M4Y4:
MAR_TINA: Minulý týden mi jeden barista taky tvrdil, že Espresso je nejzdravější způsob přípravy kávy. Přitom si podle mě protiřečil v následujících věcech. Tvrdil totiž, že u espressa se do šálku uvolní cca 1200 různých druhů látek a u filtru jenom 400. Myslím si, že s vyšším počtem látek se i zvyšuje pravděpodobnost, že tam bude něco škodlivého. Kromě toho taky tvrdil, že málo pražená káva (evidentně neměl rád Doubleshot) je nezdravá, protože v ní zůstávají oleje, který se potom extrahují. Spíš jsem získal pocit, že z hodně pražené kávy bude pro oleje snazší se dostat do šálku než naopak...
Další věc je podíl kofeinu. Filtr má obvykle vyšší podíl, ale také mnohem větší objem. na 1ml má espresso určitě vyšší podíl kofeinu než filtr. Jasně, jako "rule of thumb" na tom něco bude, ale pokud chci hodnotit metodu přípravy, tak mi espresso připadá jako velký svinstvo. Nějakýho baristu jsem zase slyšel říkat, že "espresso je snad ta nejmíň přirozená příprava kávy." Pravdou je, že tak vysoký tlak a teplota asi nebudou úplně šetrné:-)