• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Diskuze je těžká především s tebou, jelikož nedovedeš uznat vlastní omyl.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: a maji pode tebe stejnou kompozici?
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: nechovej se jako politik, odpovez prosim na jasne polozenou jednoduchou otazku, dekuji.

LUKAS87: jak jsem psal, nefotograf. To je pak tezka diskuse.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: a btw co to je zase za dotaz kdyz jsou z ruzne vzdalenosti? za predpokladu ze jsou ze stejne velkeho cipu, tak jasne ze ta co je vice z dalky (49) stejna vysec, mensi zorny uhel.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: sem v praci a nacita se mi to tu hodinu, navic me tahle diskuze s tebou davno nebavi a ani nechapu co chces dokazat. ohnisko je pro tebe synonymum zorneho uhlu a v tomhle pohledu pak vsechno co jsi rekl je pravda. ja tyhle pojmy rozlisuju a nic ti dokazovat nechci.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    btw kdyz jsme u tech dx sirokacu. srovnaval nekdo tady nikon 10-24 a 12-24?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Dokud bude ohnisková vzdálenost definovaná jako podíl lineární velikosti obrazu v ohniskové rovině k zdánlivé velikosti předmětu nekonečně vzdáleného, nebude se ohnisková vzdálenost se změnou rozměru snímacího média měnit, neboť je na této veličině absolutně nezávislá.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ROZI: a chces nutne novou? rekl bych ze svetelnost u tohohle ohniska az tak dulezita neni.
    ROZI
    ROZI --- ---
    YNZA: ta tokina za 6 - 7 kde? asi ne nova co?
    MORPHLER:
    cim levneji, tim lip...docela se mi libila (na papire) Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 , ale davat za ni 14,5 K se mi nechce...jeste jsem koukal na sigmu 10-20/4 - 5.6...nevite co ta? :)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: myslim ze dulezita odpoved na tohle byla, ze DX skla maji ohniskově stejne znaceni jako FX, tedy prepocitat musi vzdy vse.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: no tvrdil si to, sic neprimo, tim, kdyz si napsal, ze se ohnisko objektivu se zmenou velikosti snimace nemeni:

JADER_NOMAK:
    "Mám 28mm a 50mm, díky crop faktoru se mi z toho stali uplně jiná ohniska - pro mě vše krát 1,5. To jsem pobral. Ty novější objektivy mají na těle stále ohniskový vzdálenosti podle kinofilmu, takže vždy musím přepočítat faktorem nebo od nějaký doby se to už píše přepočteno? "

LUKAS87:
    Ohnisková vzdálenost je fyzikální veličina, jež je jednou daná konstrukcí objektivu a nazdar. Že máš menší čip, čili z obrazu objektivu vysekáváš menší část, než na kinofilmu, znamená, že se ti mění úhel záběru; ohnisková vzdálenost zůstává stejná.

Takze on se zmeni zorny uhel, ktery pak odpovida 1,5 nasobku objektivu na FX, ale podle tebe se nemeni ohnisko? Trosku postavene na hlavu.
    YNZA
    YNZA --- ---
    ROZI: tokina 12-24/4? nebo nikkor to same. nedavat 15, stoji 12 dyz se zadari. tokina i 6-7 a opticky je hooodne podobna
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ROZI: do kolika K je pro tebe levne a jak moc siroke bys to tak chtel?
    ROZI
    ROZI --- ---
    a ted zkuste jeste srovnat DX, FX a stredoformat :D...

BTW. nejakej dobrej, levnej sirokac na D90? prosim o radu
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: presne- nehovoris o bokehu, nehovoris o deformaci, jen porad trolujes kolem neceho, co je od zacatku jasne. ohnisko se nemeni. zorny uhel ano a proto se lidove pro zjednoduseni rika ze se meni ohnisko.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: no prave ze jo, viz moje fotky na pocatku teto debaty. To je moje fotopraxe. Vim co chci mit v zaberu, tak se proste prizpusobim. Tim, ze mi DX snimac udela vyrez, tak holt musim poodstoupit, abych mel v zaberu totez (nehovorim o bokehu), co bych mel s FX.

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    PLAYER: Kde jsem tvrdil, že nemůžeš přizpůsobit vzdálenost fotoaparát-objekt tomu, jak se mění zorný úhel se změnou velikosti snímacího média?

YNZA: Jestli máš hodně G objektivů, pak F100. Jestli máš i nezprzněný skla s clonovejma kroužkama a vyhovuje-ti nastavování clony a ostření levou rukou, pak rozhodně F90x.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    PLAYER: tak ne no .)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MORPHLER: nerikej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam