• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TORInyx :: novinky v systemu
    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    právě TEĎ je asi nejblíž tomu, co by se dalo označit za dvacáté výročí Nyxu, tak bych tu měl při té příležitosti pár novinek ohledně jeho budoucnosti :-)

    TLDR: Brzo to tu celé rozjebu upravím. Pak to snad dám zase rychle dohromady. Když se zapojíte do testování, nebude to snad tak moc bolet. Mimo jiné bude také potřeba upravit aplikace napojené na API, jinak přestanou fungovat.

    A ted' delší verze...

    Asi je zřejmé, že posledních pár let se tu nic moc neděje, což je dáno mojí pracovní vytížeností i nechutí se hrabat ve stávajícím kódu. Přece jenom je na něm už dost znát doba vzniku a místy je to opravdu peklo.

    Nicméně každý potřebujeme nějaké hobby na dlouhé zimní/pandemické večery a tak jsem před časem (ok, poměrně značným časem :-)) začal postupně Nyx přepisovat...od základu (jako FAKT od základu, včetně jiného programovacího jazyka, databáze a tak vůbec...). Než se vyděsíte, z pohledu uživatelů se toho zas tak moc nezmění, Nyx by měl vypadat a fungovat téměř identicky jako nyní, jen uvnitř bude napsaný (doufejme) lépe, což pomůže v rozvoji a udržovatelnosti do budoucna. Nicméně samozřejmě se mi nechtělo přepisovat funkce, které dnes používá naprosté minimum lidí nebo si nejsem jistý jejich užitečností, takže některé takové funkce zmizí, případně budou minimálně zpočátku fungovat ve zjednodušené podobě. Nynější nástřel toho, co zatím nemám v plánu dělat, je zhruba následující:

    - Statusy na úvodní stránce (co bude na úvodní stránce zatím řeším, přikláním se k možnosti tam upozornit na existující k nové diskuze/události apod.)
    - Vyskakovací okna s poštou (stále bude nějaká okamžitá notifikace na příchozí zprávu)
    - Blok
    - Málo používané možnosti nastavování / přizpůsobování

    S pozitivy je to složitější...ano, nový Nyx bude uvnitř hezčí, bude mě při vývoji víc hlídat abych neudělal stupidní chyby, bude rychlejší (na serveru i v prohlížeči) a opravil jsem v průběhu psaní spoustu věcí, na které jsou tu roky stížností...ale to jsou takové obecné žvásty, žeano :-) Takže to nejvýraznější plus bude nejspíš nové API, pokrývající defakto kompletní funkcionalitu - mobilní aplikace budou mít možnost dělat cokoliv, ne pouze omezenou sadu základních funkcí jako teď.

    Každopádně Nyx není triviální kus SW a takovým přepisem jsem si ukousl pořádné sousto a nepochybně je v nové verzi plno chyb. Takže bych byl rád za jakoukoliv pomoc s testováním a trpělivost během oprav před i po nasazení. Počítám minimálně s několika měsíci, kdy nová verze poběží někde bokem a bude k dispozici pro testy a pro vývoj aplikací proti novému API. Tahle verze má vlastní databázi, která se jednou za čas zahodí a namigruje znovu z ostrého Nyxu. Tj. na testovací verzi můžete bez obav tropit libovolné blbosti, zpět na ostrý Nyx se nic zpět nedostane :-)

    Najdete jí zde:
    https://alpha.nyx.cz/

    Detaily a průběžné zpravodajství:

    - [ nyx :: nová verze - testování ] - diskuze pro lidi, kteří chtějí pomoci s testováním - zde prosím hlásit nalezené chyby, kde jsem na co zapomněl atd...
    - [ nyx :: nová verze - novinky ] - diskuze pro testování - informace o opravách chyb, provedených změnách atd...ať se to v předchozí diskuzi neztratí
    - [ nyx :: API ] - zde budu popisovat změny v API
    - [ Vývoj nového NYX klienta pro iOS (následovník pro iNyx, Nyx for iOS) - aktuálně FYX by LUCIEN ] - diskuze o Lucienově aplikaci pro iOS a snad časem i pro Android - zde můžete přiložit ruku k dílu, podpořit vývoj nebo alespoň pět chvalozpěvy na vývojáře, aby měl(i) motivaci aplikaci upravit a dodělat Android verzi :-)
    - [ Nyx pro iOS ] - klub o mojí iOS aplikaci, kterou budu teď postupně upravovat
    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    tak je možné objednávat výroční trička a hrnky. Všechny potřebné informace najdete zde.

    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    díky za vaše hlasy v anketě o motiv na výroční tričko nyxu. Výsledky jsou vyhlášeny: [ AETHER @ Nyx slaví 20 let!!! ]
    Vyhrál návrh od FACEO, můžete si v mezičase vybrat, jaký byste chtěli hrnek: [ AETHER @ Nyx slaví 20 let!!! ] a dámy vybírají také střih triček: [ AETHER @ Nyx slaví 20 let!!! ]
    Kdo chce polo tričko, hlaste se zde: [ AETHER @ Nyx slaví 20 let!!! ]
    NYX
    NYX --- ---
    Tak uz jedem na novem serveru. Snad se neobjevi zadne zasadni problemy. Kdyztak hlaste. Diky
    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    v nejbližší době bude následovat pár důležitých sdělení, proto jsem tenhle klub přidal lidem do sledovaných.

    Nejspíš pamatujete předvánoční výpadek. S velkou slávou odešla management karta a protože má celý server již něco odsloužíno a zaslouží odpočinek, rovnou jsem objednal nový. Je připravený a umístěný do datového centra (https://www.greenhousing.cz/) a nedočkavě čeká na nějaký provoz.

    Takže někdy v nejbližších dnech brzy ráno vstanu, vyhodnotím, jestli se mi chce lézt z postele, vypnu ostrý nyx, přenesu databázi a soubory a spustím na novém železe.

    Tradičně budu informovat na Twitteru: https://twitter.com/Nyx_cz
    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    tak tentokrat opravdu velka omluva za vypadek. Vyhnila karta pro vzdalenou spravu a vzala s sebou zbytek stroje, takze to po restartu vubec nenabehlo (ach ta ironie). Rucne sla chyba nakonec preskocit, ale je asi stejne cas na novy server.

    Jako omluvu za zpusobeny stres jsem vsem pridal mesic premiovky.
    NYX
    NYX --- ---
    Pardon za vypadek. Pocitace jsou mrchy :-)
    NYX
    NYX --- ---
    Ahoj,
    vypada to, ze budeme chvili travit vic casu doma, tak jsem vsem dal dva mesice premiovky at je to aspon o trosinku mensi opruz.
    A vsem preji pevne nervy. Diky za pozornost.
    NYX
    NYX --- ---
    Vazeni, rozmohl se nam tu posledni dobou takovy nesvar. Mam pocit, ze lide zapominaji na slusne vychovani a diskuze prilis casto sklouzava do vzajemnych urazek. Zkusme to udrzet trochu na uzde, at nemusim pristoupit k nejakym represim. Diky
    NYX
    NYX --- ---
    KB ted posila chybne informace o prichozich platbach, takze se obcas nenahodi spravne premiovka. Pokud se vam tedy dejme tomu do dvou pracovnich dnu nepripise, dejte mi prosim vedet a ja to udelam rucne.

    Opravu pry hodlaji nasadit nekdy v pulce listopadu.

    Pardon za problemy. Diky
    NYX
    NYX --- ---
    Pokud by tu nekdo mel stejne heslo, radeji si ho zmente

    Lapiduch.cz
    http://www.lapiduch.cz/
    NYX
    NYX --- ---
    V dohledne dobe budu rusit tu interni galerii, asi nema smysl ji tu nechavat. Odzalohujte si prosim co je potreba. Diky
    NYX
    NYX --- ---
    Pokud používáte iPhone (s iOS7 a vyssi), můžete zkusit novou aplikaci pro Nyx.

    Odkaz na stazeni:
    Nyx on the App Store on iTunes
    https://itunes.apple.com/us/app/nyx/id920743962?ls=1&mt=8
    (nedari se mi ji v appstoru "najit", mozna to chvili potrva, ale otevreni odkazu na telefonu by melo fungovat - v ceskem i US storu)

    Diskuze (at se to neplete s iNyxem):
    [ Nyx pro iOS ]

    Je to prvni verze a moje prvni srazka s ObjC, takze se tam urcite najde "par" chyb, nicmene pouzitelne to snad nejak je :) Na nastence v diskuzi je budu evidovat (a opravovat), nicmene vzhledem k trvani schvalovaciho procesu chvili potrva nez opravy probublaji do appstoru.

    Appka je samozrejme zdarma. Pokud mi chce nekdo podekovat/prispet na vyvoj, pouzijte premiovku. Diky :)
    NYX
    NYX --- ---
    Behem dopoledne bude kratky vypadek.
    NYX
    NYX --- ---
    Jen info k Heartbleed bugu: OpenSSL upgradovano rano v sedm, pred chvili jsem pro jistotu vymenil certifikat.
    NYX
    NYX --- ---
    Jen chci upozornit, že jsem udělal nějaké změny, tak kdybych něco rozbil, dejte vědět. Fungovat by všechno mělo jako dřív, šlo jen o nějaké věci na pozadí, jen poměrně rozsáhlé.
    NYX
    NYX --- ---
    Přeji vše nejlepší do nového roku a mám tu jeden opožděný dárek - ruší se limit na počet sledovaných diskuzí. Aktualizoval jsem taky tuhle mapu diskuzí, tak snad pomůže v dohledání toho, co se už nevešlo https://www.nyx.cz/index.php?l=gexf (a jde se přes název proklikávat do diskuze).

    Taky jsem zvedl kapacitu diskuzí před přesunem do záloh a udělal nějaké změny v tržišti, mimo jiné konečně filtrování uživatele přes @nick jako jinde.
    NYX
    NYX --- ---
    Pár drobných změn:
    1) Měnil jsem něco u reklam a nyní je možné povolit https i bez prémiovky.
    2) Vyskakovací okno s náhledem příspěvku funguje nejen pro odpovědi, ale i pro přímo odkazované příspěvky - např. [ FREELA @ uzasne ilustracni fotografie z novin ]
    3) Přepsal jsem všechny (doufám :)) formy odpovědí a odkazování co se tu vystřídaly někdy od roku 2003, tj. by to ukazování odpovědí mělo fungovat hluboko do historie všude stejně.

    A dvě drobnosti v prémiovce, kterých se pár lidí dožadovalo
    4) Je možné zakázat hledání vašich příspěvků.
    5) Je možné anonymizovat vaše příspěvky v zobrazení pro nepřihlášené - místo nicku je tam pak ??? - jak u příspěvku, tak u odpovědí na něj.
    NYX
    NYX --- ---
    Ještě trochu jsem poladil to mobilní zobrazení. V menu jsou jen nejdůležitější položky, hlavička je skrytá a oboje je rozbalovací. Pár méně důležitých položek je skrytých úplně a přibylo tlačítko skákající na první nepřečtený příspěvek. Snad to zredukuje scrollování.
    NYX
    NYX --- ---
    Nyx by se teď měl chovat o něco lépe na mobilech - řídí se skutečným rozlišením zařízení, tj. není třeba neustále zoomovat. Určitě se tam ještě najdou nějaké chyby, tak případně hlásit.

    Pár drobností ještě není doladěných, ale potřebuji nasadit opravy nějakých bugů, tak to dodělám později spolu s možností to vypnout pro případy že by to někde blblo. Jinak bych ocenil nějaký report jak to vypadá na Windows Phone. Testoval jsem to jen na iPhonu a BB10 emulatoru a předpokládám, že Android bude vypadat stejně, ale kdyby tam přece jenom byl nějaký problém, dejte vědět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam