité napití.

    café latté - mléčný nápoj připravovaný z espressa a teplého mléka, v šálku o objemu okolo 250 ml, obsahující miminum mléčné pěny

    latté macchiato - mléčný "long drink" připravovaný do vysoké sklenice o objemu asi 300 ml, obsahující zpěněné mléko, asi 3cm vysokou pěnu a espresso

    café au lait - nápoj pocházející z Francie, servírovaný původně v polívkových miskách, obsahující zpravidla překapávanou kávu zalitou teplým mlékem s miminem mléčné pěny



    Takový základ, snad jsem nic nespletla.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    ZUZKAOU: moje angličtina je víc než dost mizerná :-/ právě proto jsem se ptala na nějaký český web.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANYSA: anglická wikipedie ;-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ANYSA: ne :) ale až dopíšu bakalářku a udělám státnice, tak to můžu sepsat :) Nebo si můžeš sehnat knihu O kávě od Petry Veselé, je to tam celkem dost názorně popsáno.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TEREZZZKA: tak nejenže nevím v tvé anketě co polovina pojmů znamená, ale vlastně ani nevím, jaké jsou rozdíly mezi kávou macchiatto, latté, cappuccino, ristretto a spousta dalších názvů, které vídám v kavárnách. A navíc je ani neumím správně vyslovit. Nemáš tip na nějaký web kde by to bylo hezky česky všechno vysvětlené ?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Zahlasujte mi, ze zvědavosti, kdo ten klub nesledujete... dík :)
    [ TEREZZZKA @ ANKETY všech témat ]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_SKA: ha - tak já si nedávám "nejmenší kafe jaké umíte uvařit s mlékem." ale flat white, dobré vědět ;-)


    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LA_SKA: Skoro nikde. Ono záleží, co vlastně chceš za Flat White. Zkus Cup Up na Vinohradech, tak jsme ho s panem Smrčkou zkoušeli :-)
    LA_SKA
    LA_SKA --- ---
    Poradíte, kde v Praze dělají Flat White?
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    LEON_CHAMEAU: Citim sa hyckana a je to super.
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Tak dalsia pochvala. V utorok objednany degustacny set z Doubleshotu, dnes mi prisiel do prace, pripravila som podla navodu pre french press (mily bonus navyse, pridany navod) Colombia Carlos Imbachi, vyplnam si degustacny formular a uz ma vobec nestve, ze je cutoffovy tyzden :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    RACHELKA: nikdy jsem neudělala dvakrát stejnou kávu ani při použití stejný metody, takže bych řekla, že jo :) kdybys to chtěla moc pitvat, tak záleží třeba na zalévání - do ústí drippu se vejde vždy míň vody než do chemexu, tzn. v chemexu pod vahou vody bude extrakce o něco málo rychlejší než v drippu... ale jinak velmi zásadní rozdíl - jako např. když děláme doma dripp a zároveň aeropress, tam už je to znát - necítím...
    RACHELKA
    RACHELKA --- ---
    hmm je nejaky chutovy rozdiel medzi kavou ktora je pripravena v drippery a chemexe? ak bereme do uvahy ze na pripravu pouzijeme ten isty typ kavy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VRATENKA: bah - běž si někam koupit pořádné, čerstvé kafe a na aukru pořiď starou etu s mlecími kameny za 200. Pěna/nepěna crema/necrema, chuťový rozdíl je propastný. Jak z moka konvičky, nebo z frenchpressu.
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VRATENKA: ale minimalne si to cerstve namel, to je to nejjednodussi a nejlepsi, co muzes udelat :)
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    PIPAL: v tom pripade si s nejakou penou nebudu lamat hlavu, ale az mi jednou vyleze, tak budu mit radost :-)
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VRATENKA: nikoliv jen cerstve namlety, ale take i relativne cerstve prazeny. Penu dela u kavy CO2, ktere se z ni uvolnuje nejvice po vyprazeni (kulminace cca do tydne po prazeni). Se starim kavy mnozstvi uvolnovaneho CO2 klesa.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    TEREZZZKA: dik, zkusim s tim nejak zaexperimentovat.

    LUKAS87: tak cerstve namlety nemam, zkusim to tedy nekdy s nim.

    BLACK_ONYX: praveze na videich na youtube to ma i z moka konvicky krasnou penu.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VRATENKA: cremu to asi mit nebude, neni to espresso.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam